Segovia, Alcazar

Spanyolország viharos történelmének számos eseményét több mint 2500 vár teszi szinte kézzel foghatóvá. A mór erődítményektől kezdve a rekonkviszta során emelt várakon át a tengerre néző kastélyokig ezek az ódon épületek a spanyolok büszkeségei. Sokuk az elmúlt évszázadok során is szinte teljesen megőrizte eredeti arculatát, míg néhány közülük ma már csupán romantikus, legendákat mesélő rom a dombtetőn.

Segovia, Alcazar

A híres Disney-kastély eredetije, a segoviai Alcazar nemcsak gyönyörű, de hihetetlen gazdag történelmi múltja is van. Ez az a hely, ahol Izabella királyné és Ferdinánd először találkozott és ahol Fülöp király másodszorra is megnősült. A kastélyt belülről is meg lehet nézni, sőt felmászhatunk a Torre Juan II toronyba, ahova 150 keskeny lépcső vezet. Innen beláthatjuk egész Segoviat és a környező vidéket is. Télen az Alcazar még varázslatosabb, nem beszélve arról, hogy vendégeket sült malaccal kínálják és finom borokkal melegítik fel.

Jarandilla

Jarandilla

A kitűnő állapotban megőrződött 15. századi várat fényűző szállodává alakították át. Ma azokban a szobákban szállhatunk meg, ahol egykor V. Károly is álomra hajtotta a fejét, ráadásul a hotelt úgy alakították ki, hogy ne legyen szükség óriási képzelőerőre az utazáshoz. A rusztikus konyhának köszönhetően a hagyományos ételek fantasztikus ízvilágát élvezhetjük. Ezen a vidéken érdemes felfedezni több szép helyet, így Trujillo és Casares városát is. A határ másik oldalán, a spanyol Alentejo régióban barangolva arab kastélyokat és romantikus udvarházakat nézhetünk meg.

Mota

A Mota vár nemcsak külsejében idézi a meséket, de a falai közt történt romantikus, ugyanakkor tragikus események szintén legendásak. Sanyarú körülmények közt itt élt Őrült Johanna kasztíliai királynő, aki annyira szerette férjét, hogy annak halálába végül beleőrült. Az ódon falak közt sétálva meglódulhat a fantáziánk és elképzelhetjük, hogyan teltek itt Johanna napjai közel 500 évvel ezelőtt. A vár királyi rezidenciából később börtön lett, napjainkban rendezvényeket, kiállításokat tartanak benne.

Ponferrada

A Ponferrada vagy másnéven a Templomos Lovagok vára lenyűgöző környezetben, hegyekkel körbevéve áll a Sil-folyó partján. A 16.000 m2-en elterülő várat II. Ferdinánd adományozta a templomosoknak 1178-ban, hogy védjék a Szent Jakab úton Santiago de Compostela felé tartó zarándokokat. A lovagok azonban csupán 20 évig lakták a várat, utána feloszlatták rendjüket. Ponferrada ezután magánkézbe került, majd a 15. század közepén újra a korona birtoka lett. Mint számos európai vár esetében előfordult, néhány tégláját a várnak elhordták és a környékbeli házak építéséhez használták fel. Felújítása jelenleg is tart.

Coca

A díszes, 15. századi katonai erőd tökéletes állapotban maradt fenn. Építtetője a sevillai érsek és a város ura, Don Alonso de Fonseca voltak. Jellegében keveréke a mór és a nyugati hadiépítészetnek. Különlegessége, hogy hatalmas, robosztus falai finoman, részletekbe menően díszítettek. Mindössze fél órányira található Segovia városától és azon kevés várak közé tartozik, melyeket belülről is megnézhetünk. A várbelső nagyon fényűző és elegáns, mujedár stílusban dekorált.

Olite

Spanyolország egyik legszebb kastélya a Navarra régióban található. A kis falu közepén áll és innen tekint le a környék szőlőültetvényeire. A legtöbb várral ellentétben nem félelmet keltő, sokkal inkább a tündérmesék világába repíti a turistákat. Bár általában várnak nevezik, Olite valójában egy palota, melyet a 13-14. században építettek. Érdekessége, hogy számtalan stílus keveredését figyelhetjük meg rajta. Bár nagy része azonos időszakban készült, később bővítették és III. Károly is igyekezett rajtahagyni saját stílusának lenyomatát.

Penafiel

Penafiel

A Ribera del Duero borvidék szívében áll a Penafiel kastély, mely otthont ad egy regionális bor múzeumnak. Egy bájos középkori falu fölött magasodik, már több kilóméterről is láthatók magasba szökő tornyai. A várból gyönyörű kilátás nyílik a vidékre, alatta a hegyoldalban borospincék sorakoznak. A vár mellett a város szép főterét is érdemes megnézni.

Alarcon

Alarcon egy szép állapotban megőrzött, 8. századi arab erőd Spanyolország szívében, La Mancha régióban. A vár az azonos nevet viselő település felett állva pásztázza a vidéket. Fő tornyából (Torre del Homenaje) gyönyörű kilátás nyílik, de nemcsak annyi ideig maradhatunk, amíg kigyönyörködjük magunkat a látképben, hiszen a várban 13, középkori hangulatot idéző szoba várja éjszakai szállással vendégeket.

Tossa de Mar

Kilátással a szikrázó tengerre a Costa Brava partján áll Tossa de Mar vára. Építésével a települést szerették volna védeni a kalóztámadások ellen. Eleinte még a várfalon belül terjeszkedett a falu, majd lassacskán kinőtte a falak szabta szűk határokat és egyre több ház tűnt fel azokon kívül is. Az 1950-es években Ava Gardner főszereplésével itt forgatták a Pandora című filmet. Akkoriban Tossa de Mar egy csendes kis halászfalu volt, napjainkban felkapott üdülőhely. Ha nem szeretjük a tömeget, júniusban vagy szeptemberben utazzunk ide.

Loarre

Loarre misztikus vára a 11-13. században épült. Akkoriban stratégiai fontossága volt, hiszen a keresztények és a muszlimok által birtokolt területek közti határvonalon feküdt. Építése még a 14. században is folytatódott, ekkor toldották hozzá 8 tornyát. A hatalmas komplexum a 2005-ben forgatott Mennyei Királyság című filmben is feltűnt. Loarre vár az UNESCO Világörökségei közé tartozik.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here