Szent Lőrinc katedrális, TrogirA vallásos turizmusnak nagy múltja van Horvátországban. Zarándokok, hívők az ország szent helyeit több mint 1000 éve keresik fel. Az alapvetően katolikus országban megszámlálhatatlan templom, katedrális és bazilika hirdeti az itt élők vallásosságát. Ezek az építészeti és történelmi szempontból is nagy értéket képviselő látnivalók a hétköznapi turisták térképéről sem maradhatnak le, mérföldkövek az egy-egy régió vagy sziget alaposabb megismeréséhez vezető úton.

Szent Lőrinc katedrális – Trogir

Horvátország egyik legnevezetesebb katedrálisa az UNESCO Világörökségek sorába tartozik. Lenyűgöző külsejében jól megfigyelhető, ahogyan a barokk stílus fokozatosan a romantikába hajlik át. Építése 1213-ban kezdődött, de csak a 17. században fejezték be munkálatait. A háromhajós katedrális négy évszázados építése következtében többféle stílus is megfigyelhető rajta, gyakorlatilag minden irányzatból ad egy kis ízelítőt, ami valaha Dalmáciában uralkodó volt. Trogir büszkesége a katedrális és annak 47 m magas harangtornya, melynek tetejébe a látogatók fel is mehetnek.

Euphrasius-bazilika – Porec

Az ősi Parentum – mai nevén Porec – városát a rómaiak alapították. A 3. században egy keresztény komplexumot építettek ki, melyet a 6. században Euphrasius püspök teljesen átalakíttatott és falait mozaikokkal díszíttette ki. Ez a püspöki komplexum 1997 óta az UNESCO Világörökségek részét képezi. A bazilika értékét nem pusztán építészeti jelentősége adja, de az is, hogy minden egyes részlete az épületnek – beleértve a külsőleg láthatatlan elemeket is, mint a kötőanyagok, az építési fázisok – rendkívül alaposan dokumentálva vannak, ezért óriási jelentőséggel bírnak tudományos szempontból is. Értékét pedig még tovább növeli, hogy a bazilikát azóta is eredeti rendeltetésének megfelelően használják.

Szent Donát templom – Zadar

Szent Donát templom, Zadar

Zadar jelképe és Horvátország talán legnevezetesebb kora középkori épülete. A kerek, román stílusú templomot a 15. századig Szentháromság templomnak nevezték, ezt követően keresztelték át Szent Donátra a püspök után, aki elrendelte az építését a 9. században. Sajátos formája miatt a Szent Donát templom nem csak Horvátország határain belül számít különlegesnek, de európai viszonylatban is. A kör alakú templomok elsősorban a bizánci és a Karoling időszakra voltak jellemzőek, de ez a templom kivételes magasságával (27 m) semmilyen mintát nem követ direkt módon, teljesen eredeti elképzelések alapján épült. Nagyszerű akusztikus adottságai miatt zenei rendezvényeket tartanak benne.

Szent Mihály templom – Korcula

A Városházával szemben áll a barokk stílusú templom, melynek pontos építési idejét nem tudni. Dokumentumban először 1408-ban szerepel és azt is tudjuk, hogy első felújítására 1615-ben került sor, ekkor nyerte el ma is látható megjelenését. A templom belsejében egy reneszánsz szószék és egy barokk stílusú, márvány oltár látható, ezeket Domenico Maggiotto készítette a 18. században. A templom déli oldalához a 19. században toldották hozzá a Gyógyító Miasszonyunk kápolnát.

Szent Jakab katedrális – Sibenik

A kikötő feletti téren áll a jellegzetes, hármas boltíves homlokzatú templom. A 15. századi építész, Jural Dalmatinac mesterműve, Dalmácia legnagyobb és legszebb épülete a gótika és a reneszánsz közti átmenet időszakából. Észak-itáliai, toszkán és dalmát hatások is felfedezhetők benne, a tisztán kőből épített templom technikailag és művészeti szempontból is nagy kihívást jelentett a kor szakembereinek, téglát és fát egyáltalán nem használtak az építkezés során. A munkálatokat 1431-ban kezdték meg, a templom 1536-ra készült el teljesen. 2000 óta az UNESCO Világörökségek tagja.

Szűz Mária templom – Beram

Szűz Mária templom, Beram

Az isztriai falu közelében, az erdőben álló templom olyan kicsi és olyan távoli, hogy ha nem viszünk magunkkal egy gondosan összeállított útikönyvet, biztos, hogy meg sem találjuk. A gótikus stílusú Szűz Mária templom éppen a mindentől távoli mivoltának köszönheti azt, hogy gyönyörű és az országhatárokon túl is ismert freskói még mindig hibátlan állapotban díszítik falait. A templom folyamatosan zárva van, a turistáknak a faluban kell megkeresniük az illetékest, aki szívesen kinyitja nekik az ajtót.

Szent Dujmó székesegyház – Split

24, ma is kifogástalan állapotú oszlop övezi az eredetileg Diocletianus császár mauzóleumaként épített templomot. Split legnépszerűbb épülete, egyben a város szimbóluma is, ahova évente turisták tízezrei látogatnak el. A 4. században épített mauzóleumot a 7. században alakították át katedrálissá, eredeti nyolcszögletű formáját megőrizte, bár mennyezetéről a ragyogó mozaikok már hiányoznak. A templom ajtaját 1214-ben a helyi művész, Andrija Buvina faragta ki, a főoltár a 17. században készült, gyönyörű faragványai az Ószövetség 10 jelenetét ábrázolják. 57 m magas harangtornyának építése a 13. században kezdődött és tartott 300 éven át. Az eredetileg román stílusú terveket az évszázadok során az éppen domináló stílusirányzatoknak megfelelően módosították. A székesegyház kincstárában is érdemes körbenézni, 13. századi kelyheket, 6. századi miseruhákat és könyveket lehet itt megnézni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here