SfakiaGörögország részeként a gazdag történelmi és kulturális örökséget Kréta is magáénak mondhatja. A turistákat ezernyi érdekesség várja a szigeten, unatkozni egy percig sem fognak, akár a strandokat, akár az ókori emlékeket vagy a természeti látnivalókat részesítik előnyben. Akik csendre és nyugalomra vágynak, keressék fel a sziget apró falvait, kisvárosait.

Sfakia

A Kréta déli részén található kisváros gyöngyszeme a szigetnek. Háborítatlan régi település a hegyoldalban, előtte egy természetes öböllel, Chania városától 72 km-re. Sfakia Kréta egyik legnagyobb területű, ám legritkábban lakott települése. 2000-nél is kevesebb lakójának többsége halászatból és kecske tenyésztésből él, finom sajtokat készítenek, mint az anthotiri vagy a mizithra. Sfakia nagyon tradicionális település, nyugodt légkörét a turisták sem zavarják, legfeljebb délutánonként élénkül fel kissé, amikor a túrázók kis csónakokon hazatérnek szállásukra a Samaria-szurdokból. A falu elsősorban konyhájáról nevezetes, remek éttermekkel büszkélkedhet. Festői kikötőjében idilli kávézók és tavernák találhatók, a közelben szép strand kínál remek lehetőséget a fürdésre.

Rethymno

Kréta nagyvárosaihoz hasonlóan Rethymno arculatában is a velencei stílus a meghatározó. 20.000 lakosának többsége ma már egyértelműen a turizmusból tartja fenn magát, de a város egyébként is egész évben nyüzsgő az egyetemnek köszönhetően. A mai település az ókori Rythimna helyén épült ki, a környéken folyamatosan zajlanak a régészeti ásatások. Rethymo régies, arisztokratikus megjelenésébe modernitás is vegyül, de a hangsúly továbbra is a város történelmi karakterén van. Óvárosa a masszív Fortezza erőd körül épült ki, árkádjaival, templomaival és török szökőkútjaival nagyon elegáns benyomást kelt. A dekoratív velencei épületek jól megférnek a görög és római kori emlékekkel és a szépen gondozott kertekkel. Rethymo modern része az öböl körül épült ki, itt minden létesítmény megtalálható, ami a turisták igényeit maximálisan kiszolgálhatja. Az óváros szíve a velencei kikötő, ez a legromantikusabb része a városnak.

Spinalonga-sziget

Spinalonga-sziget

Csupán néhány száz méterre található Kréta partjaitól ez a legendás kis sziget, melynek erődjét 800 évvel ezelőtt építették a velenceiek. Később leprásokat telepítettek ide Görögország valamennyi részéből, Spinalongát ezért még ma is sokszor a leprások szigeteként emlegetik. A lepratelepeket 1957-ben zárták be, ezt követően nem kellett sok idő, hogy a turisták felfedezzék maguknak a szigetet. Egyre nagyobb számban érkeztek, főként a kíváncsiságtól vezérelve, hogy megnézzék, hol éltek és mit hagytak maguk után a betegek, akik teljesen önálló közösséget hoztak létre itt. Ma már az egyik legnépszerűbb látnivalója Krétának, a hajók félóránként kötnek ki partjainál.

Archanes

Herakliontól 30 km-es autóútra található a hegyvidéki falu, melynek fő vonzerejét a hagyományos építészet mellett a ma is élő tradíciók adják. Neoklasszikus stílusú házai, kovácsoltvas erkélyei, virágos udvarai megkapó látványt nyújtanak. A település és annak környéke híres a finom borokról, akik pedig inkább a történelmi látnivalók iránt érdeklődnek, Archanes környékén a minószi kultúra számos emlékét megcsodálhatják, köztük annak a palotának a maradványait, mely a feltételezések szerint Knósszosz királyának nyári rezidenciája volt. A falutól 1 km-re az egyik legkiterjedtebb ókori, i.e. 2500-1250. közti időszakból származó temetőt tárták fel. A Fourni-hegyen láthatók a sziklákba vájt sírkamrák.

Ierapetra

A vidám kisváros Kréta kereskedelmi központja. A dórok fontos városa volt és az egyik legutolsó krétai település, amit a rómaiaknak sikerült bevenni. Ierapetra a velenceiek fennhatósága alatt élte fénykorát, ekkor épült a kikötő nyugati felén álló erődje is. Ez Európa legdélebbre fekvő városa és egyben Görögország egyik legtermékenyebb települése. Európai viszonylatban is meghatározó a gyümölcs-, zöldség- és olajbogyó termesztése, nem csoda, hogy lakói nagyrészt a mezőgazdasággal foglalkoznak. Egyik legérdekesebb látnivalója az az öreg ház, ahol 1798 júliusában Egyiptomba menet Napóleon megszállt egy helyi családnál. Óvárosa az erőd falain belül épült ki, kis utcák labirintusa vezet el a legfőbb látnivalóihoz, mint a török szökőkút, a mecset és annak minaretje, valamint az Agios Ioannis és Agios Georgios templomok. A városnak több strandja is van, a bulizni vágyó fiatalok élénk éjszakai életet találnak a városban.

Gramvousa-sziget

Gramvousa-sziget

Kréta észak-nyugati partszakaszát teszi még felejthetetlenebbé a turisták számára két lenyűgöző természeti jelenség. A Gramvousa-sziget és a Balos-lagúna csak a tengerről közelíthetők meg. Gramvousat a Kalózok szigetének is nevezik, hegyének tetején látványos velenci erőd áll. A lagúna áttetsző, türkiz színű vízével még azokat is fürdésre csábítja, akik nem különösebben rajonganak az úszásért. Gravousa-szigetre és a Balos-lagúnához szervezett hajókirándulásokat indítanak.

Palaiochora

Chaniától 75 km-re, Kréta dél-nyugati részén található a szép falu, melynek partjainál hat homokos strandon is fürödhetnek a turisták. Hogy a külföldiek ennyire kedvelik, elsősorban látványos partjainak köszönhető, de nagyban hozzájárul autentikus hangulata is. Palaiochorát kb. 2000 ember lakja, főszezonban időnként zsúfolttá válhat, de partjainál mindig lehet találni csendes, eldugott szakaszokat. Látnivalói közé tartozik az 1282-ben épített, ma már romos velencei erőd és a gyönyörű freskókat rejtő bizánci templomok. Palaichorából delfin- és bálnanéző hajókirándulásokat indítanak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here