Norfolk BroadsNorfolk napjainkban sokkal kevésbé lakott, mint volt a középkorban. Önmagában ez a tény is sokat elárul arról, milyen békés és háborítatlan vidék fogadja itt a látogatót. A megye nagy részére az év egyik szakában sem jellemző a zsúfoltság, ugyanakkor változatos és érintetlen tájai, vadregényes tengerpartjai, fenyvesekkel koszorúzott strandjai, a gőzvasútjai és múzeumai több napra elegendő látnivalót tartogatnak valamennyi korosztály számára.

A régió egyik legszebb részét a Norfolk Broads, a tavak, folyók, csatornák szövevényes vidéke alkotja. A csónakázás, hajózás angliai paradicsoma a terület, ahol a középkorban tőzeget bányásztak. A sekélyvízű tavak és a folyók vízszintje megemelkedett és elárasztotta a vidéket, mely azóta számos ritka állat- és növényfaj otthona. A lápi növényzetet és a madárvilágot a turisták a tanösvényeken keresztül figyelhetik meg, működik itt egy madármegfigyelő központ is. A Norfolk Broads Nemzeti Parkban számos kerékpárút is fut, mégis a legjobb módja a vidék felfedezésének, ha vízre szállunk. A friss levegő, a fantasztikus látkép, a csillagos éjszaka felejthetetlen élménnyé teszi a hajóutat. A partok mentén szép falvak és kisvárosok hívogatnak a hagyományok megismerésére.

GőzvasútNorfolk híres a gőzvasútról is, mellyel kapcsolata régre nyúlik vissza. A viktoriánus időkben vonattal érkeztek az első turisták a megyébe, hogy magukba szívják a friss levegőt és elmeneküljenek az ipari fejlődés dübörgésétől hangos nagyvárosokból. Az 1960-as években sok vonalat megszüntettek, később azonban a turisták legnagyobb örömére nagy részüket újra visszahelyezték a forgalomba. Nyaranta Norfolk tájain így újból a pöfögő gőzmozdonyok viszik végig az utasokat.

A megye 150 km hosszú tengerparttal büszkélkedhet, tele tiszta, érintetlen és családbarát strandokkal. Legnagyobb üdülőhelyei Hunstanton, Cromer és Great Yarmouth, mely az egyik leghíresebb üdülőváros országszerte. Az egykor hering halászatáról híres város már az 1700-as évek vége óta kedvelt úti cél, melyhez 25 km-es, homokos partszakasz tartozik. Great Yarmouth nyaranta a szórakozás fellegvárává változik. Showműsorok, fesztiválok, óriási hullámvasút – itt minden a jókedvről, a mókáról és természetesen a családokról szól, akik a város látogatóinak többségét alkotják. A Yarmouth strandról hajókirándulások indulnak a közeli Scroby Sands-re, ahol könnyen lehet, hogy fókákat is látunk, mivel előszeretettel napoznak a homokban.

Norfolk központi települése Norwich, mely egykor Anglia leggazdagabb és legnagyobb városa volt. Gazdasága a gyapjúkereskedelemre épült, a legtehetősebb vállalkozók Norwich fénykorában 30 plébániatemplommal és Anglia legszebb középkori házai közé tartozó épületekkel gazdagították városukat. A várat Hódító Vilmos építtette 1067-ben, kényszermunkára fogva a helybelieket. Ma múzeumként működik, benne ezüst, üveg, porcelán műtárgyakat és régészeti leleteket állítanak ki. A norwich-i katedrális nem sokkal a vár után, 1075-ben épült, gyönyörű példája a normann építészetnek, főoltára a legrégebbi egész Angliában, egyes részei a 8. században készültek.

Sandringhami rezidencia

Norfolknak királyi vonatkozása is van, hiszen itt található Őfelségének a királynőnek a vidéki háza. A sandringhami rezidenciát a királyi család ma is használja, de amikor a királynő nem tartózkodik ott, nyitva áll a látogatók előtt, akik megnézhetik, hol szokott lazítani Anglia uralkodócsaládja. Az 1870-ben épült ház múzeumában megtekinthetők a királyi család hivatali járművei, a ház körül pedig 60 hektáros, gyönyörű park terül el, közepén egy tóval.
A megye egyik legszebb történelmi épülete a Holkham Hall, melynek egykori tulajdonosa főszerepet játszott a környék állattenyésztésének és növénytermesztésének fejlesztésében. Az épület több híres hollywoodi filmben is szerepelt már, pl. a Szerelmes Sheakespeare-ben, de Holkham Hall-t felkeresni elsősorban szoborgalériája, gyönyörűen díszített szobái és aranyhomokos, érintetlen tengerpartjai miatt érdemes, mely sokak szerint Anglia legjobb strandja.
A Blickling-birtok egykor a Boleyn család tulajdonában volt, úgy tartják, VIII. Henrik kivégzett feleségének, Boleyn Annának a szelleme ma is itt kísért, annak ellenére, hogy a házat a 17. században teljesen újjáépítették. Bár galériája és könyvtára is lenyűgöző, a ház fénypontjai egyértelműen a kertek és a park, ahova legjobb tiszta, napos időben ellátogatni.

Norfolk apró települései közül a legszebbnek mondott Blakeney egy bájos, tengerparti falu, ami elsősorban fókakolóniájáról szerzett magának hírnevet. A megye több pontján is lehet látni ezeket a ritka állatokat, de legnagyobb számban az északi partoknál fekvő Balekeney körül élnek. A falu egykor forgalmas és élénk kereskedelmet bonyolító kikötőjéből rendszeresen indulnak a turistákkal teli hajók, a partmenti sós mocsarak, csatornák és homokdűnék pedig a madármegfigyelőket vonzzák tömegesen.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here