ZermattAz Alpok egész vonulatának legmagasabb hegycsúcsainak, a Matterhornnak, a Weisshornnak és Monte Rosanak lábainál, 1600 m-es tengerszint feletti magasságban fekszik Zermatt, melynek múltját és jelenét is meghatározza különleges környezete. Turisztikai szempontból is elválaszthatatlan a világ leghíresebbjei közé tartozó hegyektől, síparadicsomok, fantasztikus lejtők szívében elsősorban nekik köszönheti, hogy a világ egyik legvonzóbb kisvárosa vált belőle. Ehhez persze hozzájárul az is, hogy a helybeliek mindent megtesznek városuk eredeti, hagyományos jellegének megőrzéséért, ennek érdekében például kitiltották az autókat, a fogadókban tradicionális ételeket szolgálnak fel és a turistákkal igyekeznek minél jobban megismertetni szűkebb és tágabb élőhelyük történetét.

Zermatt az elmúlt években nem csupán síelési és túrázási lehetőségei miatt került az érdeklődés középpontjába, hanem sokkal inkább azért, mert Svájc valamennyi téli üdülőhelyét maga mögé utasítva az önfenntartás egyedülálló szintjét érte el. A helybeliek összefogásával lett ebből egy igazi sikertörténet, melyért az itt élő emberek és az itt működő vállalkozások nap mint nap megküzdenek. Hiszen Zermatt tekintetében az önfenntartás, az ökológiai működés nem merül ki csupán annyiban, hogy kipufogógázzal nem engedik szennyezni a várost. Igyekeznek a lehető legteljesebb harmóniában élni az őket körülvevő természettel, renaturációs törekvéseiket eddig már több díjjal is elismerték.

Még mindig sok turista azt gondolja, hogy olyan úti célt választani, ahova autóval nem lehet bemenni és a környéken sem lehet közlekedni, nem érdemes. Zermatt azonban a legjobb példa arra, hogy kocsi nélkül is teljes értékű lehet az üdülés, nem kell lemondani a gyalogosan nem elérhető látnivalókról és a szabadidős kikapcsolódási lehetőségekről sem. Zermatt városában a közlekedést a helyiek alapvetően gyalog és kerékpárral oldják meg – nekik ez a normális, ez a megszokott. A kényelmes turistákra is gondolva azonban ott az eTaxi, az eBus vagy a közlekedés leghangulatosabb verizója, a lovaskocsi, mellyel szintén bárhova el lehet jutni. Ahogyan snowboardot, sílécet és a téli sportok valamennyi szükséges felszerelését, úgy kerékpárokat is számtalan helyen lehet bérelni a városban. A forgalmi dugóktól mentes zermatti utcákon közlekedni mindennek köszönhetően stresszmentes élmény, a turistáknak pedig lehetőségük van arra, hogy akár napközben is elkortyoljanak 1-2 pohár bort.

ZermattAz 5700 fős kisváros Wallis kantonban a téli sportok fővárosa és Svájc egyik vezető téli üdülőhelye. Meredek hegyek zárják körbe a zöld völgyben megbújó Zermattot, ahol viharvert, régi faházakat és rengeteg hotelt is találunk – mind olyan stílusban épült, ami tökéletesen passzol a környezethez, Zermatt és vidékének atmoszférájához. Fogaskerekűvel és felvonóval minden sípálya és környékbeli látnivaló elérhető, a hegyekben az állomásoktól túraútvonalak futnak lefelé, behálózva a meghódíthatatlannak tűnő hegyoldalakat. A sípályák valamennyi nehézségi fokozatban várják a síelőket, a hegymászóknak tálcán kínálják magukat a legszebb panorámát ígérő sziklafalak. Zermattban természetesen helyben is van lehetőség kikapcsolódni, ehhez teniszpályákat, uszodát kínálnak a turistáknak, akik helikopterről madártávlatból is megcsodálhatják a tájat.

A világszínvonalú fürdők, az ötcsillagos szállodák, exkluzív vásárlási lehetőségek, a nemzetközi konyha felső fokát képviselő éttermek is szerves részei Zermattnak, ahol a turisztikai főszezon november végétől május elejéig tart, bár a Klein Matterhorn 3883 m-en lévő felvonó állomása lehetővé teszi, hogy sok gleccsernél nyáron is lehessen síelni. A legtöbb túrázó június közepétől október elejéig érkezik a városba, amikor a hó a már magasabban fekvő túraösvényeken is elolvad.

