Haloze gyönyörű hegyeiSzlovénia északkeleti régiója leginkább borairól, gyógyhelyeiről, vidéki hangulatáról és Ptuj történelmi városáról ismert.

Ptuj Szlovénia legrégebbi állandó települése és vitathatatlanul az egyik legvonzóbb történelmi városa is, mely a Dráva folyó mentén található. Zegzugos középkori utcácskái, terei és templomai egyedi bájt kölcsönöznek a településnek, és a város felett magasodó dombon egy festői vár áll. Érdemes pár napot eltölteni itt, hogy magunkba szívjuk a város történelmi hangulatát. A tartomány egyik legvonzóbb borútja Ptujtól keletre fut a horvát határ közelében Ormož és Ljutomer közt. A borúton végigbiciklizve – meg-megállva a helyi borospincéknél – szlovéniai látogatásunk egy csodás napja lehet.

Prekmurje (magyar nevén Muravidék) Szlovénia legészakkeletibb csücske, mely földrajzilag és bizonyos mértékben kulturálisan is eltér az ország többi részétől. A városon érezhető az erős magyar befolyás, valamint az ország talán legjobb ételeivel várja a látogatókat. A végtelennek tűnő szántókat vidéki falvak, szőlőföldek és templomok tarkítják. A térség legismertebb vonzereje a Moravske Toplicei gyógyfürdő, melynek környezetében számos családbarát sportolási lehetőség, valamint golfpálya is található.

BogojinaNem messze terül el a régió ékköve, Bogojina. Hófehér templomát – melynek színe a Szentlélekre utal – Szlovénia leghíresebb építésze Jože Plečnik tervezte. Prekmurje északi részén fekszenek a Goričko hegység bájos sziklái, melyek otthont adnak egy nemzeti parknak és Grad városának is. A település nevének jelentése „kastély”, ahol – ahogyan azt a név is sugallja – Szlovénia legnagyobb barokk kastélyába látogathatunk el.

Ptuj és északkelet Szlovénia top 10 látnivalója:

1. Haloze gyönyörű hegyei

Keletről körülbelül 40 kilométerre Makole, északról pedig a Dráva által határolva állnak Haloze hegyei, melyen kiváló minőségű fehér bort termelnek. Egyike Szlovénia legkedveltebb bortermelő vidékeinek, így a régió ideális úti cél borturisztikai szempontból, de túrázásra és kerékpározásra is kitűnő (különösen a Haloze hegyen lévő útvonalak). Látogatásunk során érdemes még útba ejteni Ptujska Gora városát, a Štatenburg Kastélyt Makole városában és a Borl Kastélyt is.

2. Ljutomer – Ormož borút

Borút

A lenyűgöző Ljutomer – Ormož borútja a régió egyik fénypontja a borturizmus szempontjából, hiszen a térséget, mint éltető véráramok szövik át az eszményi borutak. A szőlőföldekkel tarkított dombos vidéken át Jeruzalem nevű kis települést is útba ejthetjük, majd utunk lezárója Ormož kastélya lehet, melynek történelme a XIII. századra nyúlik vissza.

3. Ptuj

Ptuj

A történelmi városban sétálva magunkba szívhatjuk az ország legöregebb városának egyedi atmoszféráját. Különösen érdemes meglátogatni a IX. században épült kastélyt, ahol egy figyelemre méltó múzeum és galéria is található, valamint nagyszerű kilátást nyújt az óvárosra és a Dráva kanyargó folyamára.

4. Terme 3000

Terme 3000, Moravske Toplice

A Moravske Topliceben található gyógyfürdő egy az évszázad legnagyobb és legismertebb fürdői közül. Kiemelkedő a maga 5000 m2 vízfelületével, vízicsúszdáival, belső és külső termálmedencéivel – melyek a régió különleges ‘fekete ásványvizével’ vannak feltöltve. A közelben egy 18 lyukas golfpálya is meglátogatható.

5. Goričko Tájvédelmi Park Prekmurjében

Goričko Tájvédelmi Park

A Goričko Tájvédelmi Park bájos terep egy könnyed biciklizésre vagy túrázásra Szlovénia legészakkeletibb régiójának szívében. A Goričko név a “gorice” szóból származik, ami kis dombokat jelent. A park továbbá otthont ad Szlovénia legnagyobb kastélyának is, amelynek az elmondások szerint eredetileg 365 szobája volt.

6. Radenci Gyógyfürdő

Radenci Health Resort

Radenci város nem csak a Radenska ásványvíznek ad otthont, (a kellemesen hűsítő víz az országban mindenhol jelen van) hanem egy fürdőkomplexumnak is (1500 négyzetméternyi vízfelülettel), mely kiváló szabadidős programokat és kezeléseket kínál. Számos közülük a helyi természetes forrású szénsavas víz felhasználásával kényeztet, melynek forrását a XIX. században fedezték fel, és amely gyorsan népszerűvé tette a települést az Osztrák-Magyar monarchia szerte.

7. Lebegő malmok

Babičev malom

Valaha a Mura folyó kanyarulatainál jellegzetes látkép volt a folyóból kiemelkedő közel 90 hatalmas malomlapát csúcsa. Mára már sajnos csak egyetlen eredeti működő lebegő malom maradt meg; a Babičev malom, Veržej városában. A hagyomány tovább élésének érdekében Ižakovciban egy másik működő malom is épült. Látogatásunk során mind két malomban helyi őrlésű termékeket is vásárolhatunk.

8. Szt. Miklós rotunda, Nagytótlak (szlovénül Selo)

Szt. Miklós rotunda, Nagytótlak

A XIII. században épült román kori templom érdekes látnivaló lehet kör alakú épületstruktúrája, gótikus freskói, valamint a Goričko Tájvédelmi Parkban való festői elhelyezkedése miatt. Első írásos említése 1365-ból származik.

9. Ptuj környéke

A csodálatos vidék számos látnivalót kínál úgy mint; a Ptuj Gyógyfürdő és vízipark, a Ptuj Golfpálya és a Ptuj tó. Utóbbi egy mesterséges tó, mely megközelítőleg 9×1 km szélességben terül el. Kiválóan alkalmas horgászatra valamint teret ad számos vízi sport kipróbálására is.

10. Muravidék (szlovénül Prekmurje) kiváló borai és gazdag konyhája

Prekmurska gibanica

A térség leginkább a Szlovénia szerte kedvelt Prekmurska Gibanicáról híres. Ez egy ízletes többszintes pudinggal töltött finomság mely bekerült az EU helyi ételeinek listájára, így elkészítési módját valamint receptjét védetté nyilvánították.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here