DunfanaghyÍrország különleges úti cél. A legtöbb turista semmivel sem összetéveszthető atmoszféráját nem a nagyvárosokban keresi, hanem egyenesen a mindennél zöldebb vidék felé veszi az irányt. Az ír tájak és az ott elterülő, hagyományos kisvárosok jelentik az első számú érvet az írországi utazás mellett, a felfedezésnek a világhírű városok, mint Dublin vagy Belfast pedig csupán kiegészítői, amiket nem ildomos kihagyni, ha már erre járunk. Talán nincs még egy ország Európában, ahol a turisták éppen olyan szívesen barangolnak a legeldugottabb vidéki településeken, mint a pezsgő fővárosi utcákon.

Dunfanaghy

Néha a kisvárosok közé sorolják, de 312 állandó lakójával még falunak is alig-alig nevezhető. Az aprócska település Írország egyik legészakibb pontján, közvetlenül a parton fekszik. Egykor halászfalu és Donegal megye kereskedelmi központja volt, kikötőjéből kukoricát exportáltak. A régió természeti szempontból egyik leglátványosabb vidéke veszi körbe a várost, mocsarakkal, mezőkkel, tengerparti sziklákkal, homokos strandokkal, erdőkkel és tavakkal – megnézni tehát bőven van mit. Maga a város is érdekes, Dunfanaghy méretei ellenére élénk és látványos kis település, kedvelt célpontja az elsősorban Észak-Írországból érkező családoknak. Meglepően sok a szálláslehetőség, a turizmusban rejlő lehetőségeket a helyiek jól felismerték. Dunfanaghy-ban több galéria és kézműves bolt található, a turisták megnézhetik múzeumát, templomát, a régi piac épületét, gyönyörű környezetben pedig a golfozást is kipróbálhatják.

Athlone

Az ír Tóvidék szívben fekszik a 20.000 fős kisváros. Központját a Shannon-folyó szeli át, Athlone mágnesként vonzza a hajósokat és a turistákat is, hiszen Írország egyik legélénkebb településéről van szó. Az egykori helyőrségi város modernebb létesítményei a keleti parton találhatók, míg a nyugati part a varázslatos, 12. századi normann vár árnyékában terül el kanyargós utcákkal, színesre festett házakkal, ősrégi kiskocsmákkal, antik üzletekkel és a város legjobb éttermeivel. Athlone egyik büszkesége a Guinness Rekordok Könyvében is szereplő Sean’s Bar, a brit szigetek legrégebbi pubja, ahol esténként élőzene szórakoztatja a vendégeket.

Ennistymon

Ennistymon

A kb. 900 fős kis település autentikus ír hangulata miatt kedvelt célpontja a turistáknak. Fő utcája híres üzleteinek hagyományos kirakatairól, a kis boltokban helyi termékeket lehet vásárolni. A Cullenagh-folyó feletti híd meghatározó a város történetében. E körül épült ki a régi Ennistymon, ami a 18. században vált vásárvárossá, lakossága is gyarapodott és ebben az időben élte fénykorát. Az 1880-as években a vaj és a marha volt a két meghatározó terméke a gazdaságának, de Ennistymon büszke volt arra is, hogy saját kallómalmai voltak, amiket a helyi tweed és flanel manufaktúrák használtak. A falu gazdasága némileg hanyatlásnak indult az 1960-as években, de Ennistymon továbbra is kereskedelmi központ maradt, ahol az üzletek többsége ma is helyi családok tulajdonában van. Fő látnivalói a történelmi épületek, a színes üzletek és pubok, valamint a zuhatagok, melyekből öt is található a folyó falut érintő szakaszán. Ennistymont a legjobb a hónap első hétfőjén meglátogatni, akkor tartják a látványos lóvásárt, végighajtva az állatokat az utcákon.

Ardara

A donegali tweed- és kötöttáru ipar központjaként a város jellegzetes látnivalói a takácsműhelyek, ahol a szövés hagyományos, a régióra jellemző módját ismerhetik meg a turisták. Ardara csupán 600 lakost számlál, de turistaszezonban népessége sokszorosára nő. A környékbeli látnivalók, túraösvények és az egész évben zajló fesztiválok sok látogatót vonzanak. Kiránduláshoz a legjobb kiindulópont a mély völgyben, az Owentocker-folyó torkolatánál fekvő település, amit egyik oldalról hívogató strandok és öblök, másik oldalról hegyek, völgyek, mocsarak vesznek körbe. A régészek, az ornitológusok és a botanikusok számára sok érdekességet tartogat a vidék. Ardara Örökségi Központja 1995-ben nyílt meg a város központjában. A látogatók időutazást tehetnek a térség múltjába, fotókon és maketteken keresztül ismerhetik meg a vidék történelmét.

Castletownshend

Generációkon át a Townshend család székhelye volt az apró falu, ami az 1600-as években épített erőd körül fejlődött ki. A család leszármazottai még ma is megtalálhatók a településen, az erőd pedig 2007 óta szállodaként áll nyitva a turisták előtt. Castletownshendnek a kikötőtől az erődig meredeken emelkedő fő utcáját 18. századi rezidenciák szegélyezik. Az 1826-ban épített Szent Barrahane templom a hegy tetején áll, az erőd közeléből tekint le a békés falura. Nem csak építészeti szempontból érdekes, de nagyon sok történelmi emléket és relikviát őriznek itt, ami egyszerre fedi le Castletownshend és a Townshend család múltját. A település életében meghatározó családok számos tagja a templom melletti temetőben nyugszik. A falu védett kikötőjében halászcsónakok és yachtok ringatóznak, nyaranta itt kötnek ki a kirándulóhajók. Castletownshend környékét a szárazföldön is érdemes felfedezni, megszámlálhatatlan túraösvény visz el szebbnél szebb tájakra.

Birr

Birr

Birr az egyik legszebb példája a György-korabeli városoknak. Egy látszólag teljesen sértetlen, hibátlan 18-19. századi település, elegáns, tágas, jól átgondoltan megtervezett, sugárútjait a fasorok mögött György-korabeli házak szegélyezik. Legnevezetesebb történelmi emléke a vár, ami 14 nemzedéken át a helyi Parsons család tulajdonában volt. Ez idő alatt a család tagjai nagyban támogatták a csillagászat, a botanika, a mérnöki tudomány és a fotográfia fejlődését, ezen tudományokkal maguk is foglalatoskodtak. A birri vár a legrégebb óta lakott háza Írországnak.

Carlingford

A középkori arculatát híven őrző település, ahol a romok és a fehérre meszelt házak mellett forgalmas pubok, igényes éttermek és csillogó butikok éreztetik, hogy az idő bizony nem állt meg. Carlingford a környék tengerpartjain a legszebb városka, nyaranta és elsősorban hétvégén igen csak sok turista keresi fel, ilyenkor nem árt előre szobát foglalni. A festői Cooley-félsziget szívében, a Mourne-hegy lábai előtt terül el, környezete meseszép, történetét mítoszok és legendák szövik át. Bár kétségkívül a turizmus viszi a pálmát, a halászat, az osztriga és a rák még ma is meghatározó a város gazdaságában, a Carlingfordi Osztriga Fesztivált minden év augusztusában rendezik meg, ilyenkor szerte Írországból érkeznek a látogatók.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here