A város legkönnyebben a Brigből induló BZV vasúttal lehet elérni. A 44 km-es utat a vonat 80 perc alatt teszi meg gyönyörű hegyek és hegyi városok közt kanyarogva. Aki megérkezik Zermattba, az első benyomása az lehet, hogy egy hihetetlenül pezsgő-nyüzsgő metropoliszban tette le a vonat. A buszok egymást követve hozzák-viszik a turistákat, akiknek tömegei várakoznak csomagokkal megrakodva a peronoknál. Ha szeretnénk megismerni Zermatt igazi arcát, vegyük az irányt a vasútállomást és a piacteret összekötő Bahnhofstrasse felé. Ez a város fő utcája, tele éttermekkel, üzletekkel, kávézókkal, éjszakai szórakozóhelyekkel. Érdemes megfigyelni azt a gyönyörű kontrasztot, amit az itt álló csillogó szállodák és a hagyományos építészeti stílust képviselő házak alkotnak. Valójában semmi absztrakt nincs abban, ahogyan a régi és a modern együtt él Zermattban. A kis hegyi falu elindult egy úton, melynek végén első osztályú üdülőhely lett belőle és ennek nyoma a városban mindenütt tetten érhető. Éppen azért érdemes Zermattot szervezett városnéző túra keretében bejárni, hogy megismerjük modern arca mögött a tradíciókat, a hegyi emberek mentalitását és szokásvilágát is.

A zermatti városnézés egyik legemlékezetesebb része lesz a Régi Falu, ahol több mint 30 ház és gazdasági épület áll, melyeket a hagyományos, Wallis kantonra jellemző stílusban húztak fel. Zermattnak ez a régi része valóságos kincsesbánya a történelem iránt érdeklődők és éppúgy a fotósok számára. Pajták, gabonatárolók, régi parasztházak közt sétálhatunk, melyek mindegyike a 16-18. századból való. Többségük vörösfenyőből készült, mely domináns a Zermatt környéki erdőkben. A gyantában gazdag fa ellenáll a kártevőknek, ezért volt népszerű építőanyag a vidéken. A napfény és az eső hatására a fa idővel sötétebbé válik, a legöregebb házak színe ezért már tisztán fekete. Ebben a régi városrészben nézelődni olyan, mintha évszázadokat utaznánk vissza az időben.

Matterhorn Múzeum, azaz a Zermatlantis

A város legérdekesebb múzeuma a Matterhorn Múzeum, azaz a Zermatlantis, mely bepillantást enged a város fejlődésének történetébe, de bemutatja a Matterhorn első meghódításának diadalát és tragédiáját is. Itt elmerülhetünk az előző generációk világában: megtudhatjuk, hogyan éltek a hegyi emberek évszázadokkal ezelőtt és megborzonghatunk annak a kötélnek a láttán, ami 1865-ben szakadt el, négy hegymászó halálát okozva, akik először próbáltak feljutni a Matterhorn csúcsára. Megnézhetjük Theo, a zsoldos földi maradványait is, melyeket a helyiek az 1980-as években találtak a Felső-Theodul gleccseren. A nála talált fegyverek miatt nevezeték el zsoldosnak, Theo mellett ugyanis kések, kard és kovás pisztoly hevert. Theo talán a legismertebb európai “fagyott ember”, egy modernebb korban élt Ötzi, melynek használati tárgyai betekintést nyújtanak egy 16. század fordulóján élt utazó életébe.

Érdekes látnivalója Zermattnak a Hegymászók Temetője, ami első hallásra talán bizarrnak tűnhet – ki szeretne kikapcsolódásként temetőket járni? -, ugyanakkor sok hegymászó számára igazi szent hely. Azoknak a hegymászóknak a sírja található itt, akik a Zermatt környéki hegyekben lelték halálukat, köztük nők és férfiak a világ minden tájáról, akiknek a Matterhorn, a Taschorn, a Weisshorn, a Liskamm, az Obergabelhorn vagy a Monte Rosa lett a végzetük. A temetőben kb. 50 hegymászó sírja látható, többségük a 19. századból, valamint a 20. század elejéről származik. Közülük egy kivételes. Két hegymászó nyugszik egy sírban, apa és fia, akik a Matterhornt először megmászó Edward Whymper túravezetői voltak, az útnak induló összesen 7 hegymászó közül csak 3 tért vissza épségében. 1865. július 14-én sikerült véghez vinni a lehetetlent és feljutni a Matterhorn legmagasabb pontjára, de a visszafelé vezető úton négyen zuhantak a halálba. A temető másik különleges sírja a 19-20. század fordulójának talán leghíresebb női hegymászójáé. Ő 1925 augusztusában halt meg, amikor a Bishornról lefelé jövet magával sodorta egy lavina.

Vidámabb és az egész családot szórakoztató programot kínál a zermatti Erdei Élménypark. Minden korosztály számára kalandos és játékos időtöltés a sokszor rémisztő és a bátorságot próbára tevő, ám a lehető legbiztonságosabban kialakított parkon végigügyeskedni magunkat. A fák lombjai között vezető kötélpályák és függőhidak 4 éves kortól várják a kalandorokat. A gyerekek számára a városban közel tucatnyi játszóteret alakítottak ki, ahol gyönyörű környezetben, a friss hegyi levegőn lehet levezetni az energiákat, míg a szülők akár piknikezhetnek is.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. voltam ott: álságos, képmutató hely!!! Nem engedik be a robbanomotoros autokat, de a szemem láttára döntötték be az építési törmeléket billencsről a patakmederbe!!! Turistalenyúlás az egész, itt fogadtam meg hogy Svájc többet nem cél számomra…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here