BolzanoHa Olaszországra gondolunk meseszép tengerpartok, látványos szőlőültetvények és isteni ételek jutnak az eszünkbe. Bizonyára mindannyiunk bakancslistáján szerepel a Velencei romantikázás, a Római körutazás vagy a bibionei strandolás. Azonban, az ismert és közkedvelt helyeken túl Olaszország számos kis csodát kínál még a turisták számára. Eldugott, csendes, kristálytiszta tengerpartok, meseszép ismeretlen szigetek és az érintetlen természet csodájának lehetnek szemtanúi azon szerencsések, akik eljutnak az alábbi helyszínek egyikére, vagy akár mindegyikére.

1. Bolzano

Bolzano neve bizonyára nem hangzik ismerősen számunkra, ám mégis történelmi jelentőségű helyszín. Itt található ugyanis az 5000 éves „Jégember”, Európa legöregebb múmiája. A meglepően jó állapotban megmaradt testet mi is megtekinthetjük Bolzano városában. A már említett helyszín Dél-Tirolban található és a méltán híres múzeuma mellett számos egyéb érdekességet is kínál a látogatók számára. Többek között a Dolomit-hegységek csipkézett csúcsainak szépségét, középkori várakat, szobrokat és templomokat, mesebeli szőlőültetvényeket, valamint számos gyalog- és biciklitúra lehetőséget kínál ez a remek hely a turistáknak.

2. Ravello

Piazza Duomo, Ravello

Szépség és romantika. Sörbet színű házak, sűrű szőlőültetvények, illatos citrom- és narancsligetek és egyszerűen lélegzetelállító tengerparti kilátás. Egyszóval maga a paradicsom. Röviden így jellemezhetjük azt a csodát, amit Ravello, a dombtetőn ülő kisvároska nyújtani tud a számunkra. Nem csoda tehát, hogy Gore Vidal, a híres-neves író a „Föld legszebb helyének” titulálta Ravello városát. Azonban nem ő volt az egyetlen ismert ember, aki megfordult a környéken. Jacqueline Kennedy és Tennessee Williams is nyaraltak ezen a meseszép helyen, valamint Greta Garbo híres románca is ide köthető. A csodás kilátás mellett számos programot kínál nekünk Ravello, többek között fesztiválok, koncertek, kiállítások és túraösvények várják a látogatókat egész évben, de kiemelten a nyári időszakban.

3. Langhe-völgy, Piemont

Piemonti borvidék

Lankás dombok rendezett szőlőkkel, virágos legelők, ritkán lakott dombtetők. Ilyen táj fogad minket a Langhe-völgyben sétálva, Torinótól egy kőhajításnyira Olaszország északi részén. A völgy egyediségét az adja, hogy a középkori falvak megmaradtak nyugodt, csendes falusi légkört árasztva, hisz nem lepték el a környéket a látogatók. Néhány turista azért akad persze ezen a vidéken is, ahogyan bárhol, de nem nevezhetjük egy üdülőparadicsomnak a vidéket. Főképp a kulináris élvezeteket kedvelő turisták körében ismert mégis ez a helyszín, hisz különleges ételek és az olasz borok legjobbjai származnak innen. Amennyiben itt járunk, megkóstolhatjuk a méltán híres Barolo és Barbaresco borokat, valamint ételkülönlegességeket is kipróbálhatunk, megízlelhetjük például a finom, fehér szarvasgombát.

4. Cervinia

Cervinia

Olaszországról általában a nyári utazások jutnak az eszünkbe, azonban lehetőségünk van az örök télben is eltölteni az olasz nyaralásunkat. Cervinia tökéletes célpont a téli időjárás kedvelői számára, hiszen itt télen és nyáron egyaránt síelhetünk, snowboardozhatunk és persze hógolyózhatunk kedvünkre. Ez a meseszép falu az Alpokban fekszik kétezer méter feletti magasságban. Itt találhatóak Európa legmagasabb sífelvonói, melyek összekötik az olasz és svájci hófödte hegycsúcsokat, így kínálva számtalan lesiklási lehetőséget a síelők számára. Egy mesebeli játszótér vár a gyermekekkel érkezőkre, ahol szó szerint megelevenednek a mesék, és valódi mesefigurákkal találkozhatnak a játékos tanulás közben a legkisebbek.

5. Siena

Palio lóverseny, Siena

Siena az egyik legérdekesebb város Toszkánában. Csodás környéken, régi épületekkel körülvett modern városban találjuk magunkat, amennyiben ellátogatunk erre a fantasztikus helyre. Számos gótikus épület található itt, többek között a Székesegyház, a Palazzo Publico és jó néhány templom. A lóversenyek kedvelőinek kötelező program ellátogatni ide valamelyik nyáron, – vagy akár kétszer is egy nyár alatt – hisz nyaranta kétszer is megrendezik a Palio lóversenyt a helyiek. A résztvevők díszes középkori jelmezeket és lovagi páncélt viselnek, melyeket pedig élénk színekkel és transzparensekkel tesznek teljessé. Így igazi középkori hangulatban lehetünk egy régimódi vágta részesei.

A fent említett helyek bármelyike nagyszerű kirándulási és utazási lehetőséget biztosít a számunkra. Ha nem szeretnénk tömegben nyaralni, ám vágyunk a különleges látnivalókra, a fenti helyszínek akármelyike tökéletes célpontja lehet utazásunknak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here