BeszkidekÉrintetlen természet, meredek sziklák, zuhatagok és hegyi tavak – a cseh hegyvidékek tálcán kínálják az aktív kikapcsolódás lehetőségeit. Nem a lustáknak, nem a sétálóutcákban andalogni vágyóknak, de mindenki másnak ideális úti célt szolgáltatnak Csehország legmagasabb hegyei.

A cseh hegyvidékeket gyors vizű folyók, rejtett barlangok, zöldellő, dús rétek és legelők, kitűnő síterepek karöltve a kulináris élvezetekkel teszik ellenállhatatlan célpontokká mind több utazó számára. Az ország természeti szépségeinek sosem volt szüksége reklámra, hiszen közismert, hogy ebből a szempontból Európa egyik legszebben ragyogó gyöngyszeme. Hegyvidéki régiói sosem zárják be kapuikat a turisták előtt, télen-nyáron változatos programokkal, a helyi kultúrát megismertető rendezvényekkel és kikapcsolódási lehetőségek gazdag tárházával várják a hazai és a külföldi látogatókat.

A Beszkidek a hegyi turizmus szempontjából listavezetők, talán az emberalkotta és a természetes környezet tökéletes harmóniája az, ami ennyi turistát csábít erre a vidékre. Mély völgyeken, virágos mezőkön több kilométer hosszan vezető túraútvonalak, legelésző birkanyájak, a falvakban helyben készült, hagyományos sajtok és húsételek, a tradíciókra épülő életritmus és a meleg vendégszeretet örök emlékként marad meg azokban, akik csak egyszer is eljönnek ide. Ahogyan a Beszkidek látképének elválaszthatatlan részei a kis faházak, a hegyi menedékek, a tornyos templomok, úgy napjainkban már a termálfürdők és a síszezonhoz kapcsolódóan létrehozott számos szolgáltatás is meghatározó a vidék turizmusában. A friss hegyi levegőt és a páratlan látképet csodásan kiegészíti a termálfürdőkben igénybe vehető thai masszázs, a hotelek minden igényt kielégítő szolgáltatásai.

Snezka-hegyA Snezka-hegyet a cseh hegyek királynőjének nevezik, ez az ország egyik természeti szimbóluma is. Az 1602 méter magas hegycsúcsról fantasztikus kilátás nyílik Csehországra és Lengyelországra, az érzés pedig, hogy ennél magasabban cseh földön már nem állhatunk, semmihez sem hasonlítható. A túrázókat a Snezka-hegyen kitáblázott útvonalak várják, de a kényelmesebbek megtehetik, hogy a Pec Pod Snezkouból induló felvonóval fél óra alatt eljutnak 700 m-es magasságba. A Snezka-hegy már évszázadok óta az utazók egyik kedvence, először egy velencei kereskedő írt róla a 15. század közepén, aki drágaköveket keresgélt a vidéken. A hegycsúcs korántsem kopár és kihalt, található itt egy meteorológiai állomás, egy fából készült kiskápolna, sőt még egy posta is, ahonnan a turisták rögtön fel is adhatják képeslapjaikat.

Aki gyalogtúrázni vagy kerékpározni érkezik Csehországba, a Jeseník-hegységben meg fogja találni számításait. Fantasztikus panorámák, a népi építészet remekművei, fenyvesek, titokzatos tőzeglápok, meredek oldalú völgyek, kristálytiszta patakok és számtalan vízesés közt fog vezetni az útjuk, amit a várak, kastélyok, fürdővárosok csak még izgalmasabbá tesznek. A Jeseník-hegység tiszta forrásvize és friss levegője miatt évszázadok óta kiszolgálja a gyógyulni vágyókat is, de napjainkban ez talán még inkább jellemző rá, mint korábban bármikor. Gyógyfürdőinek, egész fürdővárosainak kiépülésével szépen sikerült ötvöznie a gyógyítást a turizmussal és a feltöltődéssel. A Jeseník-hegység egyik büszkesége, hogy hivatalos megállapítás szerint egész Közép-Európában itt, pontosan Karlova Studánka fürdővárosban a legtisztább a levegő. Az itt pihenőknek nem kell a végkimerülésig hegyet mászni ahhoz, hogy felfrissüljenek, elég néhány órát eltölteni a szabadban, akár egy kellemes séta keretében. Aki a kerékpározás mellett dönt, a Boszorkány-ösvényen eljuthat Velké Losiny-ba, ami 17. századi boszorkánypereiről vált hírhedté – több mint 60 nőt vetettek máglyára itt a boszorkányság vétke miatt. Az ő történetüket az út mentén felállított táblákon és műemlékeken keresztül ismerhetjük meg.

KvildaKvilda egy hegyi falucska, mely a Sumava magaslatai közt fekszik. Egész évben sok kerékpáros és gyalogtúrázó keresi fel, nem csupán szép természeti környezete, de elbűvölő hangulata miatt is. 1065 m-rel a tengerszint felett Kvilda Csehország legmagasabban fekvő hegyi falva, ahonnan a szélrózsa minden irányába vezetnek túraútvonalak. A festői kis falu faházaiban kellemes szállást lehet találni, de a környék a hegyvidéki turizmus egyik központjaként szintén sok lehetőséget és szolgáltatást tartogat a turistáknak.

A cseh hegyvidékek egyik legérdekesebb helyszíne a Krkonose hegyei közt található. A masszív hegyvonulatok, a kiterjedt erdőségek, a fennsíkok, mocsarak, rétek kavalkádja igazi csemegét tartogat a turistáknak: itt ered Európa egyik leghosszabb folyója, az Elba. 1386 m-es tengerszint feletti magasságban lehet látni a kőkutat, ami a forrást szimbolizálja. A valódi forrás ennél jóval magasabban, 1600 m felett fakad, onnan az Elba 1154 km-t jár be, míg eléri végpontját, az Északi-tengert.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here