RaxalpeBizonyára elég sokan jártatok már legalább az egyiken a két lenyűgöző hegycsúcs közül, hiszen megkérdőjelezhetetlen előnye, hogy közel vannak Magyarországhoz és könnyen megközelíthetőek. Aki először pillantja meg a Schneeberg impozáns alakját, ámulva nézi – a sokszor még nyáron is – hófedte csúcsait. Kezdő és gyakorlott túrázóknak és természetjáróknak is ideális célpontokat jelentenek, ahol minden adott a remek időtöltéshez kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Raxalpe

A Rax hegység vagy más néven Raxalpe, Alsó-Ausztria és Stájerország tartományainak határán található, legmagasabb pontja a Heukuppe, mely 2007 méter. Északi szomszédja, nagyobb testvére a Schneeberg, mellyel a Rax-Schneeberg-csoportot alkotják elválaszthatatlan egységként. Kettejüket a Höllental azaz a Pokol-völgy választja ketté. Gazdag állat és növényvilággal büszkélkedhet, s ha szerencsénk van, akkor még zergéket is láthatunk – mint a legendás Sissi-filmekben – , hiszen jelentős populáció él itt. Érdemes az ég felé is pillantanunk, hiszen havasi csókák szárnyalhatnak a fejünk felett. A Raxon épült Ausztria első kötélvasútja 1926-ban, mely 8 perc alatt juttat fel az 1546 méteren fekvő hegyállomásra, ahonnan könnyen megközelíthetjük a csúcsot. Természetesen erőnléttől függően a Rax-lábaitól is meghódíthatjuk a Heukuppét, jól kiépített túraútvonalak segítségével. Útközben számos hegyi fogadó azaz hütte vár, tradícionális menükkel. Ezek közül kiemelkedik az Ottohaus ahol egy csodás alpesi kertet is találunk, közel 200 alpesi növényt csodálhatunk meg.

Reichenau

A hegy alatti völgyben érdemes betérni Reichenauba, mely egy hagyományokban gazdag üdülőhely, régebben kereskedőváros és az Osztrák-Magyar Monarchia előkelő fürdőhelye volt. 1873-ban egy új vízvezeték haladt keresztül egészen Bécsig, mely ebből a régióból friss vizet biztosított a császári városnak. A városban található Villa Wartholz a Habsburg család egyik kiemelkedő rezidenciája volt, különösen Károlynak és Zitának, akiknek fiuk Habsburg Ottó is itt született 1912-ben.

Schneeberg

Schneeberg

A Schneeberg a keleti Alpok első kétezrese a 2076 méter magas Klosterwappen csúccsal. Az 1897-ben épült fogaskerekűvel könnyen 1795 méteres magasságig juthatunk. A vasút április és november között üzemel, színét és nevét is az itt előforduló foltos szalamandráról kapta, érdemes hát szemfülesnek lennünk. Az egyik legkönnyebb túraútvonal a vasút nyomvonalát követi, de a Schneeberg csúcsa a hegy másik oldaláról, Losenheim (850 m) is megközelíthető, ahol egy sílift visz fel minket az első hütte magasságáig. Innen gyalogszerrel és kicsit kalandosabb, ám csodaszép útvonalon folytathatjuk a csúcshódításunkat. A Schneeberg fennsíkján áll Ferenc József császár által építtetett emlékkápolna, melyet fiatalon elhunyt felesége, Sissi emlékére emeltek. A hegység egész területe természetvédelmi oltalom alatt áll. Legközelebbi város egy igazi kis ékszerdoboz Puchberg, ahonnan az említett kisvasút indul a hegyre.

Puchberg

Schneebergbahn, Puchberg

A bájos alpesi faluban érdemes körbesétálnunk a város központjában fekvő tavat, illetve egy 1204-ben épült várat is találunk itt. A spa és fürdő rajongók sem fognak csalódni, hisz két lehetőség is várja a természet szépségében gyönyörködni vágyókat.

Írta: Ilycsin Zsuzsa

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here