Windermere

A Tóvidék Anglia egyik nemzeti parkja és az ország egyetlen hegyvidéki régiója. 50 kisebb-nagyobb tó alkotja és itt találhatók Anglia legmagasabb hegycsúcsai. Vonzerejét évszázadokkal ezelőtt felfedezték, eleinte a brit arisztokraták, majd a társadalom szélesebb rétegei is szívesen jártak ide túrázni, pihenni, élvezni a jó levegőt és a háborítatlan környezetet.

A mesebeli tájak gazdag kulturális örökséggel is büszkélkedhetnek, mely az őskortól napjainkig több ezer év emlékeit öleli fel. Több mint 6000 régészeti lelőhelyet és műemléket tartanak itt nyilván, köztük ősi sziklaköröket, római utakat és klasszikus vidéki kúriákat.
Az angol Tóvidék területén nincsenek nagyvárosok, a kis településeken összesen 40 ezer ember él, akik gondosan őrzik hagyományaikat, mint a viking korszakot idéző birkózást vagy a kutyafuttató versenyeket.
Hegyvidékről lévén szó, a júliusi középhőmérséklet csak 15, a januári pedig 3 fok körül mozog. A legtöbb turista nyáron látogat el ide, amikor a legkedvezőbbek a feltételek a szabadtéri kikapcsolódáshoz.

Windermere

17 km-es hosszúságával és 66 m-es mélységével ez Anglia legnagyobb tava. Amikor a 19. században a vasútvonal kiépült, elsősorban a Windermere miatt érkezett ide a legtöbb turista és azóta is ez a Tóvidék legnépszerűbb része. Bowness-on-Windermere a legforgalmasabb tóparti város számtalan üzlettel, étteremmel és innen indulnak a hajókirándulások is a tó 18 kis szigetére. Windermere nyugati partja jóval csendesebb, a Claife Heights körüli erdei ösvények és a Wrey kastély parkja kifejezetten romantikus úticélok.

Hill Top Ház

Hill Top Ház

A Near Sawrey-ben álló parasztház a híres angol meseíró, Beatrix Potter otthona volt, aki történeteinek nagy részét itt írta meg. Az eredetileg a 17. században épült házat 1905-ben vásárolta meg, majd halála után, 1943-ban a Műemlékvédelmi Hivatal tulajdonába került. Évente több ezer meserajongó látogat el ide, ezért gyakran sorok kígyóznak a bejárat előtt. A házban láthatjuk az írónő személyes tárgyait, a szobák a legismertebb meséit elevenítik fel, hiszen az az a környezet, ami Potternek ihletet adott a világszerte ismert történetek megírásához. Békés kiskertjében gyümölcsök, zöldségek és gyógynövények nőnek, mintha az állat- és növényszeretetéről közismert írónő még ma is itt élne.

Great Langdale

A természetjárók többsége ezt a túrázáshoz, sziklamászáshoz, futáshoz is ideális terepet kínáló völgyet választja. Ha nem vagyunk edzésben, akkor is érdemes ellátogatni ide a tüskés hegyek pazar látványa miatt. Több vízesés és régészeti lelőhely is található itt, sokan azonban Anglia legmagasabb hegycsúcsa, a 978 m-es Scafell Pike miatt látogatnak el ide. A vidéken több turistaút és sziklamászó pálya várja a turistákat.

Borrowdale

Smaragdzöld mezőivel, kunyhóival és kőfalaival Borrowdale nagyszerűen összefoglalja a Tóvidék lényegét. A völgy nagy kedvence a turistáknak, a hegyek szerelmesei és a síkvidéki túrázók számára is paradicsomi körülményeket biztosít. Rengeteg szálloda, panzió, üdülőház és kemping kínál szálláslehetőséget ezen a változatos és gyönyörű vidéken. Itt láthatók a misztikus casterliggi sziklakörök, a Crag hegyi erőd és a Derwent-sziget, rajta a romantikus korokba visszarepítő házzal.

Newlands-völgy

Newlands-völgy

A legtöbben másfelé veszik az irányt, de azoknak, akik a természet valódi békéjét szeretnék átérezni, kétségkívül ez a hely a legjobb választás az egész Tóvidéken. Csendes, érintetlen, még főszezonban, a nyár közepén is alig-alig látni errefelé turistát. Little Town faluból érdemes nekivágni a 16 km-es útnak, mely hurok alakban fut körbe a völgyet koszorúzó hegycsúcsok körül.

Blackwell Ház

A századfordulón Mackay Hugh Baillie Scott építész tervezte és építette a Blackwell Házat, mely Anglia-szerte a legszebb fennmaradt példája a kézművességen alapuló építészetnek. A gyönyörű, elegáns épületen szinte minden kézzel készült, egyfajta lázadásként a kor nagyiramú ipari fejlődése ellen. A ház a gazdag manchesteri sörgyáros, Sir Edward Holt nyaralójaként épült, ma műemléki védelem alatt áll. Külsején és berendezésében minden eredeti, a tulajdonos saját bútoraitól kezdve a személyes használati tárgyakon át egészen a dekorációkig. A Blackwell Házat 2001-ben nyitották meg a látogatók előtt, azóta kiállításokat is tartanak benne.

Dove Cottage

A Grasmere közelében álló, fehérre meszelt ház Anglia nemzeti költőjének, a romantika korszakát megnyitó William Wordsworth-nek az első háza volt a Tóvidéken. 1799-ben érkezett ide és 9 éven át élt feleségével és három gyermekével ebben a házban. A ház ma tele van emléktárgyakkal, láthatjuk többek közt a költő korcsolyáját, útlevelét, olvasószemüvegét, kedvenc kutyájának portréját is. A ház hátsó kertje már félig a vadonba nyúlik, a költő itt szeretett leginkább üldögélni és alkotni. A belépőjegy tartalmazza a szomszédos Wordsworth Múzeumba való belépést is, de érdemes ellátogatni a költő másik, közelben lévő házához, a Rydal Mounthoz is.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here