Grote Markt, vagyis a FőtérBelgium északi területe, a holland nyelvű Flandria kulturális fővárosa, Antwerpen egy nyüzsgő, ipari kikötőváros, ugyanakkor a belga kézművesség és művészet kiváló, történelmi központja is. A városban olyan híres művészek éltek korábban mint Rubens, van Dyck és Jordaens. A kereskedelemnek köszönhetően igen gazdagnak számított évszázadokból építészeti csodák maradtak fenn örökségül, mint például a fenséges katedrális, a városháza és több más egyedülálló, történelmi épület az óváros központjában. A művészetet és kultúrát kedvelők számára Antwerpen kiváló múzeumai remek programokat kínálnak. A város bámulatos festményei abból a korszakból valóak, amikor a Dél-Holland iskola művészeinek alkotásai rendkívüli magasságokat ért el.

1. Grote Markt, vagyis a Főtér

Antwerpen főtere a gyönyörű városházával és a számos egyesületi házával a régi város szívének számít. A tér közepén áll a díszes Brabo szökőkút, amit Jef Lambeaux állított 1887-ben. A szökőkút Silvius Brabo, római katonát ábrázolja, aki az Antigonus nevű óriás levágott kezét dobja épp a Schelde folyóba. A tér nyugati oldalát a Cornelis Floris de Vriendt által 1561 és 1565 között épített Városháza uralja. Az épület belsejét H. Leys 19. századi festményei díszítik, melyek Antwerpen történelmét mutatják be. A Városházán kívül, a téren álló legtöbb épület egykor egyesületi házként szolgált, melyek a 16-17. századi egyesületek székhelyeként funkcionáltak. A legérdekesebb ilyen típusú épületek között van például az északi oldalon elhelyezkedő Kádár-ház, az Íjász-ház és a Fűszer-ház. Közvetlenül a városháza mögött, a Gildekamersstraat egy korábbi egyesületi házát alakították át Népmúzeumnak, amit az Antwerpen területén talált, hagyományos iparművészeti alkotásoknak szenteltek, míg a közeli Néprajzi Múzeum középpontjában a nem európai kultúrák állnak.

2. Szent Pál-templom

Szent Pál-templom

A város központjában, a korábban szarvasmarha piacként funkcionáló téren áll a késő-gótikus stílusú Szent Pál-templom, melynek építését 1517-ben kezdték el, s csupán 1639-ben fejezték be. A barokk óratorony 1680-ból származik. Egy 1968-as tűzeset során a templom súlyosan megrongálódott, s a bátor, jólelkű helyi embereknek köszönhető, hogy az értékes beltéri bútorok nem vesztek el a tűzben örökre. A templom olyan híres művészek festményeinek ad otthont mint Rubens, Jordaens és Van Dyck. A bal oldalhajóban látható Rubens két festménye is: az 1617-es Krisztus szenvedése, és a Pásztorok imádata.

3. Miasszonyunk Katedrális

Miasszonyunk Katedrális

A Miasszonyunk Katedrális Belgium legnagyobb gótikus stílusú temploma, melynek építését 1352-ben kezdték el, s 1521-ig tartott. Jacob van Thienen, Pieter Appelmans, Jan Tac, Everaert Spoorwater, Hermann és Dominic de Waghemakere, valamint Rombout Keldermans is azok között a neves építészek és mesteremberek között voltak, akik részt vettek a templom építésében. A katedrálist az évek során súlyosan megrongálták, s sok igen értékes műalkotásától megfosztották. Először 1533-ban tűz ütött ki az épületben, majd 1566-ban képrombolók kezébe került, 1794 és 1800 között pedig a francia republikánus csapatok támadták meg. Sajnos az elmúlt években csupán néhány műkincset sikerült helyreállítani. A katedrális külsejét a 19. században kezdték el felújítani, így az épület külső részének kőfaragásai nem is olyan régen készültek el. A templom belsejének felújítási munkálatai 1965-ben kezdődtek a főhajóval, melyet 1983-ban fejeztek be. A fennmaradt műalkotások a főhajóban és az oldalhajóban, valamint a katedrális kincstárában láthatóak.

