Luce Bay

Skóciának van néhány igazán szép és látványos partja. Több mint 800 szigete van és ennek köszönhetően az Egyesült Királyság legszebb strandjai közül egy jó párral is büszkélkedhet. Most pedig bemutatunk 10 káprázatos strandot Skócia partjainál.

1. Luce Bay, Dumfries és Galloway

Ha egy lenyűgöző tengeri tájra vágyik, akkor ez a tökéletes strand. Galloway déli részén fekvő strand a Skót Riviérán található, s egy tiszta napon nem csupán Galloway hegyfokát, de Cumbria-t és Írországot is láthatjuk innen. A Sands of Luce Holiday Park a lehető legjobb hely, ha itt akarunk nyaralni, hiszen a sárkányeregetéstől kezdve a homok vitorlázásig bármit kipróbálhatunk. Autóval vagy kerékpárral érdemes ellátogatni a közeli Portpatrick településre, ahol megkóstolhatjuk az igazán finom, friss tengeri ételeket.

2. West Sands, St Andrews

West Sands

Gyakorlatilag lehetetlen végigszaladni St Andrews híres West Sands strandján anélkül, hogy meghallgatnánk a felejthetetlen, Oszkár-díjas, Tűzszekerek filmzenéjét. A helyiek is ezt csinálják, úgyhogy nem kell aggódni! A lelkes golfozók részt vehetnek a helyi tanfolyamokon is, melyekkel biztosan nem járnak rosszul, elvégre is Skócia a golf hazája. Az Open Championship Old Course, a golfozók legnagyobb versenyét éppen a strand mögött rendezik.

3. Sands of Morar, West Highlands

Sands of Morar

Ez az elképesztő, filmszerű, fehér homokos strand olyan filmekben is megjelenik, melyekben például Burt Lancaster játszott. A környék tiszta Hollywood, ahol kiváló egynapos kiránduláskora van lehetőség az Eigg, Rum és Muck szigetén. Nem is tudnánk itt elképzelni jobb programot, mint tüzet rakni, majd elfújni az elképesztő látványú Hebridák mögé lenyugvó nap felé. A skót strandok közül ez az egyik legjobb hely a kempingezéshez is, Camusdarach például egy nagyon jó választás.

4. Sandwood Bay, North Highlands

Sandwood Bay

A Sandwood Bay Skócia egyik legeldugottabb strandja, olyannyira, hogy még azok az emberek sem igazán tudnak róla, akik a közelben laknak. Sandwood Bay elég zárt és nehezen megközelíthető, hiszen nincsen parkoló a strand területén és tömegközlekedés sincs a közelben. Ennek ellenére abszolút megéri a gyönyörű, aranyhomokos parthoz ellátogatni. Van rá esély, hogy az egész strand csak az öné lesz, hiszen sokan nem vállalkoznak erre a rettentő hosszú sétára.

5. Machir Bay, Islay

Machir Bay

Gyakran láthatja ezt az elképesztő két kilométeres strandot „Machair-ként” kiírva hibásan. Amellett, hogy ez egy nagyon régi skót strand, egy plusz dolog ami ide csábítja a turistákat az a whisky. Islay szigetén komoly whisky készítés folyik, hiszen 8 szeszfőzde is be van zsúfolva erre a kis szigetre. Skócia egyik legszebb és a második legkisebb szeszfőzdéje csupán sétatávolságra van Machir Bay-től. Kilchoman szeszfőzde szórakoztató túrákat szervez a pici farmokra, ahol betekintést nyerhetnek a turisták, hogyan is működik a gazdaság, valamint a nagyszerű kávézókban helyi termékeket is kóstolhatnak.

6. Calgary Bay, Isle of Mull

Calgary Bay

Olcsó nyaralást keres? Akkor a Mull szigetén található Calgary Bay a tökéletes úti cél, ahol ingyenes kemping is igénybe vehető. A strandon a homok vakítóan fehér és idilli táj öleli körül a kobaltkék Atlanti-óceánnal és a skót dombokkal. A sziget fővárosa, Tobermory egy fénykép szerű kis város, ahol a vízparton pasztell színű házak és butikok sorakoznak. De található még itt szeszfőzde és szuper tengeri ételeket felszolgáló étterem is.

7. Luskentyre, Isle of Harris

Luskentyre

A Harris szigeten található strandok egyszerűen lélegzetelállítóak, akár azt is gondolhatnánk, hogy a Karib-tenger partjain vagyunk, a különbség csak annyi, hogy ezek a strandok nincsenek tele hotelekkel és turistákkal. Az ősi táj itt több millió évvel régebbi, mint a Karib térségé. A Lweisian gneisz az egyik legrégebbi a világon. Széles homokos strandok sorakoznak végig Harris délnyugati partján. Pattanjon autóba vagy kerékpárra és kiválaszthatja a tökéletes strandot. Luskentyre strandját azért kedvelik sokan, mert elképesztő látvány nyílik Harris északi részén található hegyekre és a Taransay szigetre.

8. Uig, Lewis

Uig

Sakkozók figyelem! A Lewis szigetén található Uig strandon van a világ leghíresebb sakk készlete. A gyönyörűen díszített, rozmár agyarból készített Lewis sakkfigurák a 12. századig nyúlnak vissza, s valószínűleg a vikingektől származnak. A 19. században találták meg itt őket, de néhány darab már Skócia Nemzeti Múzeumában látható, Edinburgh-ban, de a londoni Brit Múzeumban is van belőlük.

9. Traigh Mhor, Isle of Barra

Traigh Mhor, Isle of Barra

Nincs kedve kocsikázni vagy buszozni a strandra? Ugorjon át repülővel Barra szigetére, s landoljon épp a Traigh Mhor strandon. Valószínűleg ez az egyetlen menetrend szerinti járat a világon, melynek a kifutó pályáját naponta kétszer is elmossa az árapály. Ha ez nem lenne elég, ez Skócia egyik legszebb strandja is, melyet gyönyörű, tiszta fehér homok borít. Ha megéhezne, ne a reptéri terminál fele vegye az irányt, inkább üljön be egy kis kávézóba, ahol isteni fokhagymás kagylókat ehet, miközben a strand éppen előtte terül el.

10. St Ninian’s, Shetland

St Ninian’s

Ez a döbbenetes strand éppen úgy néz ki, mint ami egy James Bond filmben szerepel. A széles strand a skót szárazföldön drámaian szűkül, ahogy halad St Ninian sziget felé. Ezt a jelenséget nevezik tombolónak, s ez a legnagyobb ilyen az Egyesült Királyságban. Akárhogy is nevezzük, egyszerűen elképesztő a táj, melyet mindkét oldalról óceán, füves dombok és sziklák vesznek körül. A strand tökéletes hely egy nyugodt, hangulatos kis piknikhez, s közben a cuki lundákat is megfigyelhetjük. Shetland legnagyobb városa, Lerwick szintén egy tökéletes kiindulópont egy kiránduláshoz, hogy felfedezzük a szigetet.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here