Nápolyi-öböl

Azok a közhelyszerű dolgok, amik elsőként beugranak az olaszokról és Olaszországról – mint a hedonizmus, a mindenekfelett álló családcentrikusság, a már-már a nemtörődömség határát súroló nyugodtság – leginkább az ország déli felének jellegzetességei. Az északi régiókkal ellentétben az autentikus vonásokat, a tradíciókat Rómától Szicília felé haladva egyre erőteljesebben őrzik.

Dél-Olaszország a szenvedélyek földje, ahol a nap forrón süt, az ízek markánsak és minden adott egy henyélős, az élet örömeinek hódoló nyaraláshoz.

Nápoly és Campania

Campania tartományban fekszik a tengerparti Nápoly és ez az otthona az ország híres gasztronómiai alapanyagainak, emellett itt található a legismertebb olasz műemlékek jelentős része is. A Vezúv vulkánkitörései tették a vidéket termékennyé és őrizték meg az utókornak örök emlékül Pompeii és Herculaneum ókori városait. Nápoly, mely a vidéken is híres a fűszeres olívaolajáról és a zamatos San Marzano paradicsomról, egy vibráló, pimasz, érzéki város, melyet tökéletesen megszemélyesít a leghíresebb nápolyi, Sophia Loren is.

Mezzogiorno

Jelentése: dél és három tartomány – Campania, Puglia és Basilicata – alkotja az olasz csizma orránál és sarkánál. Mezzogiornot a külföldi turisták lassan fedezték fel maguknak. Sokan közülük a dél-olasz vidékeken parasztházat bérelve találnak csendes menedéket. A tengerparti területeken az olajfaligeteket, szőlőültetvényeket és aranyló búzamezőket apró halászfalvak szakítják meg. A helyi termékek híressé tették a régió konyháját is a rusztikus tésztákkal a házi kenyérféleségekkel, a zamatos borokkal és a pecorinoval, a sós juhtejjel, mely az itteniek egyik kedvence.

Amalfi-part

A Nápolyi-öbölben lévő Capri-szigete volt Tiberius császár imádott pihenőhelye, ide vonult vissza, amikor belefáradt Róma irányításába. Akkor éppoly varázslatos lehetett, mint ma, amikor a domboldalban ülő villák, ínyenc éttermek, barlangok és öblök teszik végtelenül romantikussá a tájképet is az itt töltött időt, melyből bármennyi is jusson, sosem lehet elég. Az Amalfi-part tengerparti városai, mint Positano és Sorrento egész Olaszország legnépszerűbb üdülőhelyei. Luxusvilláik és szállodáikból lélegzetelállító a kilátás a kék égre és a messze nyúló tengerre. Az idillt még tökéletesebbé tehetjük, ha egy pohár limoncelloval – helyben készült citromos likőr – a kezünkben gyönyörködünk az elénk táruló látványban.

Éoli-szigetek (Lipari-szigetek)

Lipari-szigetek

A költői neveket viselő szigetek – Alicudi, Filicudi, Vulcano, Salina, Panarea, Stromboli, Lipari és még hét kisebb Éoli-sziget – Szicília keleti partjainál a napimádók és a romantikát keresők kihagyhatatlan úticéljai. A görögök a szelek istenei után nevezték el őket, a monda szerint Odüsszeusz is járt erre, a szigetcsoport legfőbb tagja, Lipari pedig temérdek görög épület maradványát rejti. Mindegyik szigetnek megvan a maga saját karaktere, ha úgy tetszik, mind más-más személyiség. Lipari strandjai a trópusokat idézően fehérek, míg Vulcano lávaképződményeiről és fekete homokos partjairól híres. A túrázás, úszás, búvárkodás, vitorlázás az, amivel itt kikapcsolódhatunk.

Szicília

Utazás Dél-Olaszországban

Főníciai kereskedők, görög utazók, normann és arab hódítók hagyták nyomukat Szicílián. Hatással voltak nemcsak az építészetre, de a gasztronómiára és a kultúrára is itt, a Földközi-tenger legnagyobb szigetén. Szicília időjárása egész évben kellemesen enyhe, tengerparti üdülőhelyei és ősi városai, mint Palermo és Taormina ,a világ minden tájáról vonzzák az utazókat, különösen nyáron, amikor a hőmérséklet csúcsokat döntöget, a tenger vize pedig átlagosan 25 fokos. A üdülővárosokban nagy tömegre számíthatunk, de nem kizárt a békés nyaralás sem, ha a hegyoldalban, valamelyik település felett bérlünk egy vidéki villát. Így élvezhetjük leginkább a táj ezer színét, amit a citrom-, mandula-, narancs-, olajligetek és a szőlőültetvények kavalkádja fest szivárványosra.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here