Dél-Tirol hegyeiAusztria harmadik legnagyobb tartománya egyértelműen a pihenés helye. Tirolról elsőként a zöld alpesi legelők, a hatalmas hegyek, a virágos rétek és persze Ausztria legjobb sípályái jutnak eszünkbe. Területének nagy része védettség alá tartozik, a lenyűgöző látkép mögött megőrzésre érdemes természeti értékekkel rendelkezik. Gleccsereket, alpesi tavakat, az ország legszebb túraösvényeit tartogatja a látogatóknak Tirol, melyet évente átlagosan 5 millió turista választ úticélnak.

Hegyek

A tiroli táj fénypontjai a gyönyörű hegyek, melyeknek 3000 m-nél is magasabb csúcsait még nyáron is hó és jég borítja. Az Allgau-Alpok különlegességét változatos növényvilága adja, a hegység valamennyi szakasza közül itt található a legtöbb növényfaj. Számos hegyi tavának nagy része természetvédelmi terület és kedvelt kirándulóhely. A Kitzbühel-Alpok átnyúlik a Zillertal-völgybe és a Zeller See tóhoz is. A robusztus csúcsok alatt síeléshez és túrázáshoz tökéletes a terep, a vidék hangulatát az alpesi legelők és a hagyományos kis fogadók teszik autentikussá. A Stubai-Alpok magashegyi túrákhoz és hegymászáshoz is ideális, a Samnaun-hegylánc, melynek egy része Svájcba is átnyúlik, elsősorban hosszútávú túraútvonalairól ismert.

Gleccserek

Stubai gleccser

Tirolban lélegzetelállító látványt nyújtó gleccserekből öt is van. A Hintertux környéke egész évben alkalmas a síelésre, legtöbb szálláshelye az év 365 napján nyitva tart. Egy természetes jégpalotát is láthatunk itt, a turistákat lift viszi fel a 3250 m magasban lévő panoráma teraszra.
A Kaunertal gleccserhez csakis síterepen keresztül juthatunk el. Mindegy, hogy tél van vagy nyár, a gleccsert mindig vastag jég borítja. A környező sípályákon is hosszabb a szezon az átlagosnál, a lécet októbertől júniusig csatolhatjuk fel. A Pitzal gleccsernél találjuk a legmagasabban fekvő síterepet, 3440 m-en igazi varázslat ez a téli sportok szerelmeseinek. A 2840 m-en kialakított panoráma teraszról rendkívüli élmény élvezni a fagyos napsütést. Ausztria legnagyobb gleccserpályája található Sölden könyékén. Ez az ország egyetlen olyan síterepe, ahol három 3000 m feletti csúcson (a “Nagy Hármas”) is síelhetünk. A Stubai gleccser egy kőhajításnyira található Innsbrucktól. Környékén 1750-3210 m között a legváltozatosabb pályák sorakoznak. Ez az Alpok leginkább családbarát síterepe.

Természetvédelmi területek

Tirolba nemcsak a téli sportok miatt érdemes ellátogatni. Lenyűgöző és természeti szempontból is értékes területei a síszezonon kívül is sok élményt tartogatnak. A tartományban 6 nemzeti és természetvédelmi park található, köztük Ausztria legnagyobbja, a Karwendel. Talán mind közül a legnépszerűbb a Hohe Tauern, melyhez a híresen szép magas alpesi út vezet fel. Ennek részeként láthatjuk Ausztria legmagasabb csúcsát, a Grosslocknert is. A hegyóriások lábainál alpesi rétek terülnek el, otthont adva különböző ritka növényfajoknak. A park leghíresebb attrakciója a Krimmler- és az Umbalfalle-vízesés. A Kaunergrat Természetvédelmi Parkot 1999-ben hozták létre. Nemcsak természeti szépségének, de a környező kultúrtájnak a megőrzése is indokolttá tette a védetté nyilvánítását. Az Ötztal Természetvédelmi Parkot varázslatos gleccserek, kiterjedt vörösfenyő erdők és idilli tavak jellemzik. Ausztria legfiatalabb természeti parkja ez, 2006-ban alapították, itt találták a több mint 5 ezer éves, jégbe fagyott embert, Ötzit, aki híressé tette a vidéket. A Tiroli Lech Természeti Park egyik legértékesebb eleme a Lech-völgy, melyet az Alpok utolsó természetes alpesi folyóvölgyének tartanak. Számos túraútvonal szeli át a vidéket és több kilátóponton is megcsodálhatjuk tájat. A Zillertal-Alpok Természeti Park területén zöld völgyek és fehér gleccserek váltják egymást. Gazdag élővilágát mászással egybekötött túrák során ismerhetjük meg. Gyalogosan és kerékpárral is nekivághatunk a tematikus útvonalaknak, a látogatóközpontban mindent megtudhatunk a vidékről.

