Slowinski Nemzeti ParkBár Lengyelország határai sűrűn változtak, Észak-Lengyelország még ehhez képest is szokatlanul kanyargós történelmi utat járt be. Egymást követték a különböző megszállók, mint a Német Lovagrend, a Hanza Szövetség, majd a poroszok és csak az elmúlt évszázadban vált területe véglegesen lengyellé.
Észak-Lengyelország legjelentősebb városai a szinte mindig együtt emlegetett hármas, Gdansk, Sopot és Gdynia szép strandokkal és forgalmas kikötőkkel a Balti-tenger partján. Malbork és Torun történelmi központjai rendre szerepelnek a turisták úti tervében, akárcsak a Mazuri-tóvidék, a természet csodaországa, ahol az aktív kikapcsolódásra vágyók találják meg a lehetőségeket. Számtalan kis pásztorfalva fából készült templomokkal, régi hagyományokkal szinte mit sem változott a 19. század óta.

Slowinski Nemzeti Park

A Balti-tenger partján, Rowy és Leba között idilli környezetben terül el a nemzeti park, melynek legfőbb látnivalói a mozgó homokdűnék. A tengerpart vonalát 32,5 km hosszan követő védett terület az egykor itt található, mára megkövesedett erdő maradványát őrzi. A múltban a terület a Balti-tenger egyik öble volt, mára homokdűnék választják el a víztől. A dűnék folyamatosan mozgásban vannak, évente 3-10 m-t tesznek meg, némelyikük magassága eléri a 30 m-t. A mozgó dűnék egész Európában ritkaságnak számítanak, de a nemzeti park értékét az élővilág is tovább növeli. Olyan ritka madárfajok élnek itt, mint a rétisas, a fülesbagoly, a kormorán, a fekete gólya. A Slowinski Nemzeti Park az UNESCO Bioszféra rezervátumai közé tartozik.

Hel

Hel

Hel városát három oldalról is a tenger veszi körbe, nem meglepő, hogy nyaranta több ezer turista jön el ide, hogy élvezze a strandolás örömeit. A város büszkesége, hogy itt található Lengyelország egyetlen fóka rezervátuma, ami garantáltan tartalmas programot kínál az egész családnak. Partjait finom homok borítja, strandolni két partszakaszon is lehetőség van. A kisebb strand egy öbölben található a kikötő mellett, itt sok helybeli horgászik, míg a nagyobb strandot a nyaralók veszik birtokba a nyári hónapokban. Hel kikötőjéből rendszeresen indulnak hajók Gdanskba, Sopotba és Gdyniaba.

Olsztyn

Első látásra talán nem tűnik éppen lenyűgöző városnak, hiszen külső területeit a háború után épült szürke házak és gyárak töltik meg. De miután elérjük a városközpontot, látni fogjuk, hogy bizony van mit felfedezni a városban. Olsztyn fallal körülvett óvárosa kincseket rejteget, annak ellenére is, hogy a Vöröshadsereg a II. világháborúban szinte földik rombolta. A gondos helyreállításoknak köszönhetően azonban sikerült a lehető legtöbbet átmenteni belőle az utókor számára. A város környéke sem szűkölködik a látnivalókban, közelében tavak, erdők bújnak meg. A régió legnagyobb városaként a kulturális és tudományos központ szerepét is betölti, nevezetes egyeteméről és filharmonikus zenekaráról. Olsztyn kultúráját még napjainkban is egyszerre határozzák meg a lengyel és a német sajátosságok, igaz ez a gasztronómiára éppúgy, mint az itt élők szokásaira.

Elblag

Keserédes múlttal a háta mögött, úgy tűnik. Elblag városa egy sokkal ragyogóbb jövőt remélhet magának. Történelmét mindig is a német-lengyel kapcsolatok alakulása határozta meg, maga a város születése is a két nemzet szoros együttműködésének köszönhető. Amikor azonban a viszony megromlott, Elblag itta meg a levét, komoly károkat szenvedett a konfliktusok miatt. Elblag ma minden egyes történelmi szakaszának nyomát őrzi, büszke kettős származására. Csodálatos középkori emlékeket találhatunk itt, melyek a két nemzet kapcsolatából jöttek létre, óvárosa azonban csak részben maradt fenn a II. világháború pusztítása miatt. A 120 ezer lakosú városban mégis szép számmal találni jellegzetes vörös téglás házakat és templomokat, gótikus, barokk és reneszánsz épületeket.

Frombork

Frombork

Frombork városát gyakran Nikolausz Kopernikusz nevével együtt említik. Életének nagy részét valóban itt töltötte és a Katedrális-domb, ahol dolgozni szokott, ma a város legfőbb látnivalója. Nem csak miatta, de az érseki múlt és a lenyűgöző építészeti megoldások miatt is rengeteg turistát vonz a katedrális komplexum minden évben. A Régi Érseki Palotában létrehozott múzeumban lehet többet megtudni a Kopernikusz életéről és munkásságáról, a katedrálisban pedig érdemes megnézni a barokk stílusú orgonát, amit vasárnaponként, illetve a nyári Orgona Fesztivál alkalmával szólaltatnak meg. A Visztula-lagúna partján fekvő Frombork mással is várja a turistákat, hajókirándulásokat indítanak a lagúna felfedezésére, de vízen Elblagba, sőt, még az orosz Kaliningradba is el lehet jutni innen.

Lidzbark

Kb. 50 km-re Olsztyntól és 40 km-re az orosz határtól fekszik a közepes méretű Lidzbark. Nevezetes helyszíne volt a napóleoni háborúk egyik legnagyobb csatájának 1807-ben, de a turisták szívesen látogatják kulturális rendezvényei és gazdag műemléki kínálata miatt is. Az egyik legérdekesebb hely a városban a 14. században épült érseki palota, Lengyelország egyik legértékesebb gótikus épülete. Lidzbark másik büszkesége az 1315-ben épített Szent Péter és Szent Pál apostoloknak szentelt templom, melyet a 17. század végén barokk stílusban alakítottak át, majd a 19. században visszakapta eredeti gótikus jellegét. Fantasztikus hely a Krasicki Pálmaház, a barokk-klasszicista stílusú kert, melyet a 18. század elején alakítottak ki. A legtöbb turista augusztusban, szeptemberben és novemberben érkezik a városba, ekkor tartják a lidzbarki Humor és Szatíra Estéket, valamint a Kabaré Háborút.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here