4. Mészár-ház (Vleeshuis)

Vleeshuis

A késő-gótikus Mészár-ház elegáns szobái között találjuk a korábbi tanácstermet is. A lenyűgöző téglaépületet 1501 és 1504 között építették szándékosan a Schelde folyóhoz közel, így a levágott állatok vérét a folyóba engedhették. A Mészár-ház jelenleg múzeumként működik, ahol történelem előtti, egyiptomi, római és meroving műalkotásokat, valamint régészeti leleteket, továbbá fegyvereket, kerámiákat, bútorokat, szobrokat, famunkákat és érméket tekinthetnek meg az érdeklődők. A múzeum legértékesebb darabja Pieter Coecke van Aelst Saul megtérését ábrázoló 16. századi festménye. A Mészár-ház különböző hangszerek egy remek kollekciójával is büszkélkedhet, melynek legjelentősebb darabja a Ruckers műhelyéből származó csembaló.

5. Plantin-Moretus Múzeum

Plantin-Moretus Múzeum

Az eredetileg Franciaországból származó Christophe Plantin, 1576-ban költözött a főtér déli részén álló, „Arany Iránytűnek” keresztelt házba. A házban egykor Plantin és a Moretus család örökösei éltek, ma pedig a flamand reneszánsz építészet egyik legkiválóbb példája. Jelenleg az épület a Plantin-Moretus Múzeumnak ad helyet, ahol a nyomtatás történelme keveredik a régi, flamand nemesi ház hangulatával. Az eredeti bútorok, a sokrétű kiállítások és a házból áradó, máig szinte kézzel fogható atmoszféra teszik a múzeumot Antwerpen egyik legbámulatosabb turista látnivalójává. Ha nincs túl sok ideje, vegye az irányt egyből a 7-es szobába, melyet a könyvek és a gyártási fejlődések történelmének szenteltek, az írás korai formáitól kezdve, az abc fejlődésén át, Johannes Gutenberg könyvnyomtatásáig számos igen különleges kiállítási darabot tekinthetnek meg az érdeklődők. A 24-es szobát se hagyják ki, melyet az európai nyomdaművészet dicsőítésének szenteltek. A terem igazi „koronaékszere” a Gutenberg Biblia 36 sorát bemutató kiállítási darab.

6. Havenroute

Havenroute

A Havenroute egy körülbelül 50 kilométer hosszú városnéző túra a kikötő térségében, melyet az Antwerp Tourist Office, vagyis az Antwerpeni Utazási Iroda jelölt ki. A kikötő önmagában is egy több mint 10.000 hektáros területen helyezkedik el, s további 3400 hektár föld áll rendelkezésre ipari használatra. A Havenroute túrát a rakpartnál, a Loodsgebouw-tól, vagyis a Pilóta Háztól kezdjük, ahonnan észak felé haladva szinte azonnal a szemünk elé tárul a két legrégebbi móló, a Bonapartedok és a Willemsdok, utóbbinak a legeslegvégén látható a hatalmas Koninklijk Stapelhuis. A túra során elsétálunk a 17. századi Eenhoorn szélmalom és Lillo, azon néhány polder falu egyike mentén, melyek túlélték a kikötő elnyelését. Lillo-nál eldönthetjük, hogy autóval folytatjuk utunkat a bámulatos Berendrechtsluis-hez, vagy lerövidítjük a túrát, s visszafordulva, ismét Antwerpenbe érkezhetünk.

7. Szent Jakab-templom

Szent Jakab-templom

A fényűzően díszített barokk belsejű Szent Jakab-templom Antwerpen egyik leggazdagabb egyházi épülete, ami igazán kivételes művészeti kincsekkel büszkélkedhet. Ebben a templomban rótták le tiszteletüket a városi előkelők az isteni hatalom előtt, s gyakran neves művészeket bíztak meg saját oltáraik, kápolnáik és sírjaik megtervezéséhez. A Rubens kápolna kínálja a legtöbb érdekességet a látogatók számára. A magas oltár mögött elhelyezkedő kápolnában található a művész és családtagjai sírjai.

8. Antwerpeni Állatkert

Antwerpeni Állatkert

A város központjában helyezkedik el az 1843-ban alapított Antwerpeni Állatkert. Az Európa egyik legszebb állatkertjének tartott parkban rendkívül változatos fajok élnek, sikeresek a tenyésztések, az állatok a lehető legtermészetesebb környezetben tölthetik napjaikat, s nem utolsó sorban az épületei egyszerűen lenyűgözőek. Az első dolog, ami szembetűnik az a bejárat art déco homlokzata, ám a park belső területén is számos figyelemre méltó épület várja a látogatókat, mint például a zsiráf- és az elefántház, amit 1855-ben építettek az egyiptomi templomok stílusában. Több mint 950 faj, s 6000 állat él az állatkertben, beleértve olyan ritka fajokat, mint a szélesszájú orrszarvú, az okapi és a hegyi gorilla.

