Dél-Hollandia

A híresen sík holland vidéket tulipánok és szélmalmok teszik jellegzetessé. A turisták többsége csak átutazóban érinti az országnak ezen részeit, hiszen a nagyobb városokat, elsősorban Amszterdamot, Rotterdamot és Hágát veszik célba, hogy néhány napot eltöltsenek a kozmopolita forgatagban. Azonban Hollandia 12 tartománya közül valamennyiben érdemes felfedezni a természeti szépséget is.

Dél-Hollandia

Az országnak ezen részén található a két legnépszerűbb város, Hága és Rotterdam, de ez az otthona Hollandia legszebb természetes strandjának, Scheveningennek is. A tengerparti üdülőhelyen megtaláljuk a nyaralás minden szükséges hozzávalóját, üzleteket, éttermeket, kikötőt, festői mólót, adott a lehetőség a vízisportokhoz is. Scheveningen azonban remek hely a kerékpáros vagy gyalogtúrákhoz is. A homokdűnék esténként sétára csábítanak, a híres Westbroek Park gyönyörű rózsakertjével, teaházával, csónakázási lehetőséggel kitűnő választás a szabadban való kikapcsolódáshoz.
Rotterdamtól alig több mint 20 km-re található Kinderdijk, ahol 1740 körül épített szélmalmok sorakoznak, melyek az UNESCO Világörökségek részét képezik. Hollandia déli részén járva vétek lenne kihagyni az ország világhírű virágoskertjét Kaukenhofban, ahol minden a tulipánokról és a virághagymákról szól. Tavasszal igazi felüdülés itt kirándulni.

Észak-Hollandia

A régió központja Amszterdam, de csodálatos falvak is találhatók itt. Olyan hagyományos holland települések, mint Alkmaar vagy Volendan, valamint népszerű tengerparti üdülőhelyek, mint Bloemendaal és a Nyugat-Fríz szigetek déli részén található Texel. A halászfalvak mellett Hollandia északi része lenyűgöző homokos strandokkal is büszkélkedhet, több mint 100 km hosszan nyújtóznak a homokdűnékkel tarkított partok.

Észak-Brabant

Loonse és Drunense Dűnék Nemzeti Park

Barátságos és békés régiója Dél-Hollandiának, ami tele van a turisták számára izgalmas látnivalókkal. Itt található az Efteling vidámpark és a Beekse Bergen szafari park, melyek a vidék legnépszerűbb attrakciói. Természeti látnivalók szempontjából azonban az Észak-Brabant tartomány fénypontja kétségkívül a Holland Szaharának is nevezett Loonse és Drunense Dűnék Nemzeti Park, 30 km2-nyi puha homokkal. Ellentétben azzal a képpel, ami a sivatagról él bennünk, ez a terület növény- és állatvilág szempontjából nagyon is gazdag. A dűnékhez egész évben szerveznek túrákat.

Utrecht

Hollandia tartományai közül a legkisebb, székhelye a kultúra bölcsőjeként is ismert Utrecht városa. Közelében halad egy hosszú kerékpáros út, párhuzamosan a Nagy Víziúttal. Itt található a Heuvelrug Nemzeti Park, ahol két keréken is fel lehet fedezni az emelkedőkkel tarkított, 130 ezer évvel ezelőtt kialakult vidéket. A fenyő- és lombhullató erdőktől nyugatra hatalmas síkság, tavak és hangulatos falvak várják a kirándulókat.

Limburg

Hollandia legdélebbi tartománya, mely az ország többi vidékéhez képest szokatlanul dombos. Ez egy nagyon zöld és viszonylag elzárt vidék, ahol a helybeliek saját nyelvjárást beszélnek és méltán büszkék hagyományos söreikre. A történelem szerelmesei élvezni fogják Maastricht és Valkenburg régi bányáinak meglátogatását. A tartománynak három nemzeti parkja is van, melyeket gyalogos és kerékpáros útvonalak szelnek át. Ebben a háborítatlan környezetben valamennyi évszaknak megvan a maga varázsa.

