Guadalquivir-folyóSevilla, a nőkről és a narancsról híres város.
Byron így látta Sevillat, Andalúzia legnagyobb, 700 ezer lakosú városát. Gazdasági és ipari központ, emellett Spanyolország építészeti szempontból egyik legkülönlegesebb városa. Mór stílusú házai, csodás parkjai és számtalan műemléke mellett a már májusban beköszöntő nyár is ellenállhatatlanná teszi. Sevilla vidámsága és romantikája nemcsak a külföldieket, de a spanyolokat is hamar magával ragadja.

Sevilla óvárosa a Guadalquivir-folyó keleti partján fekszik. Központjában egymás mellett sorakoznak a műemlékek, a Giralda-torony, a Katedrális és az Alcazar, a Barrio Santa Cruz szűk sikátora, a középkori zsidónegyed, melyek a városnak ezt a részét a legforgalmasabbá, a turisták körében legnépszerűbbé teszik.

Az Alcazar, a sevillai királyi palota első ránézésre egy jellegzetes mór épületnek tűnik. Nem is csoda, hiszen eredetileg mór erődnek épült a 10. században Andalúzia első kalifája számára. A ma látható Alcazart a 14. században kezdték építeni mudejár stílusban, de emellett az iszlám és a kereszténység gótikus, reneszánsz és barokk elemeit is felfedezhetünk rajta. Bár többször pusztította tűzvész és földrengés, mégis a legszebb példája szerte Spanyolországban a mudejár-építészetnek.

Sevillai katedrálisA kereszténység dicsőségét hirdető sevillai katedrális párját ritkítja. A vatikáni Szent Péter és a londoni Szent Pál után ez a világ harmadik legnagyobb temploma. A katedrális hatalmas gótikus épülete több mint egy évszázad alatt készült el, 1401-1506 között egy korábbi Almohad-mecset helyén. Tervezésekor arra törekedtek, hogy olyan monumentális templomot hozzanak létre, mely lenyűgözi majd az utókort. A katedrálisban 44 kisebb kápolna található, a kórus karzata mahagóniból készült, de felhasználtak hosszú osztrák vasúti talpfákat is. Egyesek szerint Kolombusz Kristóf földi maradványainak egy részét itt helyezték el egy megszentelt sírban, de ez egyelőre nem bizonyított. A katedrális harangtornya a Giralda-torony, mely egyike a világ három megmaradt Almohad-minaretének. Sevilla egyik legcsodálatosabb épülete nyitva áll a turisták előtt, tetejéről lélegzetelállító kilátásban gyönyörködhetünk.

A Torre del Oro, vagyis az Aranytorony uralja a Guadalquivir-folyó parját. Maradványa a mór városfalak által körbezárt eredeti városmagnak. Őrtoronyként a célja a város védelme volt. Alsó, eredetileg arany csempékkel díszített részei az 1200-as években épültek, míg felső kis tégla tornya a 18. századból való. Belsejében Haditengerészeti Múzeum működik zászlókkal, térképekkel, hajómakettekkel, a haditengerészet nagy személyiségeinek portréival és a nagy felfedezésekhez kapcsolódó eredeti dokumentumokkal. Az idők során a toronyból az aranyat széthordták. A Torre del Oro jelzi az Arenal-negyed bejáratát, ami Sevilla bikaviadal-központja. Itt található Spanyolország talán legemblematikusabb és legrégebbi bikaviadal arénája, a Real Maestranza de Caballería. A történelmi látnivalók mellett kétségtelenül a bikaviadalok vonzák a legtöbb látogatót Sevilla városába. Itt rendezik meg minden évben a Feria de Abrilt, mely az egyik leghíresebb bikaviadal-fesztivál szerte a világon.

Maria Louisa Park

Sevilla déli részén fekszik Európa egyik legszebb parkja, a Maria Louisa Park. A kikötő közelében található San Telmo palotához tartozik, tele pálmafákkal, szilfákkal, narancsfákkal és mediterrán fenyőkkel. Szemet kápráztató virágágyások, tavak és kis pavilonok várják a pihenni vágyókat ebben a kis paradicsomban, melyet az 1920-as években terveztek az art-deco és a mudejár-stílus kombinációjában a sevillai világkiállításra. A park előtt található a Régésztei Múzeum Sevilla római kori emlékeivel, mellette pedig a híres Dohánygyár, melyet a cigány operahősnő, Carmen tett halhatatlanná, aki a történet szerint itt dolgozott.

Sevilla óvárosa az egyik legnagyobb Európában. A turistacsalogató látnivalókkal teletűzdelt város azonban nemcsak történelmi örökségének köszönheti népszerűségét. Kellemes klímája, a szinte mindig felhőtlen égbolt és a mindenhonnan áradó életöröm együttesen teszik ennyire szerethetővé ezt a sokszínű spanyol várost.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here