9. Gyémánt Múzeum

Gyémánt Múzeum

A Gyémánt Múzeumban az érdeklődők felfedezhetik a gyémántkereskedelem minden aspektusát, beleértve az előállítását, a termelését és ipari felhasználását. A látogatók megtekinthetik a gyémántvágókat munka közben. A múzeumban egy a csiszolt és csiszolatlan gyémántokat bemutató kiállítás is fellelhető, ahol a híresebb kövek másolata is megcsodálható. A Gyémánt Múzeum déli részén fekszik a háromszög alakú Városi Park, Antwerpen egyik régi erődítményének helyén. A hatalmas faállománnyal büszkélkedő parkot tavak, ösvények és számos emlékmű díszíti.

10. Rubens-ház

Rubens-ház

Peter Paul Rubens 1610-ben, egy évvel az Isabella Brant-tal kötött házassága után vette meg a 9-es számú házat, s egészen haláláig, 1640-ig élt itt. A saját ízlése és elvárásai alapján tervezte meg a házat, így a bejárattól balra található maga a ház, jobbra pedig a stúdiója. A francia forradalom után, az épületet börtönként használták, a későbbiekben pedig egyre inkább elhanyagolttá, leromlottá vált. A Rubens-ház végül 1937-ben lett Antwerpen város tulajdona, 1939 és 1946 között aprólékosan újjáépítették a régi dokumentumok és tervek segítségével. A tíz szobát az akkori korszaknak megfelelően rendezték be, falait pedig számos eredeti festmény díszíti. Rubens alkotásai mellett, Snyders, Jan Bruegel, Veronese, Jordaens és Otto Venius műveit is megcsodálhatják az érdeklődők. A hatalmas stúdióban még több festmény látható, melyeket Rubens és tanítványai festettek.

11. Mayer van den Bergh Múzeum

Mayer van den Bergh Múzeum

Az 1890-es évek egy rövid időszakában Fritz Mayer van den Bergh, szépművészeti szakértő egy több mint 3000 darabból álló, igen figyelemre méltó kollekciót gyűjtött össze. A gyűjteményt jelenleg a Mayer van den Bergh Múzeumként ismert, neo-gótikus stílusú ház négy szintjén tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítási darabok közt olyan nagyszerű művészek alkotásai is láthatóak, mint Pieter Bruegel, Rubens, Jordaens, Bouts, van de Weyden, van Ostade, Lucas Cranach és Quentin Massys. A látogatók megtekinthetik továbbá a rendkívüli flamand és francia vallási szobrokat, a kitűnő elefántcsont gyűjteményt és a 16. századi, flamand papi zsolozsmakönyvet is. A 14. szobát Konstanciai Henrik Krisztus és Szent János színes csoportfestménye, valamint egy holland oltárkép díszíti. A múzeum második emeletén egy porcelángyűjtemény található, a harmadik emeletet pedig 17. századi bútorok és festmények uralják.

12. Királyi Szépművészeti Múzeum

Királyi Szépművészeti Múzeum

A Királyi Szépművészeti Múzeum gyűjteményének alapja eredetileg az 1442-ben alapított Festők és Szobrászok Egyesületéhez köthető. Az egyesület 1773-as megszűnése után az évek során összegyűjtött műalkotások a Szépművészeti Akadémia tulajdonába kerültek. A 19. század közepén a gyűjteményt kibővítették, főként Antwerpen egy korábbi polgármesterétől, Florent van Ertborn-tól ajándékba kapott, 15-16. századi festményeivel. Az akadémia úgy találta, hogy nincs elég hely a különleges alkotások tárolására, így egy új múzeum építése mellett döntöttek. A gyűjtemény két szinten látható. A földszintet főként a 19-20. századi festményeknek és szobroknak szentelték, körülbelül 1500 alkotás várja az érdeklődőket. A Régi Mesteremberek kiállításának az első emelet ad otthont, ahol több mint 1000 művet, első sorban flamand és holland iskolákból kapott alkotásokat tekinthetnek meg a látogatók. Fontos megjegyezni, hogy a múzeumban 2018-ig felújítási munkálatok folynak. A weboldalon informálódhatnak a múzeum kiállításairól és a konkrét helyéről.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here