VarsóMeglehet, hogy Krakkó tele van gyönyörű történelmi épületekkel, Gdansk pedig mesés tengerpartjára lehet büszke, de a pezsgés, a színes kulturális és művészeti élet, a lendületes életritmus Varsó sajátosságai. Lengyelország fővárosa a II. világháborúban szinte semmivé lett, de azóta teljes erőből próbálja behozni veszteségeit. 1989 után fejlődése még nagyobb lendületet vett, Varsó számtalan új épülettel, bevásárlóközpontokkal bővült és mára már minden igényt kielégítő szolgáltatásokat tud felvonultatni a turisták elégedettsége érdekében.

Napjainkban Varsó üzleti és idegenforgalmi szempontból is központi települése Lengyelországnak, ahol jól megférnek egymás mellett a felhőkarcolók és a több száz éves műemlék épületek, ahol ugyanolyan jó program egy romantikus séta a Királyi Parkban, mint elmerülni a színes éjszakai életben.

Óváros

A város legrégebbi része, ma is fontos szerepet tölt be Varsó mindennapjaiban. A 13. században alapított hercegi kastély falain belül jött létre a városmag, melynek 90%-a megsemmisült a II. világháborúban, de a gondos helyreállításnak köszönhetően 1980-ban megkapta az UNESCO világörökségi státuszát. Nemcsak a turisták, de a helyiek kedvence is az óváros, tele kávézókkal, éttermekkel és üzletekkel. Itt található a 15. századi vár, ami az uralkodó székhelye volt. A templomokat leszámítva Varsó legrégebbi és legmagasabb műemléke a III. Zsigmond királyt ábrázoló, 22 m magas oszlop. A Szent János katedrálisban koronázásokat, királyi esküvőket tartottak, sírkamrájában nyugszanak Varsó érsekei, a mazóviai hercegek és az utolsó lengyel király is.

Lazienki Park és palota komplexum

Lazienki Park és palota komplexum

A legszebben megtervezett parkja ez Varsónak és az egyik legszebb egész Európában, mind építészeti, mind természeti értékeit tekintve. Közvetlenül a belváros mellett található a 76 hektáros zöld terület, benne több műemlékkel. A parkba az eredetileg itt lévő erdő egy részét is beolvasztották, ezzel lehetővé téve, hogy az itt élő állatoknak megmaradjon a természetes környezete. A 18. században létrehozott park és az épületegyüttes többféle szerepet is betölt. Működik itt egy múzeum, kulturális, tudományos és szórakoztató rendezvényeknek ad otthont, ugyanakkor a sétához, kikapcsolódáshoz is ideális. A kert legfontosabb épülete a palota, melynek története szorosan kapcsolódik az utolsó lengyel királyhoz, II. Szaniszló Ágosthoz, aki itt alakíttatta ki rezidenciáját. A II. világháborúban az épület súlyos károkat szenvedett ugyan, de túlélte és 1960-ban újra megnyitották a közönség előtt. A Myslewicki palota az egykor a közelben található faluról kapta a nevét. Falai 1774-ben már álltak, de építésének pontos ideje nem ismert.

Wilanow Park és palota komplexum

III. Szobieszki János király nyári rezidenciája a kert által gyönyörű keretbe foglalt, barokk stílusú palota. A lengyel barokk építészet egyik legszebb megmaradt példája, melyet a 17. század végén építettek, majd az egymást követő tulajdonosok folyamatosan bővítettek. Különleges kombinációja egy olasz villának, egy francia kastélynak és a hagyományos lengyel főúri háznak, berendezésére a különböző korszakok keveredése a jellemző. A palota első emeletén található a Portré Galéria, benne királyok, főurak és jómódú családok tagjainak a 16-18. század között készült arcképeivel. Parkjában nagyon szépen sikerült harmóniába hozni a hagyományos angol és japán, a neoreneszánsz és barokk stílusú kerteket.