Tavak

Tavak

Nyáron Tirolban nincs is jobb, mint megpihenni egy áttetsző vízű, hegyi tó partján vagy belevetni magunkat a hűs vízbe. Ehhez szerencsére nem kell sokat keresgélnünk, hiszen a vidék tele van szebbnél szebb tavakkal. Közülük a nagyobbak, mint az Achensse vagy a Palnsee vízisportokhoz is ideálisak, míg a Heiterwang-tó halban gazdag vize elsősorban a horgászokat vonzza. Tirol egyik legmelegebb vízű tava a Krummsee, melynek mélysége is csupán 2,5 m. Nyaranta rengeteg itt a strandoló, akárcsak a Lauchsee partján, ahova sokan járnak gyógyítani reumájukat vagy élvezni a tó vizének stresszoldó hatását.

Természeti emlékek

Tirol meseszerű tájainak ékkövei a mély szakadékok, a vízesések és a barlangok. A Grawa-vízesést, mint Ausztria egyik legszebb és a Keleti-Alpok legszélesebb vízesését, 1979-ben nyilvánították természeti emlékké. Akár autóval is eljuthatunk ide és közvetlenül a vízesés alatt, 1az 530 m magasan futó útról csodálhatjuk meg a zuhatagot. Az Umbal-vízesésekhez a parkolóból kb. fél órás túrával juthatunk fel. A családok számára is kellemes kirándulás ez, főleg, ha lovaskocsira szállva tesszük meg az utat a vízesésig. Tirol legnagyobb vízesése a Stuiben, mely két szakaszban, 159 m-es magasságból zuhan alá. A több mint 8000 évvel ezelőtt keletkezett vízesés felejthetetlen látnivaló gyerekeknek és felnőtteknek is, akár télen, amikor teljesen befagy.
A Gleirschklamm-szakadék maga a vad romantika. A seefeldi olimpiai régióban található természeti csodához közvetlenül eljuthatunk a Nederweg útvonalon keresztül. Ha vállalkozunk a túrára, nem árt előre felkészülni edzettség és megfelelő öltözet szempontjából. Nagy esőzések után a szakadékhoz vezető út járhatatlan, ezért előre tájékozódjunk. A Plitzenkalmm-szurdokon egy tan- és túraösvény vezet végig. Itt elsősorban a vezetett túrák népszerűek, mivel a helyi vezetők rengeteget tudnak mesélni a geológiai képződményekről, az állat- és növényvilágról. A szurdok környékén kifejezetten a gyerekek számára kialakított létesítmények és érdekes látnivalók is vannak.
A Hintertux-gleccser körüli területen található Európa legmagasabban fekvő látogatható barlangja, a Spannagel. A 10 km hosszú barlangot 1919-ben fedezték fel és csak 1994-ben nyitották meg a nagyközönség előtt. A barlang felfedezése vezetővel lehetséges, teljes végigjárása kb. 1 órás program. Az Obstans-jégbarlanghoz Kartitsch faluból juthatunk fel. Az ide vezető túraútvonal utolsó szakasza jól kitáblázott és kötelekkel biztosított, ekkor már 2300 m felett járunk. A 800 m hosszú barlangnak eddig csak egy részét tárták fel, bejárni különleges élmény az egész családnak. A zseblámpát és a meleg ruhát se felejtsük otthon, hiszen nem véletlenül hívják Obstanst jégbarlangnak!

1 hozzászólás

  1. Èn már jártam Tirolban nagggyon szép !!!!!! Érdemes elmenni egyet a családdal , v. a pároddal

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here