Zákinthosz városZákinthosz vagy olasz nevén Zante egyike a ión szigeteknek, 16 km-re fekszik Peloponnészosz partjaitól. Kristálytiszta vizű strandjairól éppen annyira nevezetes, mint pezsgő éjszakai életéről, ami rengeteg fiatal turistát csábít a szigetre. A zöldellő sziget nagyon változatos képet mutat és ez a sokszínűség jellemzi partjait is. Megtalálhatók itt a homokos strandok, eldugott öblök, mélykék, nyugodt vizű szakaszok, drámai látványt nyújtó sziklás részek és a trópusi szigeteket idéző, szinte áttetszően kék vizű partok, ahol a víz alatti világ is számtalan érdekességet tartogat.

Zákinthoszról már Homérosz idejéből is tudunk, egészen a legkorábbi időszakában már fontos kereskedelmi és tengerészeti központ volt. A törökök a 15. században foglalták el, uralmuk csupán két évig tartott, míg a velenceiek vissza nem szerezték hatalmukat a sziget felett. Ők 1797-ig határozták meg Zákinthosz sorsát, a velük való több évszázados kapcsolat számos nyomot hagyott a szigeten. Mivel Zákinthosz történelme meglehetősen eseménydús volt, ráadásul két nagy földrengés is sújtotta, régi épületeiből csak nagyon kevés maradt fenn. Gyönyörű tájai, minden képzeletet felülmúló strandjai és a rengeteg szórakozási lehetőség azonban így is az egyik legnépszerűbb szigetté teszik Zakinthoszt.

Zákinthosz városa (Zante)

A sziget és annak fővárosa ugyanazt a nevet viselik. Zákinthosz városa széles ívben terül el egy lankás öböl mentén, felette egy velencei erőd romjaival, mely valószínűleg az 1515-ös földrengés során omlott össze. A város egykor tele volt csodálatos, velencei stílusú palotákkal, de ezek közül az 1953-as földrengés után csupán egyetlen maradt fenn. Zantét a legjobban gyalog lehet bejárni, érdemes időt szánni arra, hogy minél mélyebben megismerjük a város valódi karakterét. A macskaköves utcák mentén és a hangulatos tereken szinte mindenütt helyi termékeket és kézműves tárgyakat árulnak, nem nehéz beszerezni a haza szánt szuveníreket. A hagyományos pékségtől a cukorka üzletig, az ajándékbolttól a múzeumokig, a kávézóktól az ékszerüzletekig a városban minden megtalálható. Zákinthosz gyakorlatilag sohasem alszik, hiszen a város szórakozóhelyei hajnalig nyitva tartanak.

Navagio

Navagio

Zákinthosz talán legismertebb látnivalójáról van szó, melyet csak a tengeren keresztül lehet megközelíteni, mivel egy elzárt, homokos öbölben található. Navagio nevét az itt található hajóroncsról kapta. Állítólag ez a Panagiotis nevű csempészhajó maradványa, ezért az öblöt gyakran nevezik Csempészek öblének is. A hajó 1983-ban csempészett cigarettát szállított, amikor hajótörést szenvedett és itt mosta partra a víz. Az azóta eltelt évtizedek alatt a roncs rozsdás szellemhajóvá változott, még festőibbé téve ezzel az egyébként is lenyűgöző, hófehér mészkősziklákkal koszorúzott strandot.

Kék-barlangok

Görögország leghíresebb attrakciói közé tartoznak a természeti csodaként számon tartott Kék-barlangok. A különleges geológiai alakzatokat az erózió vájta a mészkő sziklába, melyről a csillogó kék víz árnyalatai tükröződnek vissza. A természetesen létrejött sziklaívek, barlangok varázslatos és egyben szürreális hatást keltenek. A legszebb arcukat kora reggel és naplemente előtt mutatják, akkor érdemes hajóval kijönni ide és megnézni Görögország egyik legcsodálatosabb természeti jelenségét.

Bohali

Zákinthosz város legmagasabb pontján található a sziget egyik legrégebb óta lakott része, mely ma a város egyik negyede. Az egész szigetről innen a legjobb a kilátás Zákinthosz városára, a kikötőre és a Ión-tengerre. Bohali hangulata ettől eltekintve is magával ragadó. Olajligetek és fenyvesek zöldellnek, a keskeny sikátorok mentén hagyományos üzletek és kávézók sorakoznak, valamint itt áll a velencei erőd is, mely ma már csak romjaiban látható. Ennek közelében található a Tengerészeti Múzeum, ahol Görögország tengerészeti múltjáról lehet többet megtudni, de kiállítanak az I. és a II. világháború idejéről származó tárgyakat, például uniformisokat és hajókat is. Bohali a sziget talán legfestőibb helyszíne, amit nem szabad kihagyni az utazásból.

Marathonisi-sziget

Nyáron rendszeresen hajókirándulások indulnak a Teknős-szigetre, mely teljesen lakatlan. A festői, teknős alakú sziget a Laganas-öböl közepén fekszik, strandjai a türkiz színű vízzel és a hófehér homokkal több, mint lenyűgözők. Nagyjából 5-10 perc alatt el lehet ide jutni, nem csak szervezett túra keretében, de saját részre bérelt csónakkal is. Marathonisi két strandja a karibi térséget idézi, vitathatatlan, hogy Görögország legszebb strandjai közé tartoznak.

Bizánci Múzeum

Bizánci Múzeum

A sziget legnagyobb és egyben legérdekesebb múzeuma, melyet az 1953-as földrengés után építettek, a látogatók előtt pedig 1960-ban nyitották meg. Ikonokat, festményeket, faragványokat, szobrokat, egyházi relikviákat állítanak itt ki a bizánci időktől kezdve egészen a 19. századig. A Bizánci Múzeum legértékesebb darabjai azok a műemlékek, melyeket a már lerombolt kolostorokból és templomokból mentettek meg.

Gerakas

A Gerakas-fok Zákinthosz szigetének azon kevés része közé tartozik, ahol nem tolonganak a turisták. A Laganas-öböl keleti részét alkotja, sekély vize, aranyló homokja és a különleges sziklaformációk emlékezetes látványt nyújtanak. Gerakas közelében alig-alig vannak szállodák és éttermek, a helybelik nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy ez így is maradjon és sikerüljön megőrizni a terület természetes szépségét, érintetlenségét. Természeti értékei miatt Gerakas védettség alatt áll.

Limnionas

Egy gyönyörű, háborítatlan lagúna ez, ahol nincsenek ugyan napozásra alkalmas partok, de a kiálló sziklák felszíne olyan lapos, hogy kényelmesen lehet napfürdőzni rajtuk. A legnagyobb élmény itt a búvárkodás, az áttetsző, mélykék vízben azonban nem árt óvatosnak lenni, mert gyakoriak a hideg áramlatok. A közelben egyetlen taverna található, ahol helyi ételspecialitásokat, friss halból készült fogásokat szolgálnak fel.

Keri

20 km-re a sziget fővárosától található ez a hagyományos kis falu. Különlegessége, hogy ez Zákinthosz szigetén az egyetlen település, melynek házai túlélték az 1953-as földrengést. A szűk utcákban álló, kőből épült házak gyönyörű betekintést engednek a múltba, de Keri természeti környezete is magával ragadó. A kávézókban, tavernákban töltött kellemes órák után érdemes búvárkodni a mély és hűvös vizekben vagy csónakot bérelni és felkeresni a közeli barlangokat, melyek teknősök és számos halfaj otthonai.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here