TaviraEbben a kisvárosban, ahol még mindig több templom van, mint szálloda, megnézhetjük, milyen volt a híres algarvei régió a tömegturizmus korszaka előtt. Elénk tárul a golfpályák, luxuszállodák, ír kocsmák alkotta zavaros városképtől mentes portugál tengerpart, ahol egész évben napfény forrósítja a homokos strandokat.

A spanyol határ közelében fekvő Tavira kétségkívül Algarve legszebb városa. Hotelekből keveset, de templomokból és öreg halászhajókból annál többet találunk itt. A látvány már-már szürreális, az elegáns kis település a mediterrán hangulat minden aprócska elemét tökéletesen egyesíti magában. Az utazók, amint átlépik Tavira határát, azt is elfelejtik, hogy milyen évet írunk, hiszen a település még mindig őrzi autentikus báját, városképe szinte megegyezik a 17. századival.

A városka történetének kezdetei régre nyúlnak vissza. A főníciai leleteket felszínre hozó ásatások, az iszlám motívumokkal díszített ajtók, a reneszánsz és a barokk részletek egy-egy letűnt kor emlékét idézik. Mindezt még tovább fokozzák a színek, a vakítóan fehér falak, a ragyogó azulejo csempék és a tűzpiros tetőcserepek meseszerű kavalkádjával.

TaviraTavira az arab hódítást követően, a 16. század első felében vált Algarve legfontosabb kikötővárosává. Mindmáig sikerült távol tartania magát attól, hogy üdülőparadicsommá váljon, így hagyományait és sajátos karakterét is szépen megőrizte. A macskaköves utcákon felfelé sétálva elérjük a városfalat és a romos várat. Alattunk a város, csipkés kéményekkel, kecses kupolákkal, Tavira 22 templomával. A város folyója a Gilao, mely a Rio Formosa lagúnába ömlik, vidéke természetvédelmi terület, melyet több mint 10 km hosszan elnyúló, aranyhomokos part határol.

Erődjét a 13. században építették újjá, miután visszaszerezték a móroktól. Az 1755-ös földrengés során egy része elpusztult, ma egy csodálatos kertben üldögélhetünk a hol kövenként romokban heverő, hol omladozó falak között, leanderek és angyaltrombiták sűrűjében. A vár közelében áll a 16. századi Palácio da Galeria, melynek különlegességei a barokk díszlécek és teteje, mely 16 önálló részből áll. Az épület, melyben ma galéria várja a látogatókat, kitűnően példázza Tavira dicső múltját. A város fénykora a földrengésig tartott. Ezt követően a folyó feltöltődött és az egykor oly meghatározó kereskedelmi kikötő semmivé lett. Ám a halászat és a sókitermelés még ma is meghatározó a város gazdaságában.

A Palácio épületétől elindulhatunk felfedezni a templomokat: a Santa Maria gótikus oszlopcsarnokát és hatalmas óratornyát, a Sao Brás késő középkori, szigorú homlokzatát, a Sao Paulo díszesen faragott oltárait és a középkori Santa Ana folyóra néző, szép harangtornyát. Mind közül talán a leglátványosabb a reneszánsz stílusú Misericórdia, faragott oszlopcsarnokával és csillogó kék-fehér csempéivel.

Tavirat nem lehet gyorsan bejárni. Városnézés közben mindig megakad a szem valamin, ami éppen a tervezett útiránnyal ellentétesen csábít. A mórok örökségei, az ódon rácsos ajtók, a mívesen megformált, kéz alakú kopogtatók, a remekbeszabott azulejo dekorációk, a kávék, sütemények – csupa apró kincs, ami felejthetetlenné teszi az itt töltött napokat. A folyóparti Praca da República és az álmos kis terek, mint a Largo d’Ana a lilaakácaival és romantikus padjaival, szinte húznak magukhoz, hogy csak üldögéljünk és tökéletes nyugalomban szemléljük, milyen békés tempóban múlik az idő ebben az apró portugál városkában.

Tavira egyik strandja: Ilha de Tavira

A város egyik strandja Ilha de Tavira, egy mesés sziget, mely 14 km hosszan kínálja ellenállhatatlan homokdűnéit. A strandok minden igényt kielégítően kiépítettek, járdával, rámpákkal, lejárókkal, de még az éttermek, bárok is megfelelnek legszigorúbb kritériumoknak, ami az asztalok és székek magasságát illeti, így a kerekesszékesek is maximális kényelemben strandolhatnak Algarve legszebb partszakaszainak egyikén.

Ha itt nyaralunk, érdemes kitekintést tenni a környékre is. A közelben számos kellemes helyre kirándulhatunk, az egyik közeli kisváros, a festői Cacela Velha is megéri a látogatást. Tipikus algarvei házai, a fehérre meszelt kis épületek, templomok és az erőd nemcsak fotóalbumunkban fognak jól mutatni, de örökre beírják magukat az emlékezetünkbe is. A kilátás a védett Rio Formosa lagúnától az Ilha strandig idilli, nincs is pihentetőbb, mint egy kávézó teraszáról egy pohár hűsítő bor mellett átadni magunkat az élménynek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here