Zeeland

Az ország legnyugatibb tartománya számos apró szigetet foglal magában, több vidéke is a tengerszint alatt fekszik. A tartomány gazdaságának alapját az idegenforgalom adja, a nyári főszezonban turisták lepik el Zeeland gyönyörű partszakaszait. A tájak ideálisak a hosszabb túrákhoz is, a kerékpáros és gyalogos túraösvények bájos falvakon, káprázatos vidékeken visznek keresztül. A partmenti lagúnák, a belsőbb területeken megbújó, számos madárfajnak otthont adó lápvidékek a természetkedvelő turisták minden álmát valóra váltják.

Gelderland

A tartomány természeti szempontból legértékesebb része a De Hoge Veluwe Nemzeti Park. 5400 hektáros területén számos érdekes látnivaló akad, futóhomok, mocsarak, erdők, lélegzetelállító vadvilág. Több tucat vaddisznó, őz és olyan ritka fajok is élnek itt, mint a muflon. A nemzeti park felfedezéséhez ingyen lehet igénybe venni a kerékpárokat.

Flevoland

Oostvaardersplassen

Hollandia legfiatalabb tartománya, melyet 1986-ban hoztak létre. Flevoland országszerte ismert arról, hogy egy több mint 1000 fős, önkéntesekből álló csapat védi természeti értékeit. A 15 hektáron elterülő Oostvaardersplassen természetvédelmi területet 1968-ban alakították ki és főként a vadon élő fajok újbóli meghonosítására tett kísérleteiről vált nevezetessé. Vizes és száraz élőhelyein számtalan madárfaj fészkel, nyílt legelőin a konik pónik, gímszarvasok és marhacsordák legelésznek.

Overijssel

A természet és a történelem tökéletes kombinációjával találkozhatunk itt. Zöldellő, változatos táj, érintetlen természetvédelmi területek, az Ijssel-folyó mentén a termékeny földek és a Weerribben-Wieden Nemzeti Park, ahol több ezer madár él, adják Overijssel tartomány legfőbb vonzerejét. Tavasszal és nyáron a vidék a kerékpárosok paradicsomává változik, hiszen festői tájait két keréken lehet a legjobban bejárni.

Frízföld

Európában itt található az édesvízű tavak legkiterjedtebb láncolata, ez már sejteni engedi, hogy Frízföld főként a vízisportokat kedvelő turisták számára kínál paradicsomi körülményeket. Nyaranta a tavakon számos sportrendezvény zajlik, telente pedig a befagyott tavakon kerül sor a nagyszabású korcsolyaversenyre, az Elfstedentochtra, ami valóságos tömegrendezvénnyé nőtte ki magát. Frízföld alapvetően a vizek vidéke, lápos, mocsaras területekben bővelkedik. Vadkacsák, gázlómadarak, sirályok, csérek otthona, a madármegfigyelők számára különösen érdekes hely.

Groningen

Groningen meseszép tájai évtizedek óta a kirándulók kedvenc helyei között szerepelnek. Változatos vidékei ideálisak a kerékpározáshoz, gyalogtúrákhoz, itt fut a leghíresebb holland túraútvonal, a Het Pieterpad is, ami Pieterburen városából indul. Groningen ad otthont Hollandia egyik legzöldebb szegletének, a Hortus Harennek. A 17. században alapított botanikus kert az egyik legrégebbi az országban, napjainkban összesen 15 kertet foglal magában. A gyógynövények és gyümölcsök mellett kávébokrok, fahéjfák, vanília orchideák nőnek ebben az egzotikus környezetben.

Drenthe

A tartomány 1400 km hosszú kerékpárútja pusztákon, mocsarakon, homokdűnéken, erdőkön halad keresztül. Mennyei terep a biciklisek számára, ahova hosszabb távú kirándulásokat is érdemes tervezni. Drenthe a határokon túl is híres gyönyörű tájairól, aki a zöldbe vágyik és a természetben szeretne kikapcsolódni, nem is választhatna jobb úti célt.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here