Széchenyi gyógyfürdőPest első gyógyfürdőjének, egyben Európa legnagyobb fürdőlétesítményének létrejötte Zsigmondy Vilmos bányamérnök nevéhez fűződik. Az ő ötlete alapján indultak meg a mélyfúrások a Városligetben, amiknek nyomán Artézi-fürdő működött a területen már 1881-ben. Az idő múlásával azonban egyre elavultabbá vált, ezért helyén 1913-ban megépült a Széchenyi Gyógyfürdő Cziegler Győző tervezésében. 1927-ben strandfürdőt és női-férfi népfürdőosztályt alakítottak ki. A fejlesztések az 1960-as években folytatódtak. Ekkor jött létre komplex fizioterápiás osztállyal a nappali kórház és a fürdőruhás, társas termálosztály.

1999-ben újították fel a medencéket és ekkor építették ki a szűrőforgató-berendezéseket is. Élménymedencéje nyakzuhannyal, sodrófolyosóval, ülőpadokba rejtett hátmasszírozó vízsugárral, víz alatti pezsegtetéssel és egyéb különleges funkciókkal várja a fürdőzőket.

Budapest legmelegebb vízű, egyben legmélyebb forrása 74-75 Celsius-fokos. A fürdő vízét az 1938-as II. számú Szent István-kút, hidegvizét 6 kiseb kút adja.

A Széchenyi Gyógyfürdő vize szulfátos, kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos hévíz, mely jelentős mértékben tartalmaz fluoridot és metaborsavat.

Az ivókút víze kloridos, szulfátos, kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos gyógyvíz, melyben nagy mennyiségű fluorid és alkáliák találhatók.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here