Ovabükü strandTörökország nyáron egyenlő a mindent ellepő turistaáradattal. Érthető, hiszen ellenállni a kristálytisztán csillogó haboknak és az embert szinte mágnesként vonzó, puha homoknak, majdhogynem lehetetlen. Az ország legtöbb strandja a legforróbb hónapokban, amikor a tenger is kellemesen meleg, zsúfolásig megtelik. Mégsem kell lemondanunk az igazán élvezetes strandolásról, amit nem árnyékol be a helyszűke, a “hering-effektus”. A török partok szerencsére elég hosszúak ahhoz, hogy még mindig találhassunk rejtett kis öblöket, ahol viszonylagos nyugalomban élvezhetjük a természet csodás ajándékait.

Ovabükü

A Datca-félszigeten Ovabükü a legszebb a Hayitbukuval és Kizilbukkal együtt három öböl alkotta láncból. Az apró falu, Mesudiye lábainál terül el, erdős hegyek ölelésében. Egyik oldaláról a Földközi-tengerre, a másikról az Égei-tengerre nyílik mesés panoráma. Ennek a különleges elhelyezkedésnek köszönhetően jött létre a régió csodálatos mikroklímája. A vidéken a fenyvesek keverednek a tölgyekkel és mirtuszokkal, gumi- és szentjánoskenyérfákkal. A hegyeket, völgyeket mandulafák, olívaligetek és gyümölcsösök töltik meg élettel. Strandja viszonylag kicsi, ám a környezetével együtt maga a béke megtestesítője.

Amos

Amos

A Buzburun-félszigeten fekvő Amos egykor a vidék egyik legfontosabb települése volt. Az ókori Caria településen számos ókori romot csodálhatunk meg, melyek jól szemléltetik az egykori római város jelentőségét. Nekropolisz, színház, szobrok és egy amfiteátrum romjai nyújtanak lehetőséget a strandolást némi kulturális feltöltődéssel színesíteni. Bár az apró öböl partja kavicsos, természetes bája éles ellentétben áll a közeli Marmaris-szal, ahol nyár derekán már szinte mozdulni sem lehet. Közvetlenül a tengerparton áll egy nagyon hangulatos kis étterem, ahol mindig friss tengergyümölcseivel és isteni mezevel várják a vendégeket.

Pillangók Völgye

Kelebekler Vadisi egy széles kanyon, melyet Fethiyeből és Ölüdenziből induló hajótaxival lehet megközelíteni. A 250 m széles és 1 km mély szurdokba eljutni nincs is más mód – hacsak nem vállalkozunk a kb. 1 órás sziklamászásra – és éppen ez az egyik magyarázata annak, hogy miért strandol itt viszonylag kevés turista. A kanyon tengertől távolabb eső részén vízesések zuhannak alá, természeti szépsége miatt pedig egyre többen látogatnak el ide. Amit ma békésnek gondolunk a nagy üdülővárosok tömött strandjaihoz képest, az az 1990-es években jóval csendesebb volt. Ennek ellenére a Pillangók Völgy még mindig Törökország egyik rejtett gyöngyszemének számít. A völgyben nincsenek épületek, utak és nincs áram, de aki itt szeretne egy vagy több éjszakát eltölteni, annak jó hír, hogy kempingezni szabad. Kevésbé kalandos, ám kényelmesebb megoldás, ha a közeli Faralya falucskában foglalunk szállást, ahonnan letekintve a völgy varázslatos látképében gyönyörködhetünk.

Gemiler

Nehéz elhinni, de Gemiler közvetlenül Ölüdeniz mellett fekszik, ami Törökország egyik leglátogatottabb üdülővárosa. Mégis úgy tűnik, mintha a távolság köztük fényévekben lenne mérhető, hiszen Gemilerbe a turisták valahogy mégsem jutnak el, csak kevesen térnek le a megszokott útvonalakról és teszik meg ezt az egyébként csodás kitérőt. Hisaronuból busszal vagy hajóval juthatunk el ide, útunk a termékeny Kaya-völgy dohány- és búzamezőin át vezet. A strandot olíva- és fenyőligetek veszik körbe, szemközt vele a Szent Miklós-sziget terül el. A strand nem különösebben kiépített, néhány kávézótól eltekintve csak a part természetes szépsége várja a turistákat.

