ZadarZadar 3000 éves múltra visszatekintő dalmát város az Adriai-tenger partján, viharos és mozgalmas történelemmel a háta mögött. Dubrovnik és Split mellett a legkedveltebb horvátországi üdülőhely. Észak-Dalmácia szívében fontos közigazgatási, gazdasági és kulturális szerepet tölt be. A várost felfedezve nyomon követhetjük a rómaiaktól, az első hódítóktól kezdve számos kultúra virágzását.

A város legfőbb nevezetességeit viszonylag egyszerű körbejárni, mivel a történelmi belváros egésze gyalogoszóna, így kényelmesen, forgalmi akadályok nélkül ismerkedhetünk meg Zadar látnivalóival.

Zadar óvárosa egy félszigeten terül el, a legtöbb történelmi emlék itt koncentrálódik. Nem kevesebb, mint 34 templom található csak a történelmi belvárosban, melyek közül a legrégebbi a Szent Simon templom. Zadar városfalait a 16. században építették a velenceiek a törökökkel szembeni védekezés gyanánt, majd a 19. és 20. században újra megerősítették őket. A fal legrégebbi része a keleti oldalon található, ahol gyalogoshíd köti össze az óvárost az újabb negyedekkel.

Szent Donát templomA város szimbóluma a világ legjobb állapotban fennmaradt preromán stílusú temploma, a 9. században épült Szent Donát. Ma már nem templomként működik, belseje nagyrészt üres, de kiváló akusztikája Zadar egyik legszínvonalasabb koncerttermévé teszi, otthont ad a Szent Donát Zenei Esteknek is. Közvetlenül a templom előtt találjuk a város kihagyhatatlan nevezetességét, a római fórum maradványait az i.e. 1. századból. A „szégyen pillére” a fórumnak az a része, ahol bűnözőket leláncoltak és különböző megalázó procedúráknak vetették alá.
Kevesen tudják, hogy Európa legrégebbi egyetemével is Zadar büszkélkedhet. 1396-ban nyitotta meg kapuit egy lenyűgöző épületben. Akik mélyebben érdeklődnek a város gazdag történelme és kultúrája iránt, azok számára a Régészeti Múzeum sok érdekességet tartogat.

Tengeri orgona

A számos templom, kolostor és múzeum mellett Zadar jelenének egyik leglátványosabb szimbóluma a tengeri orgona. A Riva, a tengerparti sétány dísze lett ez a különleges hangszer, melyen gyakorlatilag a tenger játszik. Mivel a hullámok szólaltatják meg, hangszíne, ritmusa és hangereje sohasem egyforma. A városi építészet ritka remekműve, mely még a hanghatások nélkül is fantasztikus látványt nyújt a tengerbe lejtő fehér márvány lépcsővel. A 2005-ben átadott orgonát 2006-ban már Európa-szintű díjjal jutalmazták.

A legtöbb utazó, aki Zadarba érkezik, szeretné élvezni a tenger nyújtotta örömöket is. A város közelében több szép strandot találunk. Észak-nyugatra, Nin partjainál a sekély víz úszni nem tudók és gyermekek számára ideális, éttermekkel, bárokkal várják a strandolókat. Zadar mellett fekszik Biograd na Moru, melynek környékén eldugott öblökre bukkanhatunk. Az egyik legszebb strand a homokos Soline, ahol lehetőség van vitorlázásra, búvárkodásra, sőt bérelhetünk vízibiciklit és kajakot is.

Akik a kézzel fogható, történelmi látnivalókat keresik, Zadarban éppúgy megtalálják számításukat, mint a mediterrán hangulatban elmerülni vágyók. Sokak szerint a naplemente a világon itt a legszebb. Ezt pedig legalább egyszer látni kell.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here