Kultúra és Tudomány Palotája

1952-1955. között épült Lengyelország legmagasabb épülete, ami “a szovjet emberek ajándéka a lengyel népnek”. A 230,5 m magas épületben összesen 3000 szoba található, bennük irodák, különböző intézmények, posta, mozi, uszoda, könyvtár, színház és a Lengyel Tudományos Akadémia is működik. Ez Varsó legnagyobb konferencia központja, ahol egyszerre 4500 vendéget tudnak fogadni. A Kongresszusi Terem és a Koncertterem kétségkívül Lengyelország legfontosabb koncerttermei. A Kongresszusi Teremben egyszerre 2880 fő fér el, míg a Koncertterem befogadóképessége csupán 550 fő, ugyanakkor technikai felszereltségét tekintve az élvonalban van. Játszott már itt a Rolling Stones, Bruce Springsteen és Woody Allen is a zenekarával. A turisták és a helyiek körében is népszerű attrakció a 30. emelten lévő “trzydziestka”, a nagy terasz, ahonnan káprázatos panoráma nyílik a városra. 2000 szilveszterén adták át Európa második legnagyobb óráját, ami a torony négy oldalán kapott helyet. Lapjai egyenként 6 m átmérőjűek, ez a legmagasabb óratorony a világon.

Multimédiás Szökőkút Park

Multimédiás Szökőkút Park

2011-ben adták át Varsó legújabb attrakcióját, a multimédiás szökőkutat, közel a palotához, az óváros szomszédságában. Percenként 30 ezer liter víz tör fel a szökőkút 367 fúvókájából, aminek megvilágításához 300 LED reflektort használnak. Bizonyos időközönként lenyűgöző lézer animációk jelennek meg a vízpárában, a látványt olykor klasszikus, olykor pop zenével egészítik ki. A “víz-fény-hang” show-ra májustól szeptemberig kerül sor minden pénteken és szombaton.

Varsói Felkelés Múzeuma

Ez a lengyel főváros egyik leglátogatottabb nevezetessége. A harcok kitörésének 60. évfordulóján nyitották meg, tisztelegve azok előtt, akik részt vettek a küzdelemben és életüket adták Lengyelország szabadságáért. A kiállítás bemutatja, hogyan festett a város a felkelés idején és részletesen ismerteti a felkelést követő kommunista terror időszakát is. A múzeum szíve az acél emlékmű, ami az épület minden emeletén keresztül halad. Fotók, filmek, emlékfal, hangfelvételek mutatják be az akkori állapotokat a látogatóknak.

Nemzeti Múzeum

Lengyelország egyik legrégebbi, leggazdagabb és leginnovatívabb művészeti gyűjteménye, ahol 800 ezer kiállítási darab látható nemcsak lengyel, de nemzetközi művészek alkotásában is. Az összes korszak képviselteti itt magát egészen az ókortól kezdve. Festmények, rajzok, szobrok, fotók, illusztrációk, numizmatikai és iparművészeti tárgyak alkotják a gyűjteményeket. Különösen nagy becsben tartják azokat a darabokat, melyeket a II. világháború alatt elloptak és csak később sikerült visszaszerezni őket. A varsói Nemzeti Múzeum büszkesége az a különleges megoldású LED-es világítás, amit a világon csak néhány múzeumban alkalmaznak. Ez lehetővé teszi, hogy minden egyes műtárgyat más szögből és más intenzitással világítsanak meg, kiemelve ezzel hatásukat.

Kopernikusz Tudományos Központ

A maga nemében Európa egyik legmodernebb intézménye, varázslatos hely azoknak, akik nemcsak érdeklődnek a tudományok iránt, de kísérletezni is szeretnek. A központ 22 ezer m2-es területén bőven adódik lehetőség arra, hogy a legbonyolultabb jelenségeket is megérthessük. A kísérletek annyira izgalmasak, hogy a központ látogatására mindenképp érdemes több órát is rászánni. Nincs előírt látogatói útvonal, az érdeklődők kedvük szerint válogathatnak a témák között. Kipróbálhatjuk, mit érzett Neil Armstrong, amikor a Holdra lépett, megtudhatunk többet a legrejtélyesebb bűnesetekről, de a központ egyik legfontosabb része az ember és a természet kapcsolatát elemzi, ahol megismerhetjük az emberi test és az érzékek különleges tulajdonságait és határait. A planetáriumban utazást tehetünk egy vulkán belsejébe és az óceán mélyére, a különleges show azt is lehetővé teszi, hogy visszarepüljünk az emberiség történelmének legkorábbi időszakába.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here