MarmarisNem is olyan rég Marmaris még egy csendes kis halászfalu volt az Égei-tenger partján. Az 1980-as évektől kezdődő óriási átalakítások és építkezések következtében azonban mára Törökország egyik legeurópaibb kisvárosává fejlődött.

A turisták is felfedezték maguknak, hiszen a 30 ezer fős település nyaranta 300-400 ezres nagyvárossá növi ki magát. Marmaris ráadásul nemcsak természeti szépségének köszönheti vonzerejét, pezsgő éjszakai élete miatt legalább ennyien választják a nyaralás úticéljául.

Marmaris rendkívül sokoldalú üdülőhely. Szinte bármire adott itt a lehetőség, amire az igazi kikapcsolódáshoz szükség lehet. Csodás strandok, a vízisportok összes válfaja, elsőosztályú éttermek, pazar helyi borok és természetesen a pótolhatatlan mediterrán éghajlat az, ami májustól október végéig turisták tömegeit vonza ide. Nemcsak a városban, de a környéken is számtalan látnivalót találhatunk.

Marmaris homokos, csábító strandokban nem szűkölködikA török partvidék egyik legszebb öblében található Marmaris homokos, csábító strandokban igazán nem szűkölködik. Főszezonban nem ritka, hogy 10.000 hajó ring itt a vizen. Nincs min csodálkozni, a marmarisi öblöt sokan a világ lecsodásabbjának tartják. Kétségtelenül az egyik legjobb dolog, amit itt tehetünk, az a strandolás. A 10 km hosszan elnyúló Uzunyali strand egészen Icmelerig húzódik. Vízisí, jetski, búvárkodás, horgászat, rafting-túra várja a vízisportok szerelmeseit, de a szárazföldön is számtalan lehetőség kínálkozik az aktív pihenésre. A szafari és lovas-túrák felejthetetlen élményeket nyújtanak. Dzsipekkel szűk ösvényeken keresztül lehet feljutni a sűrű fenyveserdővel borított hegy tetejére. Az út meredeken alázuhanó hegyi folyók mellett halad el, a tökéletes panorámát garantáltan megtaláljuk a túrák során, ezért gyalog is érdemes nekivágni az útnak.

Bár Marmaris történelmi látnivalókban nem éppen gazdag, a környéke annál inkább az. Kiváló elhelyezkedésének köszönhetően az ókori világ hét csodája közül három is nagyon könnyen megközelíthető Marmarisból indulva. A Halikarnasszoszi mauzóleum Bodrumban, az epheszoszi Artemis templom és a rodoszi kolosszus legfeljebb két óra alatt elérhetők innen. Marmaris legfontosabb műemléke a vár, melynek elődjét még az iónok építették i.e. 1044-ben. Nagy Sándor uralkodásának idején többször átépítették és felújították, majd az 1500-as években Nagy Szulejmán csapatait szállásolták el falai között. Az I. világháború alatt a francia flotta állomásozott itt, ekkor óriási károkat szenvedett az épület. A vár belsejében 18 lakóház és szökőkút is található, mivel az 1970-es évekig lakott terület volt. A várat végül felújították és 1991-ben múzeummá alakították. Nappal és éjjel is érdemes ide ellátogatni a csodás panoráma miatt.

MarmarisIcmeler Marmaristól alig 10 km-ra található, tulajdonképpen elővárosnak is tekinthető. Icmeler partjainál találjuk a legfelkapottabb strandokat. Aranyszínű homok, azúrkék tenger, a Taurus-hegy, pálmafák, fenyvesek és a békés környezet alkotják a tökéletes kombinációt egy fantasztikus nyaraláshoz. Icmeler jóval csendesebb és kisebb forgalmú hely, mint Marmaris. Akik nyüzsgésre és naplemente utáni szórakozásra vágynak, Marmarisban találják meg számításukat. Élőzene, lézershow, táncosok, habparty és híres dj-k – Marmarisban így indulnak a nyári éjszakák. A város szórakozóhelyeinek skálája minden igényt kielégítően teljes. A „Bar Street”-en diszkók, pubok, bárok, éjszakai klubok, nyüzsgő teraszos éttermek és a tengerparton megbúvó, romantikus sarki kisvendéglők csábítanak arra, hogy ne a hotelszobában töltsük az éjszakát. Ez a város legélénkebb része, így amikor szállást keresünk, érdemes átgondolni, hogy itt vagy a hajnalig tartó buliktól távolabb eső részen foglaljunk inkább.

Gyönyörű partok, festői természeti környezet és vendégszerető helyiek – Marmaris ezzel várja az utazókat az Égei- és a Földközi-tenger találkozásánál egy olyan nyaralásra, amit sohasem fognak megbánni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here