Széchenyi GyógyfürdőMagyarország fürdőkultúrája egészen a római korig vezethető vissza. A rómaiak Pannóniát az időszámításunk kezdete körül foglalták el. Aquincumot tették meg fővárosuknak, amely a mai Óbuda területén fekszik. Pannónia aquincumi és a II. római légió táborhelyén fürdőépületeket, vízvezetékeket, csatornahálózatot, magán-és nyilvános fürdőket építettek, amiket később feltártak. Azonban a Római Birodalom bukásával az aquincumi fürdők feledésbe merültek. A középkor és a török hódoltság is ott hagyta nyomait a magyar fürdőkön, amik a társadalmi élet jelentős színterei voltak. A mai fürdőkultúra a turizmus fejlesztésének egyik kiemelkedő ágazata. Számos fürdőt kibővítettek és korszerűsítettek és megkezdődött a műemlékfürdők felújítása is.

1. Széchenyi Gyógyfürdő

A Széchenyi Gyógyfürdő és uszoda az egyik legnagyobb fürdőkomplexum Európában. A Gyógyfürdő gyógyvize Budapest második legmélyebb kútjából 1246 méter mélyről érkezik meg a felszínre, 76 fokos hőmérsékleten. 21 medence közül választhatnak a pihenésre vágyó vendégek. A hagyományos gyógyszolgáltatásokon felül számos wellness szolgáltatás is igénybe vehető. 1913. június 13-án nyitotta meg kapuit a Széchenyi Gyógyfürdő, amely Pest első uszodája volt.

2. Rudas Gyógyfürdő és Uszoda

Rudas Gyógyfürdő és Uszoda

A több mint 450 éves török fürdő különleges élményt nyújt a látogatóknak. A fürdő épületének fő magja és egyben alapja a török fürdő nyolcszögletű medencéje és a félgömb kupolával fedett nyolc oszlopos medencetér. A fürdőben összesen hat különböző hőmérsékletű merülő található, valamint kettő gőz és három hőlégkabint is kipróbálhatunk. A fürdőhöz tartozik még egy uszoda is, melynek 29 Celsius fokos vízzel feltöltött medencéje a legmelegebb vizű úszómedence Budapesten. 2014-ben kialakítottak egy modern wellness részleget is, így négy új medencével bővült a fürdő. A tetőteraszon egy termálvizes jakuzzi kapott helyet, amely egész évben üzemel. A víz hatásosan alkalmazható ízületi betegségek, gyulladások, sérv, idegzsábák és a csontrendszer gyógyítására. Az ivócsarnokban a Hungária, az Attila és a Juventus források vizét lehet fogyasztani, melyek kiválóan alkalmasak ivókúrára.

3. Gellért Gyógyfürdő és Uszoda

Gellért Gyógyfürdő és Uszoda

A szecessziós stílusban épült Gyógyfürdő területén „feltörő csodahatású” forrásokról már a XV. században is beszámoltak. A fürdő 1918-ban nyitottam meg kapuit, világszerte ismert és külföldiek is gyakran látogatják. Vizét a Gellért-hegy belsejében létesített forrásfoglalásokból nyeri. A gyógyvíz alkalmas különböző megbetegedések kezelésére, a Gellértben található inhalatórium pedig az asztmás, illetve idült hörghurutos panaszokat enyhíti. Az öt beltéri termálmedence mellett két merülőmedence is fogadja a fürdőzőket, az úszómedencében pedig adottak a sportolási lehetőségek. A szabadban egy hullám és egy termálmedencében lehet mártózni.

