Karácsonyi szokások HorvátországbanHorvátország lakói túlnyomórészt katolikus vallásúak, ennek megfelelően a karácsony náluk is az év egyik legfontosabb ünnepe.

A karácsonyi időszak a horvátoknál december 13-ával, Szent Luca napjával veszi kezdetét. Ekkor vetik el az életet és termékenységet jelképező búzát, melyet kis edényekbe helyeznek és miután kihajt, nemzeti színű szalagokkal kötnek át. Egyes régiókban szokás, hogy a búza közé almát és gyertyákat helyeznek. Ez díszíti majd a karácsonyi vacsoraasztalt is. Később a karácsonyfa alatt, majd az ünnepek elmúltával a szoba sarkában kap helyet vagy a madaraknak adják. A lényeg, hogy semmiképp se jusson arra a sorsra, hogy kidobják.

Szentestéhez – horvátul Badnjak – több érdekes horvát hagyomány is kapcsolódik. Három vastag fatuskót visznek be ilyenkor a házba, amiket aztán rádobnak a tűzre. Fontos, hogy minél nagyobb lánggal égjenek, ezért gyakran szoktak még a tűzre dobni melléjük a karácsonyi asztalról származó ételt és bort. A házban lévő gyertyákat a tuskók lángjaiból gyújtják meg. Mivel a három fatuskó a Szentháromságot jelképezi, úgy tartják, minél erősebben ég, annál több áldást hoz a ház lakóira.

Az életet és termékenységet jelképező búzaJézus születésének körülményeire emlékeztet a karácsonyi hagyományok másik jelképes eleme, a szalma. A házban, a szobában szórták szét, de az ünnepi asztalra is jutott belőle. Régen szokás volt, hogy karácsony éjszakáján nem is az ágyban, hanem a szalmán, a földön aludtak az emberek. Az asztalra egy kis kévébe kötve tették és letakarták terítővel.
Hagyomány volt a karácsonyi betlehem készítése is, melyet minden háznál sajátkezűleg készítettek el, majd ezt helyezték a karácsonyfa alá.

Az otthon feldíszítése korábban szokásba jött Horvátországban, mint a fenyődíszítés. A termékenységet jelképezve minél több zöldet helyeztek el a házban. A délebbi vidékeken, ahol kevesebb volt a fenyő, más zöldeket használtak erre a célra. A horvátoknál a bölcső is hagyományos karácsonyi motívum. Bölcsődíszeket helyeznek a fára és a lakás több pontjára, a karácsonyfa alá is.

FrituleKatolikus szokás szerint a karácsonyi vacsora nem tartalmazhat húst, ezért a hal a főfogás. Édességként bejgli, vaníliás kifli és fritule, vagyis likőrös fánk kerül az ünnepi asztalra.

A fritule receptje:
– fél kg liszt
– 7 dkg mazsola meleg vízbe áztatva
– 5 dkg élesztő
– 5 dkg porcukor
– 2 dkg vaj
– 2 tojás
– reszelt citromhéj
– pálinka
– só

Minden hozzávalót összekeverünk, majd 1 órán át kelni hagyjuk. Egy kanállal apróra szaggatva forró olajban kisütjük, a végén pedig pálinkával meglocsoljuk és porcukorral meghintjük a fánkokat. Akár meggybefőttet vagy narancsot is használhatunk az elkészítéséhez, hogy még finomabb és különlegesebb legyen ez a remek kis karácsonyi sütemény.
Sretan Bozic! – Boldog karácsonyt!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here