Ancient Golf Courses and Royal Golf ClubsSt Andrews-t a golf otthonaként ismerik. A Royal and Ancient Golf Club 1754-ben alapult, és minden második évben St Andrews hét pályájának az egyikén tartják a híres British Open versenyt. A kis városban ezen kívül számtalan történelmi épület is található, mint például Skócia legrégebbi egyeteme.
St Andrews a Fife félsziget egyik kulcsfontosságú városa.

1. Ancient Golf Courses and Royal Golf Clubs

Nagyrészt a golf örökségének köszönhetően, St Andrews már évtizedek óta Skócia egyik legfontosabb turisztikai és sportolási célpontja. A golf modern verzióját itt találták fel a 15. században, így nem meglepő, hogy a város ad otthont világ legrégebbi golf clubjának is, a Royal and Ancient Golf Club-nak, amelyet 1750-ben alapítottak. St Andrews területén van a legrégebbi golfpálya is. Bár a sportot az 1400-as évektől játszották, csupán a 18. században hozták létre a 18 lyukú pályát, amely azóta a normál. A pálya nyitva áll a nyilvánosság előtt, de az óriási népszerűség miatt érdemes lefoglalni mielőtt odamegyünk.

2. A Brit Golf Múzeum

A Brit Golf Múzeum

A golf szerelmeseinek muszáj ellátogatni a Brit Golf Múzeumba is, amely a sport történelmét mutatja be egészen a középkortól napjainkig. A múzeumban látható a labda, a golfütő, a szabályok és a technikák fejlődése is. Részletes információkat is megtudhatunk a híres bajnokságokról és golf hírességekről, mint Old Tom Morris-ról és fiáról Tom Morris Jr-ról, és persze a nagyszerű Lady Margaret Scott-ról, aki háromszoros női bajnok volt a 19. század végén.

3. Szent András katedrális

Szent András katedrális

Szent András hosszú ideig fontos szerepet játszott Skócia egyházi történelmében. A legenda szerint Szent Regulus a 4. században ért partot itt Szent András csontjaival. A 15. századra Szent Andrews vált Skócia vallási és spirituális központjává, és 1472-ben az érsek székhelye lett.

A katedrálist 1160 és 1328 között építették, és egykor ez volt Skócia legnagyobb temploma, melyet olyan előkelőségek látogatták, mint I. Róbert és V. James király. A katedrálist 1559-ben kifosztották, mára már csak a késő román stílusú keleti front, a nyugati front egy része, a déli oldali folyosó és a kaputorony maradt.

4. St Andrews Egyetem

Szent Mária kollégium

Az 1411-ben alapított St Andrews Egyetem Skócia legkisebb és legrégebbi egyeteme. A Szent Salvador és a Szent Leonard kollégium 1747-ben egyesült, s átadták magukat a művészeti és tudományos szakoknak, míg a Szent Mária kollégium 1538 óta a teológia karnak ad otthont. Stuart Mária ültetett egy rózsabokrot a Szent Mária kollégium mellé, amely mai napig virágzik, s a ház, amelyben lakott, ma már a Szent Leonárd könyvtárának ad otthont. Az egyetemen kiváló múzeumok és galériák is találhatóak.

5. Dunfermline

Andrew Carnegie múzeum

Dunfermline-t úgy ismerik, mint Skócia történelmi fővárosa. A Malcolm Canmore torony a Pittencrieff kertben kiváló kiindulópont egy városi túrához. Egy másik látványosság a városban Andrew Carnegie múzeum, amelynek az a kis házikó ad otthon a Moodie utcában, ahol Carnegie született 1835-ben. Képek és dokumentumok sora mutatja be, hogyan vált a szegény takács fia a világ egyik leggazdagabb iparmágnásává abban az időben. A földszinten található az apja által használt Jacquard szövőszék, melynek köszönhetően meg tudta keresni azt a csekély 42 pennyt naponta.