Cirali

Az Antalyaban fekvő kisváros Olympos és Chimaera közelében fekszik, ezek meglátogatásával még tartalmasabbá tehetjük az itt töltött időt. Az apró, hagyományos török kis település előtt 3,5 km hosszú partszakasz terül el. Ennek teljes egésze védettség alatt áll, mivel a cserepes teknősök egyik legfontosabb fészekrakóhelye a strand homokos partja. A két oldalán magasodó hegyek kölcsönöznek drámai szépséget a partnak, amely mögött, a faluban kellemes éttermek és panziók várják az utazókat. A strand annyira békés, hogy bármikor belefeledkezhetünk egy jó kis könyvbe, semmi nem fogja megzavarni nyugalmunkat.

Kaputas

Kaputas strand

Törökország dél-nyugati részén, Kas és Kalkan között találjuk az erdős, meredek sziklákkal körülvett, nagyon keskeny völgyet, ami lassan belekúszik az öbölbe. Itt fekszik az érintetlen Kaputas strand, ami nem kiépített, nincsenek éttermek és kávézók, csupán néhány büfészerű stand, ahol rágcsálnivalót, frissítőt vehetünk és napernyőket bérelhetünk. A strandra hosszú lépcsősor vezet le, a tenger vize pedig gyorsan mélyül az öbölben. Mivel Kaputas elsősorban a helyiek körében kedvelt, egész más hangulata van, mint a külföldiek által benépesített strandoknak.

Hisarönü-öböl

Nem tévesztendő össze a neonfényektől villogó, a békés nyaralásra vágyó turisták rémálmát megtestesítő üdülőhellyel, ami Ölüdeniz felett fekszik. A Hisarönü-öböl kék kis strandok láncolata, melyek a Datca-félszigetre néznek. Az öbölben 850 m hosszú, homokos strandot találunk, mögötte szállodákat, ahol mintha évtizedekkel ezelőtt megállt volna az idő, apró panziók tarkítják a csendes partokat. Hisarönü strandját nagyon sok szörfös keresi fel, mivel itt állandóak a nagy hullámok, folyamatosan fúj a szél. Ha változatosságra vágyunk, érdemes ellátogatni a közeli Selimiye és Orhaniye partjaihoz is, melyeket dolmusszal érhetünk el.

Ortakent

Bodrumtól csupán 3 km-re fekszik a nagyon hosszú, homokos stranddal büszkélkedő Ortakent, mely nem nevezhető igazán eldugottnak vagy rejtettnek, mégis kellemes strand egy kis falu visszafogott nyüzsgésével. Ortakent azoknak a családoknak is ideális, akik nagyobb gyerekekkel indulnak nyaralni, mivel a strandon számos lehetőség van a kikapcsolódásra. Vitorlázni, wakeboardozni, vízisíelni és kajakozni is lehet. A környék pedig varázslatos, a Bodrum-félszigeten szétszórva rengeteg elbűvölő öblöt találni. Ha saját hajót bérelünk és így indulunk a vidék felfedezésére, itt garantáltan rálelünk álmaink paradicsomi strandjára.

Günlüklü

Szintén azon strandok egyike, melyet elsősorban a helyiek látogatnak. Csendes, békés hely, ahol akár az egész napot is érdemes eltölteni. A Günlüklü-öböl túlzás nélkül természeti csoda. 19 km-re fekszik Fethiyetől, partja tökéletes a kempingezéshez, mivel olyan dúslevelű fák borítják, melyek szinte teljesen eltakarják az eget. A törökök maguk is szívesen járnak ide piknikezni, sátrazni néhány napra. Ha szeretnénk elkerülni a tábortüzek füstjét, a legjobb, ha hétköznapkon keressük fel a strandot.

Kabak

Kabak egy apró falu Lükiában, ideális ahhoz, hogy elkerüljük a turistabuszokat és zavartalanul átadhassuk magunknak a Földközi-tenger látványának. Kavicsos strandja teljesen érintetlen, három oldalról és sűrű fenyvesek veszik körbe. A parton nincs semmi, csupán néhány eldugott kemping rejtőzik beljebb, a fák között. Ha a strandolásnak a maximálisan természetes formáját szeretnénk megélni, nincs is jobb hely. Éjjel Ölüdeniz fényei adnak különleges csillogást az öbölnek. Az üdülőváros csupán 15 percnyi autóútra található innen, mégis egy egész világ választja el őket egymástól.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here