BenidormA Costa Blanca több kilóméter hosszan elnyúló homokos strandjain sütkérezik Benidorm, az egykori halászfalu. Történelmi látnivalókat is tartogat, de elsősorban az ízig-vérig fürdőzős-napozós tengerparti nyaralásokhoz nyújt tökéletes helyszínt. Nem csoda, hogy turisták millió döntenek úgy minden évben, hogy a világ egyik legnagyobb és legpezsgőbb üdülőhelyén töltik a pihenésüket. Tengerparti bárok és kávézók, vízi- és vidámparkok minden mennyiségben garantálják az önfeledt kikapcsolódást.

Mielőtt belevetnénk magunkat a hullámokba, érdemes közelebbről is megismerni a várost. Benidorm történelmi központja annak a hegyfoknak az oldalában fekszik, mely elkülöníti a két strandot, Ponientet és Levantet. A Cerro Canfali földnyelvet szűk, kanyargós sikátorok szelik át. Ez az a része a városnak, ami megegyezik az évszázadokkal ezelőtti halászfalu területével. A környéken több bevásárlóutca is található, ahol a nyaralók kézműves termékeket, ajándéktárgyakat és divatcikkeket vehetnek. A negyedet a kék cserepekkel díszített, kupolás templom, a San Jaime uralja, mely a 18. században Benidorm védőszentjének tiszteletére épült. A Földközi-tenger végtelennek tűnő panorámáját csodálhatjuk meg a Balcon del Mediterraneoról. A 14-16. században erőd állt itt, mely a kalózoktól védte a várost. Ezt azonban lerombolták, ma már csak falának maradványai láthatók, helyén viszont egy hatalmas erkélyre emlékeztető kilátót alakítottak ki, ahol érthető módon mindig sok turista fordul meg.

BenidormBenidorm fő vonzerejét azonban maga a tenger és a körülötte kiépült szórakozási lehetőségek, szolgáltatások széles skálája jelenti. A város és az egész Costa Blanca turisztikai fejlesztése az 1950-1960-as években indult meg. Akkoriban elsősorban az angol utazókat vonzotta, mára azonban szinte lehetetlen megállapítani, hogy melyik országból látogatnak ide a legtöbben. Ekkor nyerte el Benidorm mai látképét, mely egy felhőkarcolókkal és szórakoztató központokkal teli oázist sejtet az 5 km hosszú, aranyszínű partok mentén. Évente mintegy 4 millióan érkeznek ide, hogy elmerüljenek a bárok, pubok, éttermek, üzletek forgatagában. Természetesen ez a gyönyörű üdülőhely sosem vált volna azzá, ami ma, ha nem ilyen csodás környezetben fekszik. Aligha meglepő, hogy ilyen adottságokkal Benidorm a vízisportok Paradicsoma. Vízisí, szörfözés, szabadtüdős merülés, jetski, búvárkodás, siklóernyőzés, vitorlázás, úszás, hajókirándulás, minigolf és még sorolhatnánk, hogy mennyi mindent lehet kipróbálni és belesűríteni akár csak néhány itt eltöltött napba.

Poniente strandBenidormnak két fő strandja van, keleti felén a Levante (Napfelkelte), a nyugatin Poniente (Napnyugta). Főszezonban Levante általában túlzsúfolt, tengerparti sétányain pedig tovább folytatódik a nyüzsgés, hiszen a hűsölni vágyó turisták rendre megtöltik az itt található kávézók, éttermek, bárok teraszait. Poniente hosszabb, talán ennek is köszönhető, hogy jóval csendesebb és nevéhez méltón mesebeli naplementében enged gyönyörködni. A Mal Pas egy jóval kisebb strand a kastély és a kikötő sziklái alatt.

A városban az éjszakák is mindig élénkek még annak ellenére is, hogy a legtöbb szálloda elsőrangú élő műsorokkal, kabarékkal, rock és jazz előadásokkal, táncos programokkal szórakoztatja vendégeit. Azonban azoknak is bőven akad választék, akik naplemente után is szeretnének a tengerparton maradni. Ebből a szempontból is Levante a nyüzsgőbb, számtalan disco, bár, pub koncentrálódik itt, a part másik részén csendesebb programok, kabarék, humorestek várják a nyaralókat. Az óváros kiskocsmáiba betérve pedig jóval meghittebb hangulatban tölthetik az estéket. A város legcsillogóbb szórakozóhelye a Benidorm Palace, ahol az éjszakák hamisítatlan las vegas-i stílusban telnek. Spanyol táncosok, flamenco, zsonglőrök, bűvészek, élő zenekar varázsolja el a közönséget. Benidorm és Villajoyosa között található Spanyolország legnagyobb kaszinója, ahol bárki próbára teheti szerencséjét.

A Benidorm partjai által nyújtott élményeket a hajókirándulások teszik teljessé. Rendszeresen indulnak járatok a közeli Calpe faluba Benidorm kikötőjéből. A hosszú partvonal, a homokos strandok, tengerparti sétányok látványa örökre bevésődik emlékezetünkbe.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here