Rudas gyógyfürdő

A Rudas Gyógyfürdő (Rudas fürdő) a török időkből megmaradt fürdő (kaplidzsá, ilidzsá) Budapesten. 1936 óta kizárólag férfiak használhatják. A művészileg kivitelezett és díszített fürdő építése 1550-ben kezdődött, 1566-ban Szokoli Musztafa építtette át. A fürdőt vallás okok miatt a források felett alakították ki. Központja, a törökfürdő a hódoltság idején épült meg. Mivel az iszlám vallási törvényei szerint tisztálkodásra állóvizet nem, kizárólag folyóvizet lehet használni, fürdés előtt a törökök leöblítették magukat. Akkoriban a fürdő neve Zöldoszlopos volt. 10 m átmérőjű kupolája 8 oszlopon áll a nyolcszögletű medence körül. Körülötte dongaboltozatos folyosó található, ez a rész a fürdőkomplexum centruma.
Az uszoda, mely magában foglalja a szaunát és a gyógyuszodát, 1896-ban nyitották meg a főváros második fedett uszodájaként. Felújítása több éven át folyt, 2005 decemberében
Vize szulfátos és kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, radioaktív hévíz, mely nátriumot és fluoridiont is tartalmaz.

Javasolt idegzsábák, idült és heveny ízületi gyulladások, a csontrendszer mészhiányos állapotai és az ízületek degeneratív betegségei esetén.

Gyógykezelések és wellness-szolgáltatások keretén belül igénybe vehető a kádfürdő, az uszoda a 29 Celsius-fokos medencével, a 6 medencés termálfürdő, víz alatti sugármasszázs, komplex fürdőgyógyászati ellátás a nappali kórházban teljeskörű fizioterápiás részleggel, orvosi, aroma-relax és frissítő masszázs, lábápolás, hőlég- és nedvesgőzkamra. A fürdőben bazár is működik.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here