Tisza és a Bodrog, TokajBorsod-Abaúj-Zemplén megye egyik elbűvölő városkája, Tokaj, Miskolctól 54 km-re fekszik Észak-Magyarországon, a híres Tokaj-hegyaljai borvidéken, a Kopasz-hegy lábánál. Két folyó találkozik a térségen, a Tisza és a Bodrog. Tokaj kedvelt kiránduló hely, nemcsak a neves Tokaji-hegy (Kopasz-hegy) szempontjából, mindamellett a világhíres borkultúra is jelen van, – és volt már századokkal ezelőtt is – amely évente látogatók ezreit csábítja a településre. Igazi kisvárosi bájjal rendelkezik Tokaj, rengeteg a látnivaló és természetjárásra is adott a lehetőség a gyönyörű, idilli környezetben. Tavasztól-őszig forgalmas a vidék, több zenei és színházi fesztivál is megrendezésre kerül minden évben, valamint régi hagyományokkal bíró motoros találkozókat is szervez a város. Ha nyitott szemmel járunk, felfedezhetjük Tokaj rejtett titkait, bájait.

Tokaji-hegy

Tokaji-hegy

A tökéletes síkságnak minősülő Alföld és az Északi – Középhegységhez tartozó vulkanikus eredetű Zempléni-hegység (Eperjes-Tokaji – hegység) találkozásának lehetünk szemtanúi, ha Tokajba látogatunk. A Tokaji-hegy, az Eperjes-Tokaji hegyláncnak az Alföldre mélyen előreugró, elkülönülve álló vulkáni kúpja. A hegy 514 méter magasságával meredeken emelkedik ki a többi, 100 méter körül a tengerszint feletti síksági tájból, ami hozzá csatlakozik. A hegy két bányatavat is rejt magában. A nagyobbik tavat fürdőzésre és horgászásra használják, a kisebbik tó a Bükki Nemzeti Park fokozottan védett területe, ezért engedély nélkül nem léphetünk be.

Tokaj-hegyaljai borvidék

Tokaj-hegyaljai borvidék

Tokaj Magyarország leghíresebb, világszerte ismert szőlő-és bortermelő vidéke. A szőlő és borkultúra évezredes hagyománnyal rendelkezik a térségben, a XVII. századra lett világhíres, amikor az egyedülálló kései szüret és borkészítési eljárás eredményeként ismertté vált a borvidék tekintélyes különlegessége, a Tokaji aszú. Az első írásos emlékek szerint 1650-ben az aszút Szepsi Lackó Máté készítette a Sárospatak városához tartozó Oremus dűlőben. Ebben az időszakban a nemesi családok voltak a borvidék és pincészetek tulajdonosai, illetve fejlesztői. A népszerűség növekedése következtében egyre több helyre jutott el a bor. A Tokaji aszú XIV. Lajos udvarában kapta “a borok királya a királyok bora” kitüntető címet, ezenfelül a cári udvar és a lengyel nemesség is szívesen vásárolta és fogyasztotta. A borvidék klímája szubkontinentális jellegű. Tokaj-hegyalja őszi időjárása sajátságos és ez teszi a térséget különleges kinccsé. A borvidék két fő fajtája a Furmint és a Hárslevelű. A kifogástalan aszúk 80-90 évvel szüretelésük után is kóstolhatók, azonban az aszúk többsége 10-25 éves korában éri el legmegfelelőbb formáját. A borvidék összes területe 11 251 hektár.

Tokaji Múzeum

Tokaji Múzeum

Az eredeti szépségében megőrzött, impozáns épület műemléki védelem alatt áll. A múzeum 1985 óta ad helyet állandó, illetve időszakos kiállításoknak. Az állandó kiállítások legértékesebb eleme az ún. Brigád Béla egyházművészeti gyűjtemény. Béres Béla tokaji esperes-plébános 1981-ben ajánlotta fel a múzeumnak a nagy szakértelemmel több évtizeden át gyűjtött és féltve őrzött egyházi anyagát. A bemutatott tárgyi gyűjtemények között külön figyelmet érdemel néhány faragott barokk szobor, apácamunkák és a hegyaljai zsidóság emlékei. A múzeumot gazdagítja az adományozott terjedelmes könyvkollekció néhány, a kiállításon megtekinthető darabja, például német ősnyomtatványok, valamint fametszetekkel ékesített orosz, ukrán liturgikus könyvek gyűjteménye. A zömében helyi növényekkel betelepített udvar, mely egyben szabadtéri kőtár, olyan „látványkert”, amely a Tokaj-Hegyalja jellemző növényvilágával ismerteti meg a látogatókat. A tetőtérben a hegyaljai szőlő-, és bortermelés múltját, illetve a borkereskedelem fejlődését bemutató néprajzi kiállítás fogadja a vendégeket. Az épület alatt kiterjedt pincészet húzódik a hegyaljai hagyományoknak megfelelőn. A múzeum pincéje sok évszázados, jellegzetes levegőt áraszt, ezért nem meglepő, ha megérinti a lelket. A kiállítás befejezéséül szolgálnak, és engedik tovább útjukra a látogatókat azok a portrék és idézetek, amelyek a világ és Magyarország olyan nagy egyéniségeiről készültek, akik szerették a tokaji bort és mondásaikkal vagy írásaikkal terjesztették Tokaj-Hegyalja világhírű borának hírnevét.