4. Palatinus Strandfürdő

Palatinus Strandfürdő

A Palatinus Strandfürdő az első olyan fürdő volt Budapesten, amelyben a szabadban lehetett fürdőzni. 1919 óta üzemel, eleinte három medencével és egy dunai úgynevezett kosaras uszodával rendelkezett. A nagymedence több mint 5000 négyzetméteres vízfelületével a legnagyobb strandmedence volt Európában. 1937-ben bővítettek a strandon, ekkor épült a központi öltöző épület és a közkedvelt hullámmedence. 2002-ben a nagy medence három részre lett osztva: úszó, élmény és strandmedencére úgy, hogy az egybefüggő vízfelületi hatást meg kellett őrizni, mivel a strand műemléki védettséget élvez. Az élménymedencébe sodrófolyosó, vízsugármasszás, buzgár, nyakzuhany, valamint látvány szökőkutak lettek beépítve. Később felújították a termálmedencét és új óriáscsúszdákat is építettek. Multimédiás csúszda is várja a vendégeket, ezért zenét is hallgathatunk és fényjátékokat is megcsodálhatunk csúszás közben. A medencék vízellátását a Margitsziget fúrt termál kútjai szolgáltatják.

5. Lukács Gyógyfürdő és Uszoda

Szent Lukács Gyógyfürdő Ivócsarnok

Az uszoda különlegessége, hogy két úszómedencével is rendelkezik. A XII. században betegápolással foglalkozó Szent János-lovagok, majd rodoszi és máltai lovagrendek telepedtek le, akik kolostoraik mellé fürdőt is építettek. 1884-ben Palotay Fülöp megvásárolta és ezzel átalakítások sora kezdődött el. Felépült a gyógyszálló és átépítették az uszodát. A világ minden tájáról érkeztek ide a gyógyulni vágyók, akik márvány hálatáblát helyeztek el a fürdő udvarának falán a sikeres gyógyulás után. A fürdő ivócsarnoka 1937-ben épült. 1979-ben a Lukács Fürdőben létrejött az első komplex gyógyfürdő ellátást nyújtó részleg, azaz a nappali kórház. 1999-ben korszerűsítették az uszodai szabadtéri medencéket és egy élménymedencét is építettek. 2009-ben nyitották meg az újonnan épült wellness részleget, amelyben infraszauna, modern berendezésű lounge, merülő medence és Kneipp-medence is igénybe vehető.

6. Anna Gyógy-, Termál és Élményfürdő

Anna Gyógy-, Termál és Élményfürdő

Szegeden, a több mint 100 éves Anna Fürdő gyönyörűen felújított műemléképületében termál és wellnessfürdő is üzemel. Az épület két külön szárnyra tagolódik, a jobb szárnyban kapott helyet a termál részleg. Ez az épületrész elsősorban a családok, baráti társaságok pihenését szolgálja. Gyógymedencéjében az Anna-kút nagyra tartott gyógyvize segíti a regenerálódást. A fürdőépület bal szárnyában helyezkedik el a wellnessfürdő. A vendégek igénybe vehetik az aromakabint, a gőzkabint, az élményzuhanyt, a finn szaunát, az infraszaunát és a bioszaunát is. A wellnessfürdőben nagy élménymedence, merülő medencék, pezsgőágy medence és kis pezsgőmedence is található. Az Anna fürdő természetes gyógykincse az Anna víz, mely külső felhasználásra mozgásszervi panaszok, bőrbetegségek kezelésére, légzőszervi betegségek gyógyítására, ivókúraként idült emésztőszervi problémákat kiegészítő kezelésére szolgál. A fürdőépület mellé egy modern, háromszintes gyógyászati központ is épült, amely fizioterápiás ellátást nyújt. Létrehoztak egy 12 ágyas betegszobát is, melyben azokat a betegeket látják el, akik a komplex fürdőgyógyászati ellátásban vesznek részt. Azoknak ajánlatos ez az ellátási forma, akik sérülések, műtétek illetve krónikus mozgásszervi betegségük következtében komplex, kúraszerű rehabilitációra szorulnak.

7. Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház

Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház

A Hévízi Gyógytó a világ legnagyobb természetes termáltava, amely biológiailag is aktív. A több ezer éves gyógytavat egy 38 méter mélyen fekvő forrásbarlang több, ásványi anyagokban gazdag, hideg és meleg vizű forrása táplálja. A feltörő víz hőmérséklete a forrásnál 38.5 fok. A tó vizének hőmérséklete eléri a 37 fokot is nyáron, de télen is minimum 24 fokos, így még a téli hónapokban is alkalmas fürdőzése. A több mint tízezer éves, kénes, enyhén radon emanációt tartalmazó gyógyvíz és gyógyiszap a komplex fizioterápiás kezelések mellett kiválóan alkalmas elsősorban a reumatikus és mozgásszervi betegségek kezelésére. 1964 és 1968 között felépítették Hévízen az ország legmodernebb fedett fürdőjét, hogy ezzel nyújtsanak téli fürdőzési és gyógykezelési lehetőségeket. Az intézmény szakkórházi jelleggel országosan mozgásszervi, ezen belül nagy részben reumatológiai megbetegedések orvosi rehabilitációját, illetve aktív reumatológiai szakellátását végzi.

8. Irgalmasok Veli Bej Fürdője

Irgalmasok Veli Bej Fürdője

Az Irgalmasok Veli Bej Fürdője a főváros egyik legszebb török fürdője. Az impozánsan felújított török fürdő öt különböző vízhőmérsékletű török medencével rendelkezik és egy vadonatúj wellness részleg is várja a vendégeket jakuzzival, két gőzkamrával, finn és infraszaunával, masszászuhanyokkal, jégkészítő géppel, hydroxeur- és tangentorkáddal, Kneipp-sétálóval, úszómedencével és masszázzsal. A fürdő termálvize kopásos gerinc-és ízületi bántalmak, ízületi gyulladások, idegfájdalmak, csontritkulás, valamint sérülések utáni rehabilitáció esetén vehető igénybe.

9. Árpád Fürdő, Székesfehérvár

Árpád Fürdő, Székesfehérvár

A szecesszió stílusban épült fürdő a legmodernebb technikával szerelték fel. A fürdő legdekoratívabb része a török fürdő. A központi fürdőmedence vize 36-38 fokos, a létesítményben található még mozaikkal kirakott ülőmedence, ülő pezsgőfürdő, törökfürdő, patkó medence, arab és török pezsgőfürdő, piskóta medence, szaunavilág és szaunafelöntéseken is részt vehetünk. A műemlékfürdő mellé felhúztak egy új épületet, amely a szauna, a gőzkabin, és az élményzuhany otthonául szolgál.

10. Török Fürdő Eger

Török Fürdő Eger

Az egri Török Fürdő a rendkívül ritka, radon tartalmú gyógyvízéről vált híressé. A fürdőt Arnaut pasa hozta létre, és ez a gyönyörű építmény a mai napig áll. Hat medencével, magas színvonalú wellness-és gyógyászati szolgáltatásokat nyújt vendégeinek. A Török Fürdőben a radon tartalmú gyógyvíz a Török medence, a „Tükör-medence” és a Pezsgő fürdő medence alatt tör fel. Ezen kívül még három medence található, amelyeket különböző élményelemekkel bővítettek. A víz gyógyhatása a benne oldott radonnak köszönhető, mely gyulladáscsökkentő, és fokozza a szervezet endorfin-termelését, ezért a közérzetre is pozitívan hat. A fürdőben aromakabin, infrakabin, gőzfürdő és szauna fogadja a fürdőzőket. A hagyományos török harmam masszázsok is kipróbálhatók.

11. Király Gyógyfürdő

Király Gyógyfürdő

A török fürdő 1565-ben épült és szinte eredeti állapotában maradt fent. Vizét a jelenlegi Lukács Fürdő környékéről biztosítják. A fürdőben különböző kényelmi szolgáltatások vehetők igénybe, mint például a családi kádfürdő vagy a szaunás kádfürdő. Nemrégiben a fürdő udvarán egy meleg vizes kültéri dézsát alakítottak ki, 2015-től pedig a fitneszterem szolgáltatásai is adottak a vendégek számára.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here