Krk-városHomokos tengerpartok, festői naplemente, kitűnő borok, selymes olívaolaj és méz – amiért Krk-szigetet Arany-szigetnek is nevezik. Az egyik legfelkapottabb üdülőhely, bájos kisvárosai, csodás strandjai, a számtalan túralehetőség, a hajókirándulások, az aktív kikapcsolódás öröme sokszor visszacsalogatja a turistákat az Adria legnagyobb szigetére. A helyi gasztronómiáról is csak felsőfokon beszélhetünk. A helyben termő alapanyagok, a partok mentén fogott halak a legjobb minőségűek. Nem elhanyagolható az sem, hogy a krkiek vendégszeretetét lépten nyomon élvezhetjük, akár a boltba ugrunk be vásárolni, akár egy családi ház egyik szobájába költözünk be a nyaralás idejére. Történelmi látnivalók, izgalmas kirándulások és pezsgő éjszakai élet – Krk-sziget mindezt tálcán kínálja.

Krk

A sziget „fővárosa” az azonos nevet viselő Krk, melynek érdemes végigjárni középkori óvárosát. Helyén már évezredekkel ezelőtt is település létezett, később a görög törzsek, majd a rómaiak vették birtokba területét. A város legfontosabb nevezetességei közé tartozik a Frangepán Kastély, a Városháza és a székesegyház. A városfalon belül kanyargós, kövezett utcákon, ódon kőházak között sétálgathatunk. Közben megpihenhetünk egy hangulatos kávézó teraszán és onnan nézhetjük a nyári forgatagot. A strandok szerelmesei is bőven találnak lehetőséget Krk város közelében, hiszen rengeteg kavicsos és betonozott partszakasz – köztük több Kék Zászlós – várja a turistákat.

Baska

Baska

Krk-sziget egyik legnépszerűbb üdülőhelye Baska, ahova a szigeten 40 km-en át kanyargó főút vezet. A település félkör alakban épült ki a hosszú strand mögött, annak vonalát követve. Az aprókavicsos partszakasz Horvátország egyik leghíresebb fürdőhelye, sokan kifejezetten ezért választják Baskat a nyaralás célpontjának. A helyiek szerint városuk a cseheknek köszönheti, hogy világszerte ismertté vált, ugyanis annak idején egy cseh újságíró járt itt és cikke nyomán rengeteg cseh turista kelt útra, hogy személyesen is megcsodálhassa az Adria egyik legszebb partszakaszát. Baska strandja szépen kiépített, elérhető számos kikapcsolódási lehetőség és itt található a világ egyik legjobb tengerparti bárjának választott Blue Bar is. Baskaból csak a főúton visszafelé vezet az út, ezért szokás a világ végének is nevezni a települést, ahonnan azonban szép kirándulásokat tehetünk a környező Grgur-, Goli- és Prvic-szigetre. A rengeteg turistához mérten Baska szálláskínálatában is igyekszik minden igényt kielégíteni. A négycsillagos szállodától a kempingig mindenki számára van megfelelő szállásajánlat.

Malinska

Malinska másik 19 településsel együtt alkotja Dubasnica területét Krk-sziget nyugati részén. Az időjárás itt még a sziget egészéhez képest is kellemesebb, hiszen védve van a szelektől, a szelíd táj a kis településekkel együtt adja a híres Malinska Riviéra partszakaszt. A világszerte ismert üdülőhelyeknek köszönhetően a helyiek már kizárólag a turizmusból tartják fenn magukat. Malinska fejlődése a 18. században indult meg, ekkoriban vált a sziget legfontosabb kikötővárosává. A turisták azonban csak az 1880-as évektől kezdve lepték el a vidéket, mivel korábban Opatija számított a legjelentősebb üdülőtelepülésnek. Miután azonban felfedezték természeti szépségeit, a turizmus fejlődése megállíthatatlanul elindult és mind a mai napig tart. Az osztrák trónörökös, Rudolf látogatása után a sajtó is felkapta Malinskát és egyenesen a Kvarner-öböl gyöngyszemeként kezdték emlegetni. Akik itt nyaralnak, részük lesz minden jóban, amit Hovátország adhat. Gyönyörű öblök és strandok, színvonalas szogláltatások és mennyei gasztronómiai kínálat. A szállást hotelekben vagy magánházaknál, apartmanokban vagy a Malisnka védjegyének számító, családilag üzemeltetett szállodákban is lefoglalhatjuk.

Njivice

Njivice

Njivice Krk-sziget legfiatalabb települése, fejlődését kizárólag a turizmusnak köszönheti. Első szállodája 1930-ban épült, a mindennapjait addig apró halászfaluként élő település az évek során a sziget egyik legnagyobb idegenforgalmi központjává nőtte ki magát. Kis kikötőjét mindkét oldalról strandok veszik körbe. Ez a terület Njivice legforgalmasabb része, kávézókkal, éttermekkel, cukrászdákkal. A kikötőtől északra hotelek és a sűrű erdőben egy autós kemping várja a szálláskeresőket, számos apartmanban és családi házban is találunk kiadó szobákat. Njivice strandjai kavicsosak, részben betonozottak, így nemcsak fürdőzéshez, de napozáshoz is tökéletesek. A város határain kívül kisebb öblökben strandolhatunk. A városi strandok végén kezdődik a fenyőfák között futó sétány, mely romantikusan kanyarog végig a tengerparton több kilóméter hosszan.

Omisalj

Omisalj Krk-sziget egyik legősibb települése, már a 3. századtól kezdve lakott. Amint a Krk-hídon keresztül megérkezünk, ez az első város, ahova az út vezet. Sok turista nem is megy tovább, hanem egyből itt keres szállást. Omisalj szép kilátással rendelkezik, egy szikla tetején épült ki, 80 m-rel a Kvarner-öböl felett. Megőrizte középkori településszerkezetét, autóktól elzárt óvárosában szűk utcák és sokszázéves házak között sétálgathatunk. Főterén áll a Nagyboldogasszony plébániatemplom, a harangtorony és a városháza. Épületei megőrizték a Krk-sziget településeire jellemző, hagyományos formát, a jellegzetes külső lépcsősor mellett a földszinten és az erkélyeknél boltíves bejárattal. Este a szikla tetején húzódó útról csodás látkép tárul elénk az alattunk lévő kikötőre és tengerparti sétányra.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here