Dillenburg

Az 1990-ben létrehozott tematikus útvonal összesen 98 települést érint, miközben az Elbától a Fekete-erdőig hat tartományon – Alsó-Szászország, Szász-Anhalt, Hessen, Türingia, Bajorország, Baden-Würtenberg – halad keresztül. A hét szakaszra tagolódó Favázas Házak Útja nem más, mint egy fantasztikus időgép, ami feltárja a kirándulók előtt a vidéki Németország múltját, az építészeti jellegzetességek mellett betekintést engedve a régiók hagyományaiba, kultúrájába is mindennapi életébe.

Sárga útvonal – Lahn-völgy és Rheingau

Dillenburg jelképe a Wilhelm-torony, melynek tetejéből szinte az egész hesseni vidék belátható. A városközpont fő vonzerejét egyértelműen a favázas házak adják.
Herbornban ritkaság számba menő favázas házak állnak, legalábbis, ami az építésüknek idejét illeti, hiszen közülük több az 1400-as évek közepén készült. A 17. századi Városháza szintén a favázas házak sorát gyarapítja a városban.
Bad Camberg kivételesen szép favázas házakat mondhat magáénak. Különös figyelmet érdemel a gyönyörűen díszített Amthof, a régi Városháza és a Bürgermeisterhaus. Városnézés után a fürdő minden igényt kielégítően szolgálja az ellazulást.
Eltville a lélegzetelállító Rheingau régióban található, ez a Sárga útvonal utolsó állomása. Középkori apátsága bepillantást enged a szerzetesi életbe, ezt péntekenként borkóstolóval kötik össze.

Lila útvonal – Rajna, Majna, Odenwald

Hanau

Hanau semmi másról nem nevezetes annyira, mint a Grimm testvérekről, akik 1785-ben és 1786-ban ebben a városban látták meg a napvilágot. Szülőházuk, melyben 1791-ig éltek, még ma is áll és látogatható. Ezek után nem meglepő, hogy Hanau a Meseútvonal legelső állomása.
Babenhausen a fehér spárga termesztésének egyik központja. Történelmi látnivalóit tekintve a Boszorkány-torony, a Breschturm és a 12-13. században épült kastély a legérdekesebbek.
Wertheimbe érve átléptük Baden-Württemberg határát. A város főként az ország egyik legrégebbi zsidó temetőjéről nevezetes, melyet már a 15. század elején is használtak. Favázas házait gyönyörűen felújították, de nem kevésbé érdekes látnivalója az 1150-ben épült Bronnbach apátság sem.
Erbach műemléki szempontból legértékesebb épületei az 1545-ből származó Városháza és az 1750-ben épült templom. A város 2005-ben vásárolta meg a várat, így ma már nem kell grófnak vagy hercegnőnek lenni ahhoz, hogy belülről is láthassuk.

Piros útvonal – Neckar-völgy, Fekete-erdő, Boden-tó

A Favázas Házak Útjának ez a szakasza Bad Urachban kettéágazik. Egyik ága nyugat felé, a Fekete-erdőbe vezet, a másik délre, a Boden-tóhoz.
Mosbach a legelső állomása az útvonalnak, ez a város egyben a Kastélyok útjának is része. A Zwingenberg vár a városka legfőbb látnivalója.
A besigheimi Városháza múzeumában a környékben feltárt római kori leleteket nézhetjük meg, utána a Kirchstrassen vásárolgathatunk. Ezen az autóktól elzárt területen annyi képet tudunk készíteni a gyönyörű épületekről, hogy valószínűleg megtelik a memóriakártya…
Marbach am Neckar híres szülötte Friedrich Schiller, a német költő, akinek szelleme az egész várost belengi. A szülőházában kialakított múzeumban személyes tárgyai is láthatók. Marbachban nemcsak egy, de jópár napot tartalmasan lehet eltölteni. Kellemes, nosztalgikus hangulatú város, melynek óvárosát a középkori épületek uralják.
Kirchheim unter Teck a Sváb-Alb egyik városa, ahol a romantikus vár és az óváros favázas épületei mellett figyelmet érdemel az Őskori Múzeum, tele fosszíliákkal és tárgyi emlékekkel.
Bad Urbach környékén érdekes látnivalók a vulkánok által létrehozott barlangok, a városban pedig a Hohenurach vár festői romjai közül csodálhatjuk meg a vidéket. Ezen a ponton ágazik ketté a Favázas Házak Útja és halad egyik ága nyugati, a másik déli irányba.

Nyugati ág

Herrenberg

Herrenberg a Fekete-erdő egyik gyöngyszeme, szebbnél szebb, frank hatást tükröző favázas házakkal. Hagyományos német kisváros szép templomokkal, sok száz éves utcákkal és körös-körül sűrű erdőkkel.
Altensteig környékén a mocsarak és a szőlőültetvények a táj legfőbb jellegzetességei. Várát már csak azért is érdemes felkeresni, mert ezen az útvonalon alig-alig van belőlük.
Dornstettenben nemcsak megnézni, de megszállni is érdemes a szemet gyönyörködtető favázas épületben, melyben a fogadó található. Közvetlenül mellette található a nem kevésbé szép Városháza, a város környékén pedig bányák engednek bepillantást a vidék múltjába.
Haslach im Kinzigtal nagyon apró település, mégis szép számmal láthatunk itt is favázas házakat. Ezek fogják körbe a teret, ahol a heti piacot is tartják – mintha csak egy népmese elevenedne meg. A város legnagyobb attrakciója a kapucinus kolostor, melyet 1630-ban építettek.

Déli ág

Blaubeuren a barlangászok és a történelmet kedvelők számára különösen kedves hely. Környékén a neandervölgyi és a középkori ember nyomában járhatunk. Múzeumaiban látható az a számtalan őskori tárgy, melyek a közeli barlangokban kerültek felszínre. Az egyik legértékesebb kiállított tárgy a hattyúcsontokból készült furulya, ami a világ legrégebbi hangszere.
Biberach an der Riss a középkorban fontos kereskedelmi utak mentén feküdt, ennek köszönhetően hamar meggazdagodott. A város lakói híresek vendégszeretetükről, a vendéglátásnak itt több mint 900 éves hagyománya van.
Meersburgban a vár a Favázas Házak Útjának legutolsó látnivalója. Ha szeptemberben érkezünk, részesei lehetünk a Boden-tavi Borfesztiválnak. Aki elejétől a végéig bejárta a közel 3000 km-es útvonalat, kétségkívül megérdemli a lazítást!

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here