6. Skócia Nemzeti Akváriuma és Inchcolm Abbey

Skócia Nemzeti Akváriuma a Deep Sea World

Az Észak-Queensferry kirándulások fénypontja Skócia Nemzeti Akváriuma a Deep Sea World. Ez a remek akvárium lehetővé teszi a látogatók számára, hogy egy 111 méteres üvegalagúton keresztül megtekintsék a korallzátonyokat. Ha a megfelelő időben érkezünk, még a homoki tigriscápák etetését is megnézhetjük.

Ezután pedig a lehető legjobb program egy hajókirándulás a gyönyörű Inchcolm Abbey-hoz, amely egy rendkívül jól megőrzött Ágoston-rendi kolostor Inchcolm szigetén. I. Sándor alapította 1223-ban a scone-i szerzeteseknek. A sziget a természetimádók körében is népszerű, nem csupán a madárrezervátumok, de a fóka kolóniák is vonzzák az embereket.

7. St Monans, Pittenweem és az Isle of May

St Monans gótikus plébániatemploma

A Fife félsziget délkeleti sarkán található sok kis falucska közül az egyik St Monans, amely a gótikus plébániatemplomával és a bájos kis házaival elvarázsol minden idelátogatót. Legalább ilyen érdekes Pittenweem a régi kikötőt körülvevő gyönyörű kis házaival és a 16. századi plébániatemplomon található óriási tornyával. Csupán egy kicsit több mint 4 kilométerre Pittenweem-től található a Kellie kastély. A viktoriánus kertje a gyönyörű rózsáival egyszerűen ámulatba ejti az idelátogatókat. Isle of May egy kitűnő természetvédelmi rezervátum Nagy-Britannia második legrégebbi madármegfigyelő állomással, és olyan fajokat tekinthetünk meg, mint a lundák és alkák.

8. Falkland palota

Falkland palota

A Falkland palotáról először 1160-ban beszéltek, amikor a birtok még a MacDuffs székhelye volt. V. James itt halt meg 1542-ben, egy héttel lánya, Stuart Mária születése előtt, aki gyakran látogatta a palotát. A három eredeti szárnyból, amiket Cromwell serege 1654-ben felgyújtott, mára már csak a keleti és a déli szárnyak maradtak fenn. Az elképesztő, korai reneszánsz udvar a francia Loire kastélyokra emlékeztet. A királyi kápolna szegélydíszítésével, a 16. századi tölgyfaburkolatával és a festett famennyezetével, amelyet skót, francia és angol címerek díszítenek, lenyűgöz mindenkit. A gyönyörű kertben található Nagy-Britannia első tenisz pályája, amelyet még ma is használnak.

9. Hill of Tarvit Mansion House and Garden

Mansion House

A Tarvit-on található nemesi kúria egy gazdag műgyűjtő otthona volt. A ház belsejében a látogatók gyönyörű bútorokat, kínai porcelánokat, holland művészek munkáit és Raeburn és Ramsay festményeket tekinthetnek meg. Az előcsarnok francia bútorai a roccoco stílust képviselik, míg a György korabeli étkező Palladio hangulatot áraszt. Egy rövid sétára van a Scotstarvit torony, amely egy 16. századi torony és abszolút megéri ellátogatni hozzá.

10. Furcsa kis falu: Crail

Crail

Azt mondják, az ördög dühében egy követ dobott a Crail-ben található templomra, de szerencsére elvétette. Mi más lehet a magyarázat a temetőben található hatalmas kőre? A festői szépségű Crail sok legenda központja, mégis barátságos hangulatot áraszt a kis falu, főleg amikor a halászhajók partraszállnak a fogásaikkal, garnélákkal, homárokkal. A meszelt házakat a piros tetejükkel imádják a fotósok és a festők egyaránt. A Crail múzeum és Örökségi Centrum bemutatja Crail múltját és megtudhatunk mindent a legendás történelméről.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here