Kezdőlap Olaszország Velence, a világ egyik felejthetetlen városa

Velence, a világ egyik felejthetetlen városa

0

Velence nevének hallatán azonnal megjelenik előttünk a gyönyörűen megvilágított csatornák és a kecses gondolák képe. Ez a romantikus kisváros nemcsak Olaszország, de a világ egyik legkedveltebb úticélja. A híres paloták, a Canal Grande, a Szent Márk tér és a karnevál mellett a festői kis utcák, Velence történelmi és építészeti látnivalói örökre szóló emlékekkel ajándékozzák meg az odalátogatókat.

A híres Canal Grande Velence fő víziútja, mely a várost keleti és nyugati részekre tagolja. Partján egymást érik a gazdagon díszített homlokzatú, elegáns paloták. A tömegközlekedést a csatornán vízibusz járatokkal oldják meg, emellett rengeteg vízitaxi működik és természetesen a turisták kedvenc attrakciói, a gondolák is itt ringanak. A Canal Grande végigfolyik Velence központi kerületein, így a vízi közlekedést választva minden fontos látnivalóhoz eljuthatunk. A csatorna egyik vége a Santa Lucia vasútállomás melletti lagúnába, a másik a Szent Márk medencébe torkollik. A Canal Grande mintegy 3800 m hosszú, átlagos mélysége 5 m. Velence legfontosabb közlekedési útja ez, ezért a legjobb üzletek, éttermek és szórakozóhelyek csupán karnyújtásnyira találhatók a Canal Grande-tól.

A Szent Márk templom harangtornya Velence egyik szimbóluma. A 98 m magas torony története egészen a 9. századig nyúlik vissza, mikor még őrtoronyként használták. Az eredeti építményt 1902-ben bontották le és tíz évvel később építettek újat a helyére. A Szent Márk téri toronyban ma öt harang van, melyek minden órában megszólalnak és öblös hangjukkal bezengik az egész várost. Érdemes felmászni a torony tetejébe, hiszen Velencén túl a környező tájra is lenyűgöző kilátás nyílik innen a tengerig, sőt egészen az Alpokig. A Szent Márk tér különlegessége, hogy Velence összes tere közül ez az egyetlen, melyet a megtisztelő Piazza névvel illettek. Az összes többi tér a Campos nevet viseli.

Amennyire Velence jelképévé vált a Szent Márk templom és a Canal Grande, ugyanannyira helyet követel magának a város legfőbb jellegzetességei között a világszerte ismert Dózse Palota, a Palazzo Ducale. Velence szívében, a Szent Márk téren találjuk ezt a lenyűgöző gótikus épületet, melynek hatalmas méretei az egykori dózse hatalmát és nagyságát hivatottak hirdetni. A Dózse Palota Velence aranykorába, a 14. századba repíti vissza az utazót, amikor a város gazdagságának és erejének csúcspontjára ért. A palota eredetileg a 9. században épült, majd a következő évszázadok során többször átépítették és felújították, míg elnyerte mai arculatát.

A Rialto-híd a Canal Grande és ezzel Velence legrégebbi hídja. 1588-1592 között készült a csatornának ezen a kereskedelmi szempontból akkoriban legforgalmasabb szakaszán. Eredetileg egy fahíd ívelt át a csatornán, mely az itt elhaladó esküvői meneteket megcsodáló emberek súlya alatt hamar összeomlott. Ennek helyére építették ezt az erősebb hidat Antonio Ponte tervezésében. A Rialto-híd környéke ma már csak nyomaiban, de valamennyire mégis őrzi a középkori vásáros idők hangulatát, hiszen zöldség- és gyümölcsárusok, piac található a környékén. A modern idők azonban már ide is magukkal hozták a rengeteg turistát kiszolgáló ajándékboltokat és üzleteket.

A Gallerie dell’Academia Európa egyik legszebb művészeti gyűjteményének ad otthont a 14.-től a 18. századig bezárólag. A történelmi La Fenice Színház, az Üvegmúzeum vagy akár a velencei zsidó gettó, ahonnan maga a gettó szó ered, mind érdekes látnivalókat kínálnak. Velence valóban egyedülálló a világon. Minden épülete külön műalkotás, melyek szépségét csak fokozza, amikor a Canal Grande vízében tisztán visszatükröződnek. A város már első pillantásra is lenyűgöző, de amikor elkezdjük felfedezni, akkor szembesülünk vele igazán, hogy Velence nem más, mint egy megelevenedett mese. A város, melyet olyan sokféle néven ismerünk, az Adria Királynője, a lagúnák és a szerelmesek városa sokszázéves varázslatát remélhetőleg az örökkévalóságig megőrzi.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version