Rákóczi Pince

Rákóczi Pince

A Hétszőlő Rt. birtokában lévő Dessewffy kastély, a város legpatinásabb épülete. A XV. század elején épült pince Hegyalja legtágasabb földalatti terme, 28 méter hosszú, 10 méter széles, és 5 méter magas. A magyar történelem egy szelete, mivel 1526-ban Szapolyai János királlyá jelölésének helyszínéül szolgált. Ma pincelátogatásra várják a vendégeket, borkóstolásra is lehetőség nyílik, de további kiváló rendezvényeket is tartanak az épületben. Tokaj-Hegyaljai borvidék legismertebb pincéje a Főtéren található, a város szívében. A pince egy látványos méretű lovagteremmel is rendelkezik, amely 100 vendég befogadására alkalmas.

Jézus Szíve római katolikus templom

Jézus Szíve római katolikus templom, Tokaj

A reformátusoktól visszaszerzett barokk épületet már a század végén renoválni kellett. A düledező templomot aztán a XX. század elején lebontották, és egy új, neoromán, azaz vártemplom stílusú épületet emeltek. A hagyományoktól eltérően a templom ajtaja keletre tájolt, ezzel egy imponáló teret hoztak létre. A fenséges épület belsejét csodálatos freskók díszítik, az oltárt, illetve a szószéket fából faragott motívumok tarkítják, aranyozását nemrégiben újították át. Az épületet 1913-ban szentelték fel „Jézus szíve” tiszteletére. A város főterének meghatározó épülete.

Fesztiválkatlan

Fesztiválkatlan

Kelet-Magyarország legújabb és legnagyobb rendezvényhelyszíne. Világörökségi színhelyen, a tokaji borvidék névadó városában, Tokajban, a használaton kívüli, külszíni bányakatlanban került kialakításra a színház. A komplexum a Bodrog folyó szomszédságában található, amely különleges atmoszférával árasztja el a színpadot és az egész rendezvényközpontot. A szezonálisan üzemelő kültéri nagyszínház nézőtere mintegy 2580 fő befogadására alkalmas helyszín, amely a megfelelő láthatóság érdekében meredeken emelkedő, legyező formájú. A nézőtér alatt terül el az exkluzív kialakítású, több mint 1000 négyzetméteres rendezvénytér, mely akár egyben, akár kisebb részekre bontottan is használható. Különböző nagyszabású programok, események otthonául szolgál a szabadtéri színpad. Megrendezésre kerülnek színházi előadások, hangversenyek, koncertek, családi rendezvények, egyéb kulturális rendezvények, híres személyiségek előadásai. A minőség, a kultúra és a gasztronómia találkozik egy helyen.

Világörökségi Bormúzeum

Bormúzeum, Tokaj

A Bormúzeum a kor igényeinek megfelelően működik a világörökségi borvidékek kiállítóhelyeként és múzeumaként. A Tokajba látogató turisták Magyarország egyetlen világörökségi borvidéke mellett más nemzetek termőterületeinek különlegességeivel is megismerkedhetnek. Interaktív tárlatok mutatják be a Tokaj-hegyaljai borvidéket, a múzeumba érkezők gyalogosan, kerékpárral vagy autóval úgy kirándulhatnak a településen, hogy közben ki sem teszik lábukat az épületből. A világhíres borról, a Tokajiról minden érdekes információt megkaphatnak a múzeum vendégei a technika és a digitális lehetőségek segítségével. A Tokaji Múzeum gyűjteményének egy része is helyet kap a háromszintes épületben, így a látogatók a térség múltját is megismerhetik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here