Karácsonykor FranciaországbanArról álmodozol, hogy Franciaországban töltöd a karácsonyt, de nem tudod, merre indulj? A különböző régióknak bár a legtöbb szokásuk közös, egy ekkora országban nem csoda, hogy az egyes vidékeknek mégis megvannak a saját karácsonyi hagyományaik. Már csak azt kell eldöntened, milyen típusú karácsonyra vágysz!

Strasbourg

Ha úgy gondolod, a karácsony csak hóval, hideggel és fényes díszítésekkel az igazi, ez a város a legjobb választás számodra. Az Elzászban, a német-francia határon fekvő Strasbourg minden évben karácsonyi csodaországgá alakul át. Az ünnepek közeledtét mindenütt csillogó fényfűzérek, csecsebecsék, fenyők, dísztárgyak és játékok jelzik. Strasbourg szemet gyönyörködtető átváltozását legjobban Franciaország legnagyobb karácsonyi vásárán érezheted, melyet már 400 éve hagyományszerűen rendeznek meg a városban. A hatalmas gótikus katedrális körül megjelennek a fából készült standok százai és a tér máris igazi karácsonyi forgatag terepe lesz. Kézműves termékek, ruhák, féldrágakövek, amit csak el tudsz képzelni egy vásárban, abban itt biztosan nincs hiány. Az ünnepvárás hangulatához nélkülözhetetlen vásári ételeket, a német és francia konyha helyi specialitásait is megkóstolhatod. A francia savanyú káposzta, a choucroute, a glüwein, az itteni forralt bor és az elhagyhatatlan kolbász illatta már messziről a bódékhoz csábít. Amellett, hogy csavarogsz a piacon, ellátogathatsz az Elszázi Múzeumba is, ahol meghallgathatod a mesemondót – igaz, csak franciául -, ahogy a gyerekeknek a karácsony szelleméről mesél vagy korcsolyázhatsz a Place du Chateau-n is.

Párizs

Karácsony Párizsban

Egy hamisítatlan városi karácsonyhoz Párizs kétségtelenül ideális helyszín. A francia főváros hihetetlen fényáradattal lép ki a novemberi homályból minden karácsonyi szezonban. A legnagyobb negyedek, utcák és a történelmi nevezetességek mennyei fénybe öltöznek, a Champs-Élysées mintha tündérmeséből lépett volna elő, egy esti séta itt szinte kötelező, ha Párizsban töltöd az ünnepeket. Karácsonykor Párizsban vásárolni igazán elegáns formája a kikapcsolódásnak. A Galeries Lafayette-be be sem kell lépned, már a kirakattól is tátva marad a szád. A város tele van óriási karácsonyfákkal és több helyszínen várnak rád a karácsonyi kirakodóvásárok, ahol felmelegítheted magad a decemberi csípős hidegben. Ha a város ünnepi arca már teljesen lenyűgözött, a nap megkoronázásaként hallgasd meg az éjféli misét a Notre Dame ódon falai között. A párizsi karácsony családdal és párban is igazán felejthetetlen élmény. Ha szívesebben karácsonyoznál szeretteiddel itthon, de a fényekről mégsem akarsz lemaradni, ne aggódj, Párizs novembertől január közepéig megőrzi ünnepi ragyogását.

Aix-en-Provence

Aix-en-Provence

Ha nem ragaszkodsz a hóhoz és szívesen töltenéd az ünnepeket az enyhe, mediterrán télben, Provence-ban nemcsak ezt találod, de a megszokottól eltérő karácsonyi hagyományokkal is megismerkedhetsz. A Jeanne d’Arc téren vár a nyüzsgő karácsonyi vásár, ahol a kézműves termékek mellett a helyben termő gyümölcsökből készült téli csemegék sem hagynak majd hidegen. Ha elfáradtál, egy csésze kávé mellett megpihenhetsz egy romantikus francia kis kávéző teraszán, hiszen errefelé még decemberben sincs túl hideg ahhoz, hogy kint üldögélj. Aix-en-Provence-ban ebben a hónapban tartják a szarvasgomba és olívaolaj vásárt is, amivel egy kis extra színt visznek a karácsonyi lázba. A betlehem természetesen része a mediterrán karácsonynak is. Ennek megfelelően a Place du Generale Gaulle otthont ad egy különleges, kézzel festett terrakotta szobrocskákkal díszített betlehemnek. Érdekessége, hogy a megszokott Jézus, Mária és József alakokon kívül belecsempészik a provence-i falusi élet jeleneteit, mint egy levendulát vivő nőt vagy pétanque-ot játszó férfiakat. Szentestén a helyiek megülik a Nagy Vacsorát, mely hét, kizárólag húsmentes fogásból áll. Alapját a hal és a Provence lankáin termő gyógynövényekből és fűszernövényekből készült ételek és levesek adják. A vacsora után irány az éjféli mise, majd az otthon melegében hajnalig tart még az ünnepi falatozás, amikor degeszre eheted magad. Ez az éjszakai nassolás a Tizenhárom Desszert névre hallgat Krisztus és a 12 apostol után. Nem tévedés, valóban 13 féle desszertet szolgálnak fel, köztük szárított és friss gyümölcsöket, diót, mogyorót és mandulát, valamint süteményeket. A helyiekhez ugyan nem kéretőzhetsz be karácsonyi vacsorára, de a városban december közepétől a karácsonyi vásárokon az összes hagyományos provanszi ünnepi ételt kipróbálhatod!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here