CrikvenicaA Kvarner-öbölben fekszik ez a tízezres kis település, mely Horvátország egyik legrégebbi üdülővárosa. Crikvenica a 19. századtól kezdődően, a kikötő és a strand kiépítésével vált felkapott nyaralóhellyé az Osztrák-Magyar Monarchia arisztokratáinak körében. Nemcsak a fürdő-, de a gyógyturizmus is hamar fejlődésnek indult és virágzik ma is, annak ellenére, hogy napjainkban már nem ez az Adriára tartó turisták fő célpontja.

A város neve a horvát crkva, vagyis templom szóból ered. Frangepán Miklós építtette 1412-ben azt a pálos kolostort, melyről a települést később elnevezték. Az egykori Crikvenica tulajdonképpen a közeli hegyekben fekvő Kotor területén alakult ki. Itt élő települést már nem találunk, viszont a régészeti ásatásokat és a számos középkori ház maradványát érdemes megnézni. Crikvencia története az 1800-as évek végétől teljesen megváltozott, 1891-től sorra nyitották meg kapuikat hoteljei és gyógyüdülői. A város hangulatában ma is ezt a korszakot idézi. Népszerűségét határközelisége mellett kellemes klímájának is köszönhette, hiszen errefelé nyáron sem kell tartani a forróságtól, a legmelegebb évszak átlaghőmérséklete 23-24 fok körül mozog, a telek kellemesen enyhék, a Velebit-hegység által védett a szelektől is.

Crikvenica Rijekától mindössze 30 km-re ma már könnyedén elérhető szárazföldön és vízen egyaránt, sőt repülővel is, hiszen a közeli Krk-szigeten landolnak a nemzetközi járatok. A Crikvenicai Riviéra öt települést foglal magába, Rijeka, Selce, Novi Vinodolski, Senj és Crikvenica szinte teljesen egybeépülve alkotják ezt az üdülőrégiót.

CrikvenicaA város végig a tengerparton húzódik, 15 km hosszan fekszik a lassan mélyülő, homokos és aprókavicsos partok mögött. Összes strandja büszkélkedhet a Kék Zászlóval, mely a vizek és a szolgáltatások kiváló minősítését jelzi. A város és a környék strandjai valóban minden igényt kielégítenek, legyen szó orvosi ellátásról, éttermekről, mozgáskorlátozottak számára kialakított lehetőségekről, gyerekbarát szolgáltatásokról. Fizetős és szabad strandokat is találunk, természetesen a kiépítettségtől és a komfortfokozattól függően. A kisgyermekes családok egyik kedvenc nyaralóhelye Crikvenica, hiszen a sekély, homokos medrű vízben bátran mehet a pancsolás. A hűsítő árnyékról a partig nyúló fenyőerdők jótékonyan gondoskodnak.

A pálmafákkal övezett parti sétányt éttermek, kávézók és üzletek teszik még hangulatosabbá. Az óváros mellett az egyik legfőbb látnivaló a ma Kastel hotelként működő pálos kolostor, Crikvenica egyik szimbóluma, melyet a 14. századból származó eredeti formájában őriztek meg. A Therapia Hotel gyönyörű, múlt századi épületében luxuskörülmények fogadják a vendégeket. A tengerpart egykor egyetlen gyógyüdülője ma kiváló étteremmel, lélegzetelállító kilátással és trópusi növényekkel teli kerttel wellness-szállodaként négycsillagos szolgáltatásokat nyújt. A városközpontban nézhetjük meg a 24 medencében több mint száz adriai és trópusi halfajt bemutató Akváriumot.

Crikvenicában a strandoláson túl a sportolásra is adódik lehetőség bőven. Természetesen főként a vízisportok népszerűek, a vitorlás- és búvárklubok a vállalkozó szellemű kezdőket is örömmel várják. A környék látnivalóit érdemes két keréken felfedezni, ezt a kiépített kerékpár útvonalak teszik még élvezetesebbé. A hegymászással, siklóernyőzéssel, lovaglással kacérkodók is megtalálják a kedvükre való aktív kikapcsolódási formát, sőt a gyermekek számára a strandokon játékos versenyeket rendeznek, így a crikvenicai nyaralás számukra is sok élményt tartogat.

Crikvenica strandja

Crikvenicában számos kulturális és tradicionális eseményt rendeznek. Az egyik legjelentősebb a Város Napja, melyet augusztus közepén tartanak. Júniusban kerül sor a kétnapos Na Livadi megrendezésére, mely főként a fiatalokat célozza zenei és sporttal kapcsolatos kínálatával. A szeptembert a Halászok Hete színesíti az utószezonban érkező utazók számára. Ha bármiről lemaradnánk, számtalan koncert, kiállítás, divatbemutató és egyéb szórakoztató program vár ránk egész nyáron.

Crikvenica és környéke a kisgyermekes családok mellett a romantikus utazást tervezgető párok és a nyüzsgő éjszakai életet kedvelő fiatalok számára is egyformán vonzó, hiszen a nyaranta megélénkülő kisvárosok napnyugta után sem alszanak. A strandolás szerelmeseinek sem kell Dalmáciáig autózniuk, hogy tökéletes fürdőhelyeket találjanak, ráadásul a szállások, éttermek vagy a boltok tekintetében sem kell annyira mélyen a pénztárcánkba nyúlnunk, mint a legnagyobb nevű üdülőhelyek esetében.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here