LiberecCsehország hatodik legnagyobb városa a cseh Manchesternek is nevezett Liberec. Az egykor gazdag és Prága után a második legjelentősebb települése az országnak ma is központi szerepet tölt be régiójában, mind kulturális, mind ipari szempontból.
A 100 ezer lakosú Liberec utcáit elegáns házak, a 18. századi ipari fellendülés emlékét őrző paloták szegélyezik. A város határain kívül mesés táj várja a kirándulókat, a Cesky Ráj, a Krkonose Nemzeti Park és a Jizera-hegység kínál túralehetőségeket.

Liberec dicsőséges évszázadokat tudhat maga mögött. A település az 1350-es évektől kezdve létezik, de csak a 16. században indult meg a fejlődés útján, amikor adminisztratív központnak nevezték ki. Fénykora a 18. században köszöntött be, amikor a textilipar meghonosodott a városban. Nagyszámú német lakossága révén a Müncheni Egyezményt követően a Szudéta-vidék “metropolisza” lett.

A városban annyi a látnivaló, hogy nehéz eldönteni, honnan kezdjük a felfedezést. A legjobb kiindulópont talán Liberec főtere, ahol karcsú tornyaival rögtön megkapja a szemet a Városháza. A leginkább egy gótikus katedrálisra emlékeztető épület sokak számára ismerősnek tűnhet, nem véletlenül, hiszen a bécsi Városháza mintájára tervezték.1890-ben építették a korábbi Városháza helyén, ami 1602 óta állt itt. A neoreneszánsz épület díszes erkélyéről Ferenc József, Edvard Benes, Václav Havel és Hitler is szólt már Liberec lakóihoz. A Városháza falán lévő bronz plakett azokra az áldozatokra emlékezik, akiket az 1968-as Prágai Tavasz leverésére az országba érkező szovjetek gyilkoltak meg.

Wallenstein-házakInnen néhány lépésnyire Liberec legfestőibb részén sétálhatunk, a Wallenstein-házak között. Ezek a város legrégebbi épületei, melyek 1678-1681. között épültek és ma is pontosan mutatják, hogyan nézett ki Liberec abban az időben. A favázas lakóházakat eredetileg kézművesek, iparosok használták, főleg takácsok laktak itt. Az évszázadok során leromlott állapotú épületeket a műszaki iskola hallgatóinak részvételével igényesen felújították az elmúlt évtizedekben.

Építészeti szempontból Liberec fénypontja a Clam Gallas kastély, amit a várost Wallenstein után birtokló család épített újjá a 17. században. Az eredeti épület a 13. századból származott, ezt alakították át barokk stílusban. A kastélyban gazdag gyűjteményt állítanak ki fegyverekből, festményekből, bútorokból, német és itáliai kerámiákból. Az épület berendezésében az eredeti bútorok láthatók, beleértve a konyhát is a korabeli felszerelésekkel.

Az 1968-ban épített Jested-torony Liberec egyik jelképe. A város feletti dombon álló torony azt a benyomást kelti, mintha egy űrhajó szállt volna le a Jested-hegy tetejére. A 94 m magas tévétoronyban szálloda is működik, tetejéről csodás kilátás nyílik a Jizera-hegységre. Tervezője, Karel Hubacek a Jested-toronnyal elnyerte az építészet Oscarját, a Perett-díjat. A különleges formájú torony tökéletesen követi a hegy alakját és beleilleszkedik természetes környezetébe.

Libereci állatkert

Liberec híres állatkertje 2006-ban ünnepelte megnyitásának 100. évfordulóját. A 13 hektáros területen 143 állatfaj él, zsiráfok, elefántok, fókák és a fehér tigris is, ami egyedülálló Csehországban. Ugyanakkor nem meglepő annak tudatában, hogy a libereci állatkert elsősorban a ritka és veszélyeztetett fajok megmentését és tenyésztését tűzte ki célul. A közelben lévő Botanikus Kertet még akkor sem érdemes kihagyni az útitervből, ha valaki nem különösebben rajong a szép növényekért. A kertnek történelmi jelentősége is van, hiszen ez volt Csehország első botanikus kertje, amit a 19. században nyitottak meg. Kilenc üvegházában 13 különböző kiállítást lehet megnézni.

A város bevásárló- és szórakoztató központja a Babylon, ami egész Csehországból sok látogatót vonz. Az egyedülálló komplexumban üzletek, áruházak, éttermek, szállodák, kongresszusi és rendezvény termek kaptak helyet, de legfőbb attrakciója Csehország első aquaparkja, csúszdákkal, medencékkel, masszázzsal, szaunával. A Babylon tulajdonképpen város a városban, ahol a fiatalok, a családosok és az idősebbek is megtalálják a legjobb kikapcsolódási lehetőségeket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here