Comói-tóAz Alpok lábai előtt elterülő észak-olaszországi tóvidék kitűnő mikroklímával rendelkezik, a mediterrán táj és a hegyvidék tökéletes kombinációját adja. Többszáz éve romantikus költők, írók, uralkodók és államférfiak kedvenc helyei ezek a hangulatos tópartok és az itt fekvő bájos városok. A Lago Maggiore, a Comói- és a Garda-tó különösen népszerűek főként az amerikai, angol, de más nemzetiségű turisták körében is. A tavak bármelyike ideális választás a nászutakhoz, könnyű kitalálni, hogy miért.

A Milánó közelében fekvő

Comói-tó

vagy ahogy a helyiek nevezik, a Lario, mind közül talán a legszebb látványt nyújtja. Partjait nagyrészt sziklák szegélyezik, északi végén már felsejlenek az Alpok körvonalai. A Comói-tó hosszú, keskeny és rendkívül mély. Már a római időktől kezdve főként a pihenni vágyók érkeztek ide, körülötte többszáz évvel ezelőtt is nyári rezidenciák sorakoztak és ma is az egyik legelegánsabb hazai üdülőhelynek számít az olaszok körében. A tó mögött húzódó lejtőket az erdők rejtekén megbúvó luxusvillák tarkítják és nincs hiány hotelekből sem. Nyaranta különösen nagy itt a nyüzsgés, ha egy nyugodt napra vágyunk, tegyünk túrát a tó körül gyalog vagy kerékpárral vagy fedezzük fel a Comói-tavat új perspektívából egy hajókirándulás során.
A Comói-tó festői partjának legszebb települése Belaggio, többek közt ezen a véleményen volt Mark Twain, Flaubert és Shelley is. Középkori városmagja a Borgo, ahol lépcsős utcák labirintusában jobbnál jobb éttermekbe és üzletekbe térhetünk be. A dombtetőn álló Villa Serbelloni csodálatos kilátást nyújt a tó mindhárom ágára és a hegyekre.

Garda-tóA

Garda-tó

szintén évszázadok óta nyűgözi le a külfödieket. Az ókori rómaiak számára is luxusnak számított itt eltölteni a pihenést. Sirmione és Desenzano városában az ő nyomaikat, néhány villa gyönyörű mozaik maradványait nézhetjük meg. A Garda-tó partján fekvő városok többsége felkapott üdülőhely, mivel mind különböző jellegűek, hajóval könnyen átjuthatunk egyikből a másikba, ha változatosságra vágyunk. Sirmione a tó déli partján fekszik, legszembetűnőbb és egyben jelképes eleme a Rocca Scaligera kastély, mely közvetlenül a parton áll. A városka keskeny, középkori utcácskáin mindig nyüzsög az élet, a nyári hónapok tömegeket vonzanak ide. Míg Desenzano inkább egy hagyományos, hétköznapi olasz város, addig Riva del Garda igazi turistaparadicsom. A tóparton leginkább fagyizókat, kávézókat és éttermeket találunk, de a városban helyet kaptak az üzletek és a piacok, így mindent beszerezhetünk.

Stresa

A

Lago Maggiore

Olaszország második legnagyobb tava, Lombardia és Piemont között húzódik, elérve az Alpok lejtőit. A tavat különösen nyáron lepik el a turisták, akiknek többsége Stresa városát választja. A kedves kisvárost a gyönyörű villák és kertek – melyek közül néhány szabadon látogatható -, kellemes klímája és csodás panorámája teszik ennyire népszerűvé. A városból felvonóval juthatunk el a Monte Mottarone hegyre, ahonnan 4000 m-es magasságból csodálkozhatunk rá az Alpokra és az észak-olaszországi tóvidék többi tavára. Aki a Maggiore-tónál eltölt néhány napot, óhatatlanul hall majd a Borromeo családról, akiknek nevét a sziget is viseli. Leghíresebb közülük Szent Borromeo, aki Arona várában született, a tó nyugati partjainál. A város egyik nevezetessége a hatalmas San Carlo szobor, melynek üreges belsejében felmászva a szobor szemén keresztül gyönyörködhetünk a táj szépségében.

Az

Orta-tó

ban fekvő Orta San Giulio-sziget elragadóan romantikus. Galériás, freskókkal díszített, barack és capuccino színű házai, a macskaköves sikátorok mentén sorakozó kovácsoltvas kapuk eredeti hangulatot kölcsönöznek ennek a középkori kisvárosnak, mindezt még tovább fokozzák azzal, hogy a városban nincs autós forgalom, tehát szó szerint a béke és a nyugalom szigete. Akármerre járunk a szigeten, mindenütt tisztán hallhatjuk a víz hangját, ahogy a partokat mossa.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here