Kezdőlap Szlovénia A Krka-völgy környékének top 10 látnivalója

A Krka-völgy környékének top 10 látnivalója

0

Bár a Krka völgy Szlovénia Celje régiójának nem túlságosan ismert része, de különösen gazdag kombinációját kínálja a természeti szépségeknek, szabadtéri programoknak, kulturális és történelmi helyszíneknek, gyógyfürdőknek valamint a helyi bor és ételkülönlegességeknek – mindezek összessége teszi az ország legvonzóbb úti céljává.

A Krka folyó forrása csak 30 kilométerre van Ljubljanától délkeletre, s onnan tovább keletre szeli útját a Horvát határ felé, hogy Novo Mesto mellett a Száva folyóba csatlakozzon. Útjában megtalálhatjuk Szlovénia számos csodás látnivalóját, beleértve a Pleterje kolostort, Otočec várat és Kostanjevica na Krki városát a folyó közepén lévő szigeteken.

Keletebbre Brežice történelmi városát, a Mokrice várat (és golfpályát), valamint számos gyógyfürdőt, köztük az ország legnagyobbját Čatežben, és a legelegánsabbat Dolenjske Topliceben. A folyó egyébként magában is jelentős vonzerőt jelent, mivel olyan tevékenységeknek kínál helyet, mint a rafting és kajak, meg sem említve a festői völgyben való fürdőzési lehetőséget a folyó számos szakaszán.

Innen keletre fekszik a bájos Kozjansko Park amely Podstreda központjától Bizelsko és a Horvát határ felé nyúlik el, és egyike Szlovénia legnagyobb bortermelő vidékeinek, valamint a Bizeljsko borútvonal tagja.
A régió északi részén félúton Ljubljanától és Maribortól terül el Szlovénia harmadik legnagyobb városa Celje, annak bájos óvárosával és hegyekkel csipkézet környezetével.
A vidéket járva keleti és déli irányban is fürdővárosokba botlunk, köztük Rimsko Toplicével és Laškoval (melyet leginkább gyógyfürdőjéről ismernek, de emellett otthont ad Szlovénia legnépszerűbb sörének, ugyanezen néven).

A Krka-völgy környékének top 10 látnivalója:

1. Kajakozás a Krka folyóban

A gyönyörű folyó 30 km-re Ljubljanától délkeletre kanyarog, lehetőséget kínálva a legjobb vízi sportokra is, elsősorban Krka város környékén, a folyó forrásától nem messze.

2. Podsreda megkapó kastélya

A 12. századi kastély a Kozjansko parkban található, s talán az egyik legkiválóbb példája a szlovéniai román stílusú építészetének.

3. Őszi séták a Kozjansko park sziklái körül

A park 2-32 kilométeres túraösvényeket kínál, melyek számos kulturális és természeti látványosság, valamint látókörbővítő információs állomás mellett vezetnek.

4. A kiemelkedő slivovica (szilva brandy) megkóstolása

Az ital kipróbálásához a Pleterje kolostorba kell ellátogatni, melynek alapítását 1407-re datálják, és a Gorjanci hegyek lábánál, Novo Mestotól keletre található.

5. Egy golfmeccs élvezete a gyönyörű Mokrince pályán

mely a Horvát határ mellett, Brežice városához közel, az impozáns 15. századi Mokrice kastély árnyékában terül el.

6. Megszállni az Otočec Kastély Hotelben (vagy csak meglátogatni azt)

A kastély a Krka folyó csodás szigetén magasodik, Novo Mestotól keletre.

7. Szlovénia gyógyfürdő központjának meglátogatása

Ez a vidék ad otthont az ország 15 minősített gyógyfürdői közül 6-nak – beleértve néhányat a legismertebbek közül, mint a Čatez & Šmarješke Toplicei gyógyfürdő – közöttük az utazó megtalálja a leggazdagabb kezelési és pihenési lehetőségeket.

8. Lenyűgözötten állni a Brežicei kastély Királyi termének drámai freskói alatt

A kastély Brežice kedves középkori városában található, közel a Száva és a Krka folyók összefolyásához. A Királyi terem évente helyet ad a Seviqc korabarokk és reneszánsz zenei fesztiválnak.

9. Élvezettel elveszni Szlovénia elsőrangú bortermelő vidékeinek gazdag kínálatában

A kiváló Istenič gyöngyöző boroktól kezdve kipróbálhatjuk „modra frankinja” (kékfrankost), vörösborokat a Bizeljsko vidékről és a Dolenjska vidék kellemes cviček borát mely a vörös és fehér borok ötvözete.

10. Egy séta Kostanjevica na Krki apró, de elbűvölő 13. századi városkájában

mely a Krka folyó közepén lévő szigeten fekszik. A gyönyörű középkori Kostanjevica kolostor ad otthont a Božidar Jakac galériának is.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version