AnafiA görög szigetekről egyből a tömött strandok és az óvárosok turistáktól nyüzsgő utcái jutnak eszünkbe. Az utazási prospektusokat lapozgatva nem is kérdés, hogy miért annyira népszerűek Görögország szigetei, hiszen kivételesen szép tájakkal és fantasztikus történelmi látnivalókkal büszkélkedhetnek. Akiket az üdülőparadicsomok zsúfoltsága visszariasztana, azok számára jó hír, hogy a több száz görög sziget között még mindig található olyan is, amelyiket az idegenforgalom nem tett teljesen magáévá, azaz tökéletes feltételeket kínál a békés pihenéshez, az autentikus görög környezet megismeréséhez. Csak tudni kell, hogy merre induljunk!

Anafi

Aki erre a szigetre szervezi a nyaralását, nem elég, ha csupán arra szánja el magát, egy mindentől távoli helyen fogja tölteni a vakációját, de ennek következtében azzal is számolnia kell, hogy kész kálváriát fog végigjárni, mire eljut ide. Anafi ugyan csak néhány kilométerre fekszik Santorini partjaitól, mivel a két sziget között nincs közvetlen összeköttetés, csak lassú és bizonytalan időben közlekedő kompokkal lehet áthajózni ide. Pireusz kikötőjéből indulva az út 18 órás… Azonban aki mindezt magára vállalja, hihetetlen jutalomban részesül. Életének legnyugalmasabb nyaralását fogja eltölteni Anafi szigetén, lélegzetelállító környezetben. A szigetnek 5-6 strandja van, köztük a legnépszerűbb az első osztályú Roukounas. Még augusztus közepén is több száz méter hosszan birtokolhatjuk a homokos partokat anélkül, hogy kerülgetni kellene a többi nyaralót.

Koufonisia

Koufonisia

Nagyjából 10 évvel ezelőtt még szinte nem is érkezett turista a két kis szigetből álló Koufonisiara, fantasztikus strandjairól csupán néhány kempingező nudista tudott. A sziget azóta divatos úti cél lett, főleg augusztus közepén özönlik el a turisták. Szezonon kívül azonban még mindig őrzi hagyományos jellegét, érdemesebb kora nyárra vagy ősz elejére időzíteni az utazást, ha ezt az arcát is szeretnénk megismerni. Gyönyörű strandokkal, finom tengeri ételekkel várják itt a turistákat a helyiek, akik nagyrészt még mindig a halászatból élnek. Luxus hoteleket a szigeten hiába keresnénk, de szálláslehetőség akad bőven, szezonon kívül olcsón is.

Gavdos

A térképen Kréta alatt az az apró pötty Gavdos szigete, ahova már csak azért is megéri elutazni, hogy átéljük, milyen érzés Európa szélén lenni. Nyaranta kempingezők százai csatlakoznak az itt élő 50 emberhez, akiknek fő bevételi forrása a turizmus és a halászat. Az alapvető szolgáltatásokat és néhány tavernát leszámítva a szigeten gyakorlatilag semmilyen modern létesítmény nincs, még pénzautomata sem. Ide utazni csak alapos szervezés és tervezés után szabad, hogy a pihenés napjait ne zavarja meg a hiányérzet, hogy valamit esetleg nem tudunk helyben beszerezni. Gavdos strandjai kitűnőek, az Agios Ioannis pedig valószínűleg a legjobb köztük, de megközelíteni csak nehézkesen lehet, egy hosszabb sétát kell hozzá tenni a homokdűnéken és cédrus erdőkön keresztül. Aki nem szeret kempingezni, annak akad néhány szálláslehetőség a szigeten, de ha augusztusban érkezünk, ajánlott előre intézni a foglalást.

Samothraki

Samothraki

Az Égei-tenger észak-keleti részén fekszik a Görögország egyik legszebb természeti környezetét magáénak tudó sziget. Déli felét olajfaligetek és fehér homokos partok teszik tipikusan göröggé, míg északon a sűrű erdőkben száz meg száz forrás fakad és patak fut, melyek folyókká szélesednek, útjukat pedig vízesések szakítják meg. Samothraki szigetének különlegességei az édesvízi tavak, melyek még tovább bővítik a fürdési lehetőségek skáláját. A hegyvidékek tökéletesek a túrázáshoz is, ha ezt a szigetet választjuk úti célnak, érdemes bepakolni a túrabakancsot. A görög szigeteken a helyi fogások leginkább tengergyümölcseiből készülnek, de Samothraki leghagyományosabb ételeihez a kecskehúst használják, amit valamennyi elképzelhető módon készítenek.

Elafonisos

Aki a nyaralását a strandon, fehér, hintőporszerűen finom homokban és áttetsző, azúr színű vízben szeretné tölteni, nem fogja bánni, hogy a kompozás kissé tovább tart erre a szigetre. Elafonisos egy egészen apró sziget, melynek legfőbb értékei a strandok, de ezek nem akármilyenek. Egész Görögországot tekintve ennek a szigetnek a strandjai az első három között szerepelnek és ismerve a görög partok adottságait, ez bizony nagy szó. Aki itt nyaral, garantáltan több időt fog a vízben tölteni, mint a szárazföldön és teljesen megfiatalodva fog búcsút venni a szigettől. Simos strandjától csupán 5 km-re található egy kis falu, ahol minden szükséges szolgáltatás elérhető és néhány nagyon kellemes taverna is várja itt a vendégeket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here