Bad RadkersburgAz osztrák történelmi kisvárosok számos hasonló vonással rendelkeznek, éppen ezért hoztak létre egy közösséget, ahova azok a települések kerülhetnek be, melyeknek régre visszanyúló múltját műemlékeken, történelmi épületeken és városnegyedeken lehet nyomon követni. Ezen városoknak egy része a római, másik része a török uralom alatt született, a Habsburgok pedig a helyi szokások kialakulására voltak nagy hatással.

Bad Radkersburg

A stájer fürdőváros utcáin pazar homlokzatokat viselő, elegáns házak hirdetik, hogy a település valaha jómódnak örvendett. Az osztrák-török csatamezők kellős közepén évszázadokon át kereskedelmi központ volt, építészetében szépen ötvöződnek a régi és az új vonások. Ausztria egyik távoli szegletében, Szlovénia és Magyarország közelében Bad Radkersburg gyönyörű úti cél. A főtéren álló, késő barokk stílusban épített Városháza tornya a város egyik jelképe. 15. századi temploma és temetője azokra az időkre emlékeztetnek, amikor a települést megerősítették a török támadásokkal szemben. Sok nemes sírja látható itt, akik védték a várost és a folyót. A város fénykora a 16. században kezdődött, legdíszesebb épületei az ezt követő két évszázadból származnak. Bad Radkersburg ideális kiindulópontja a Kastélyok útjának.

Scharding im Innkreis

Scharding im Innkreis

Az egykori vásárváros az Inn-folyó partján terül el Felső-Ausztriában. Festői, buja rétek, gondozott szántóföldek és mezők veszik körbe Schardingot, még a bájos kisvárosokkal teletűzdelt vidéken is magasan viszi a prímet. Főterén a jómódú kereskedők házai között sétálhatunk, óvárosában egy darabka még látható a középkori erődítményből. Scharding első virágkorát ebben az időszakban élte, a második pedig a 18. században köszöntött rá, amikor a tűzvész után a barokk jegyében megtörtént az újjáépítése. A városban nyaranta két látványos fesztivállal is csalogatják a turistákat.

Imst

A napfényes kisváros nevét Carl Zeller zeneszerző tette halhatatlanná 1891-ben írt operettjében. Ausztriában arról is nevezetes, hogy 1950-ben Hermann Gmeiner alapításával itt nyílt meg az árvák gondozását ellátó S.O.S. Gyermekfalu, ami a maga nemében a világon a legelső volt. A ma kevesebb, mint 10.000 lakosú Imst legrégebbi emlékei a bronzkorból származnak, a középkorban a bajorok uralma alatt állt. 1822-ben a város valamennyi középkori épülete elpusztult a tűzvészben, de az újjáépítések után, 1898-ban újra elnyerte a városi rangot. Imst büszke arra, hogy Tirol kulturális központjának szerepét tölti be, rendszeresen tartanak itt koncerteket és zenei fesztiválokat. A város nevezetességei a szökőkutak, melyekből a központban 35 is található. Közülük a leginkább figyelemre méltó a 18. századi, barokk stílusú Őrangyal szökőkút.

Ruszt

Ruszt

A Fertő-tó partján fekszik a tipikusan burgenlandi kisváros, érintetlen középkori település. Az egyik legkisebb városa Ausztriának, főként a gólyákról és nemes borairól híres. 16-19. század között épült házait egyik oldalról a hegyek, másik oldalról a tó veszik körbe. Házainak tarka barokk és reneszánsz homlokzatai adják Ruszt összetéveszthetetlen jellegét. A vendégeket romantikus fogadók, hangulatos borozók várják. Egyik legértékesebb épülete a 12-16. század közt épült halászkápolna, benne Burgenland legrégebbi freskóival.

Judenburg

A város neve megtévesztő, hiszen azt hihetnénk, az itt élt nagy létszámú zsidó közösségről kapta, pedig nem. A város egyik középkori vezetőjét csúfolták Juthonak, így Judenburg tulajdonképpen azt jelenti, Jutho herceg vára. A zsidók az 1490-es években hagyták el a települést, Ausztria többi városához hasonlóan innen is száműzték őket. A késő középkorban a város ellenőrizte a Mura-völgy kereskedelmét, melynek nagy részét a vas és a levendula tette ki. Az ideérkező látogatók egy bájos kisvárost fedezhetnek fel, melyet festői vidéki környezete még tartalmasabbá tesz. Judenburg jelképe Ausztria legmagasabb szabadon álló tornya. A négyemeletes torony 75 m magas, a 15. században épült. Tetejéről szép kilátás nyílik a folyóvölgyre.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here