Mecklenburg-Elő-Pomeránia

Tengerparti nyaralást tervezni Németországba őrültségnek tűnhet, de csak első hallásra. A fehér homokos strandok talán még századszorra sem jutnak eszünkbe az ország legfőbb jellegzetességeit számba véve. Ezek a németek legféltettebb titkai, ahol többségében még ma is ők keresnek menedéket a feszített tempójú hétköznapok után, legalább egy-egy hétvége erejéig.

A Balti-tenger partjainál családbarát üdülőhelyek, festői, a mediterrán vidékeket idéző strandok és különleges hangulatú települések sorakoznak. A 2000 km hosszú partszakasz a turistákat újra meg újra visszacsábítja, a magas sziklák, az erdők és a zöld vidékek varázsától szinte lehetetlen szabadulni.

Mecklenburg-Elő-Pomeránia Németország észak-keleti partvidékén az egyik legpatinásabb tengerparti régió. Festők, költők, politikusok jártak ide feltöltődni már a 18-19. század fordulóján is. Kiterjedt strandjai, jégkék vize, a partot szegélyező fenyőfák nemcsak a művészembereket ihlették meg, de a nemeseket is szép számmal csábították ide. Ők hagyták maguk után a fényűző villákat és a gótikus nyaralókat, melyek ma is eleganciát kölcsönöznek a tengerpartoknak. A németek előszeretettel nyaralnak saját tengerpartjaikon, ahol a hőmérő higanyszála nem ritkán csúszik feljebb, mint például Mallorcán.

Rügen-szigetThomas Mann, Bismarck, Einstein – néhány azon neves személyiségek közül, akik szerelembe estek a Rügen-szigettel. Németország legnagyobb szigete sajnos Hitlert sem hagyta hidegen, aki az egyik legszebb strandot választotta ki, hogy felépítsen egy hatalmas üdülőhelyet csapatai számára. Később a kelet-német kormány kedvelt nyaralóhelye lett a Rügen-sziget partja, ahol több természetvédelmi terület is található. A sziget elegáns villáit az 1990-es évektől sorra felújították, ezzel újra visszacsábították a turistákat. A sziget egyik legnépszerűbb városa Putbus, melyet 1997-ben hivatalosan is üdülővárosnak nyilvánítottak. A várost 1810-ben alapították és klasszicista stílusban építették fel azzal a céllal, hogy népszerűsítsék a tengeri fürdőzést Németországban. Fehér Városnak és a Rózsák Városának is nevezik Putbust jellegzetes fehér épületei és az előttük nyíló rózsabokrok miatt.

A Warnow-folyó torkolatánál fekszik Németország egyik legfelkapottabb üdülőhelye, Warnemünde, melynek szélsörpörte, homokdűnés tengerpartja, óvárosának régi, favázas házai és a minden év júliusában megrendezett, 7 napos vitorlás verseny adják fő vonzerejét. Az egykori halászfalu ma már egyértelműen egy pezsgő nyaralóhely, melynek kikötőjéből egymás után futnak ki a turistákkal teli kirándulóhajók. Több mint 3 km hosszú fő strandja elnyerte a legmagasabb minőséget jelző Kék Zászlót. Németország partjai mentén Warnemünde vitathatatlanul az ország vitorlás- és szörfközpontja, köszönhetően a kitűnő szeleknek.

Heiligendamm Németország legrégebbi üdülővárosa, melyet 1793-ban alapított Mecklenburg hercege. A 19. században már olyannyira felkapottá vált, hogy egy magára valamit is adó arisztokrata nem engedhette meg magának, hogy évente legalább egy alkalommal ne utazzon ide. Heiligendamm az első település volt a Balti-tenger partján, ahol a sós vizet terápiás célokra kezdték használni. A tengervíz mellett állítólag a klíma is gyógyító hatást fejt ki, ezért sokan a tengerparti nyaralást itt összekapcsolják a a különböző gyógykezelésekkel.

Heringsdorf strand42 km hosszú homokos part, öt régi móló, sós tengeri levegő és érintetlen természet – ezekkel lehetne leginkább jellemezni az Usedom-szigetet, ahol a napsütéses órák száma az 1900-at is meghaladja évente. A német-lengyel határon fekvő szigeten az üdülővárosok úgy sorakoznak, mint gyöngyszemek egy nyakéken. Heringsdorf, Bansin és Zinnowitz köztük a legnépszerűbbek, melyek több mint 100 éve látják vendégül a turistákat. A szigeten 150 km hosszan fut a kerékpáros útvonal, a kirándulóhajók pedig a Rügen-szigetre és Lengyelországba viszik át a kirándulókat. Az Usedom-sziget strandjai homokosak, a víz pedig a legtöbb helyen sekély, ezért tökéletes a családi nyaralásokhoz is.

Az apró Hiddensee-sziget kontrasztos tájakat foglal magában. Végeláthatatlan fehér homokos strandok, sós vízű mocsarak, csipkézett sziklák, sűrű fenyvesek alkotják a 19 km2-es szigetet, melynek egésze természetvédelmi terület. Számos, a kihalás szélén álló madárfaj fészkelőhelye, a sziget érintetlen részeit júniustól szeptemberig vezetett túrák során lehet meglátogatni. A Hiddensee-ből áradó tökéletes nyugalom mindig is vonzotta a költőket, írókat, művészeket, akik főként az I. világháború után fedezték fel maguknak a világnak ezt a békés szegletét. A sziget ma már a családok körében is népszerű üdülőhely, felfedezésének gyalog, kerékpárral vagy lóháton is neki lehet vágni. Hiddensee jelképe a homoktövis, ami az egész szigeten szabadon nő és a helybeliek szinte bármit elkészítenek belőle, a süteménytől kezdve egészen a pálinkáig.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here