Szent Lukács Gyógyfürdő

A fürdőben élménymedence és külön férfi-női úszómedence található. Az élménymedencében nyakzuhany, sodrófolyosó, víz alatti pezsegtetés, buzgárok, ülőpadokba rejtett hátmasszírozó vízsugár, pezsgőágy és whirlpool áll a vendégek rendelkezésére. A társas termál részben egy súlyfürdő medencét és három gyógymedencét alakítottak ki. A víz hőfoka 22-40 Celsius fok. Az úszómedencék vízfelszíne 368 és 310 m2, az élménymedencéé 22 m2.

Budapest egyetlen iszapfürdője a Szent Lukács gyógyfürdőben található, mely a művészvilág tagjainak körében is nagyon kedvelt. A fürdő eredete az 1100-as évekre nyúlik vissza. Akkoriban a betegápoló Szent János-lovagok, majd a máltai és a rodoszi lovagrend telepedett le itt. Kolostoraik mellé ők építettek fürdőt, ami a török korban is folyamatosan működött. Ám akkoriban inkább gabonaőrléshez és lőporgyártáshoz használták a források erejét. A török kiűzése után a fürdő a kincstár tulajdona lett. Palotay Fülöp 1884-ben vásárolta meg, majd nagy volumenű átalakításokba fogott. Létrejött a vízgyógyászati osztály, a gyógyszálló és az uszoda. A világ számos országából érkeztek ide a gyógyulás reményében. Fürdő udvarának falán elhelyezett hálatáblák tanúsága szerint a fürdő sokaknak segített ebben.

1937-ben építették meg az ivócsarnokot. A nappali kórház, vagyis a teljeskörű gyógyfürdőellátást nyújtó részleg Budapesten elsőként a Lukács Fürdőben jött létre 1979-ben. A szabadtéri medencéket 1999-ben újították fel és korszerűsítették. A korábbi iszaptartó helyett élménymedencét alakítottak ki víz alatti pezsegtetéssel, sodrófolyosóval, whitórlpoollal, buzgárokkal, nyakzuhannyal, ülőpadokba rejtett hátmasszírozó vízsugárral, pezsgőággyal és egyéb különleges szolgáltatásokkal. Szűrőforgató berendezéssel szerelték fel a fürdő udvarában található két, más-más hőmérsékletű úszómedencét.

Vize szulfátos-kloridos és kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos hévíz, mely nátriumot és jelentős mennyiségű fluoridiont is tartalmaz.

Javasolt idegzsábák, degeneratív ízületi betegségek, gerincdeformáció, sérülés utáni állpotok, porckorongsérv és a csontrendszer mészhiányos állapotainak kezeléséhez. Ivócsarnokában ivókúrára is lehetőség nyílik, melynek során három forrás, a Juventus, a Hungária és az Attila vize fogyasztható.

A fürdőben különböző gyógykezelések és wellness-szolgáltatások vehetők igénybe, mint termál medencefürdő (fürdőruhás, társas), szénsavas kádfürdő, teljeskörű gyógyfürdőellátással nappali kórház, női és férfi súlyfürdő, orvosi gyógymasszázs, frissítő és víz alatti sugármasszázs, iszappakolás, gyógyivókúra, finn szauna, fizikoterápiás kezelések, lábmasszázs, nedvesgőz- és száraz hőlégkamrák. A fürdőben kölcsönzési, érték- és ruhamegőrzési lehetőség, valamint tetőtéri napozó várja a vendégeket. Nyitvatartási idő után rendezvényekhez biztosít helyszínt, külön igény esetén fürdőruha használattal.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here