IsztambulIsztambul egy hatalmas metropolisz, mint New York, Párizs, Róma vagy London és akárcsak ezek a varázslatos városok, rengeteg felfedezni valót tartogat. Isztambul olyan, mint egy szép, elbűvölő és okos nő, aki kedves és törődő, de tele van meglepetésekkel. Könnyen szeszélyessé és kiszámíthatatlanná válhat, olykor szívszorító és zavarba ejtő. Nehéz nem beleszeretni első látásra, de ha mégsem, hát majd másodjára. És ez a szerelem örökké tartani fog, hiszen Isztambulról lehetetlen lemondani. Egyike azon városoknak, melyekről többezernyi vers született, több ezer dalt és könyvet ihletett. Mindent el lehet képzelni róla, de minden képzeletet felülmúl.

Isztambulban akár éveket is lehetne tölteni és még mindig találnák újdonságot, érdekességet, ami magával ragad. Maga a megtestesült paradoxon – Ázsia és Európa határán, a világon az egyik leggazdagabb történelmi örökséggel és minden igényt kielégítő modern világvárosával. Három nap alatt meg ugyan nem ismerhetjük Isztambult, de ennyi idő már elég ahhoz, hogy az ízébe belekóstoljunk.

Mielőtt útitervet készítenénk, vegyük sorra azokat a dolgot, melyek nélkül nem szabad haza indulnunk:
– hajózni a Boszporuszon
– a helyiek közt elvegyülve tulipán alakú pohárból kortyolgatni a török fekete teát
– vízipipázni a Corlulu Ali Medresesi-ben
– kipróbálni a félédes török kávét
– hagyományos török kebabot enni
– békésen üldögélni a Boszporusz partján és egy kávézó teraszáról figyelni a város pezsgését
– megkóstolni a mennyei pisztáciás baklavát
– kipróbálni a török rakit

Kék MecsetHa csupán egyetlen napunk jut Isztambulra vagy a többnapos városnézés első napját tervezzük, az alábbi útitervet követve a legtöbbet hozhatjuk ki az itt töltött 24 órából.
A város legfőbb nevezetességeit vesszük sorra, mint a Hippodrom tér, a Kék Mecset, a Hagia Sophia, a Földalatti Palota, majd egy finom ebédet közbeiktatva délután folytatjuk tovább a felfedezést a Topkapi Palotával és könnyed nézelődésként a Nagy Bazárral. Ha szállásunkról már délelőtt 9 körül elindulunk, a városnézés nagyjából délután 4-5 óra felé ér véget, bár ez nagyban múlhat azon, hogy főszezonban érkezünk-e, hiszen a jegypénztárak előtt hatalmas sorok kígyózhatnak.

A klasszikus városnézést követően az óvárost a legfontosabb történelmi látnivalókkal magunk mögött hagyva a második napon bejárhatjuk az modern városrészt is. Barangoljunk a Fűszerpiacon, hajózzunk a Boszporuszon, majd irány a Taksim negyed és az Istiklal sétálóutca. Ne rohanjunk sehova, vétek lenne kihagyni valamelyik hagyományos török kávéház teraszán a nyugodt nézelődést. Még ezután is lesz időnk bolyongani a kis sikátorokban, felkereshetjük a Virágpiacot és vásárolgathatunk az Avrupa Pasajiban.

A harmadik napon ellátogathatunk a Szulejmán mecsetbe, a bizánci mozaikjairól világhírű Chora templomba, a Pera Múzeumba vagy a Cukurcuma kerületbe, ahol gyönyörű régiségeket, antik tárgyakat vásárolhatunk, de csupán nézelődni közöttük is nagy élmény.

Ha szerencsések vagyunk és még több napunk is jut Isztambulra, a továbbiakban sem maradunk program nélkül. Tegyünk kitekintést a város környékére, gyönyörű hajóút visz a Herceg-szigetekre, kirándulhatunk Bursaba és Iznikbe, ahonnan a híres izniki csempék származnak. Bursa volt az első török főváros, ezért sok korai oszmán mecsetet és régi török kúriát nézhetünk meg itt. Az egész város olyan, mint egy szabadtéri múzeum.

Chora templomAzok, akik a várost szeretnék körbesétálni, több gyönyörű útvonal közül is választhatnak. Az egyiket érdemes a Chora templomtól kezdeni, majd innen végigsétálni a városfalakon. Az út átvisz a cigány negyeden, megnézhetjük közben az Ivez Efendi mecsetet, az Anemas földalatti várbörtönt, a Blakhernai görög ortodox templomot és bejárhatjuk a Fener negyedet.

Nem kevésbé emlékezetes a boszporuszi séta, amit a Kabatas villamosmegállótól célszerű kezdeni. Sétáljunk el a Besiktas felé és látogassunk el a Dolmabache Palotába. Folytassuk utunkat az Ortaköy mecset felé. Keressük fel a bolhapiacot, ahol igazi kincsekre lelhetünk, majd pihenjünk meg a negyed egyik vízparti kávézójában. Induljunk Kurucesme felé, sétánk utolsó állomása pedig Bebek.

A harmadik verzió a Galatad-hídi séta, melyet a Hagia Sophia előtt futó villamos vonalának mentén kezdünk. Elhaladunk a Gülhane park mellett, mely a régi Isztambul egyik legszebb zöld területe és történelmi vonatkozása is van: 1839-ben itt kiáltották ki az első alkotmányos monarchiát. Bal oldalán egy szép mecset áll, a Zeynep szultán mecset egy kis minarettel. Ha folytatjuk a sétát, egy csodálatos és monumentális kapuhoz érkezünk, mely az Isztambuli Kormányzóság bejárata. A Gülhane villamosmegálló mellett balra fordulva az utca mindkét oldalán színes ajándéküzletek sorakoznak, köztük apró török éttermek. Sétáljunk el egészen a Sirkeci villamosmegállóig. Látni fogjuk a Sirkeci Gar pályaudvart, ahonnan az elővárosi és az európai vonatok indulnak. Innen tovább indulva láthatjuk az Új Mecsetet és a Fűszerpiacot, melyek a 17. században épültek. Egy földalatti út a Galata-hídhoz vezet, itt rengetegen horgásznak. Sétáljunk át itt és elérjük a hidat, aminek oda- és visszafelé célszerű a különböző oldalain átsétálni, hogy minél többet lássunk. Városnézésünket a Fűszerpiacnál fejezzük be.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here