DalyanA törökországi Mugla tartomány déli részén, egy természetvédelmi terület közepén fekszik Dalyan. Maga a város viszonylag kicsi és leginkább átutazásra szolgál a turistáknak a nagyobb üdülőhelyek felé. Ennek köszönhetően érintetlen és felfedezetlen, megőrizte barátságos kisvárosi hangulatát és azt az összetartást, faluközösségi érzést, ami az utazókat is megérinti.

Dalyan nemcsak Törökországban, de az egész világon azon ritka helyek közé tartozik, ahol megmaradt egy darab a Paradicsomból, a természet emberi kéz által nem háborgatott szépségéből és régi korok történelmét őrző emlékekből. A várost a Dalyan-folyó szeli ketté, mely a Köycegiz-tótól a Földközi-tengerig szalad. Ez a folyó mindig is fontos szerepet játszott a település történetében. Maga a város neve is ehhez kapcsolódik, hiszen dalyannak nevezik azokat a halász hálókat, melyeket a deltákban feszítettek ki, a folyó és a tenger találkozásánál.

Dalyan városát fenyőerdőkkel borított hegyek, gyapot- és gyékény mezők veszik körbe. A környék Törökország első természetvédelmi területeinek egyike, melyet 1988-ban nyilvánítottak védetté. Az egész vidék híresen termékeny és mezőgazdasági szempontból igen értékes. Az itt termett zöldségeket, gyümölcsöket a gazdák több kilométerről hozzák szombatonként, a vásár napján a városba.

DalyanDalyan központjában számos étterem és bár található, melyek maradéktalanul kielégítik a turisták változatos ízlését. Esténként a falu központját lezárják az autós forgalom elől, így a vendégek zavartalanul sétálgathatnak a kis utcákon és válogathatnak a bazári portékák között. A látnivalókban ugyan nem gazdag Dalyan bájával, elbűvölő atmoszférájával veszi le a lábáról a turistákat. De a kellemes hangulaton túl a környék számos kikapcsolódási lehetőséget is kínál, a nyaralók biztosan nem fognak unatkozni.

A Dalyan-folyó torkolata és a szép Iztuzu strand kiemelten védett területek az itt élő madárfajok és teknősök miatt. A mocsaras, folyók által szabdalt, hegyes-völgyes, lombhullató erdőkkel borított vidékeken az egyik legnépszerűbb szabadidős tevékenység a madármegfigyelés. A természetkedvelőknek érdemes sétát tenniük Dalyan körül, ahol a fészkelő madarakat, szíriai harkályokat, jégmadarakat, gyurgyalagokat, valamint kék rákokat, vízi kígyókat, édesvízi teknősöket csodálhatják meg. A természetvédelmi terület részeként a Köycegiz-tó is felfedezésre vár.

A lykiai királyok sziklákba vájt sírjai.

A történelem iránt érdeklődők Kaunos ősi városának romjaiban gyönyörködhetnek, mely a Dalyannal szemközti partoknál található. A település maradványai az i.e. 3000 körüli időkből származnak, köztük az egyik legjelentősebb az 5000 férőhelyes ókori színház. A lykiai királyok sziklákba vájt sírjait a lykiai partok mentén végighaladva több helyen is megtaláljuk, de Dalyan közvetlen közelében a legszebb darabokat csodálhatjuk meg.

Dalyanban búvárközpont is működik, a nyaralók hajókirándulásokon vehetnek részt, megismerhetik a közeli szigeteket, bejárhatják a környező öblöket, mindezt lenyűgöző természeti környezetben. A napozás, az úszás és a vízisportok szerelmesei a homokos strandokon, a kristálytiszta tengervízben tölthetik kellemesen a nyaralást. A rengeteg programlehetőségről érdemes a szállodában vagy a helyi idegenforgalmi irodában részletes tájékoztatást kérni, így a Dalyanban töltött pihenés során garantáltan nem maradunk le semmiről.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here