Robert Burns MúzeumSkócia délnyugati sarkában található Ayr és Dumfries megyéje, ahol rengetek elképesztő látványosság várja a turistákat. Ayr városa népszerű célpont azoknak, akik imádnak vásárolni, de van még itt versenypálya, három golfpálya és egy hosszú homokos strand. Skócia leghíresebb költője, Robbie Burns, aki itt született úgy jellemezte a helyieket, hogy „őszinte férfiak és csinos lányok.”

Dumfries a Nith folyó partján fekszik, amely a Solway torkolatba folyik. A városnak II. Róbert király adta a Royal Burgh címet, vagyos királyi város. Híres hídját, amelyet 1208-ban építettek, ma már csupán a gyalogosok használhatják.

1. A Robert Burns Múzeum

Skócia leghíresebb költőjének a nádtetős háza Alloway-ben, Ayr külvárosában található. Robbie Burns az apja által épített házban töltötte életének első hét évét, ma pedig a múzeum egyik részeként szolgál. Az költő életének és az Ayr-ban töltött idejének az emlékére állítottak egy emlékművet, valamint egy kertet is megcsodálhatunk, melyet a tiszteletére készítettek, de a legfontosabb írásait is megtekinthetjük itt. A közeli Auld templomban van Burn édesapjának sírja.

2. Élet és népviseletek Ayrshire területén

Dalgarven Mill

A Killwinning Dalgarven Mill területén található múzeum bemutatja a térség érdekes hagyományait és történelmét. A múzeum középpontja a máig működő vízi kerék, de vannak még itt magtárak, amelyek bemutatják a hagyományos népviseletet és a mindennapi eszközöket. Kóstolja meg a helyben sütött kenyeret, amelyhez az itt készült lisztet használják…egyszerűen isteni!

3. A Burns an’ a’ that! fesztivál

Burns an' a' that! fesztivál

Minden év májusában, négy napon keresztül ünneplik Skócia leghíresebb költőjét, Robbie Burns-t egy fesztivál keretében. Humoristák, zenészek és persze költők szórakoztatják az idelátogatókat a térség legnagyobb művészeti fesztiválján.

4. Culzean-kastély és Country Park

Culzean-kastély és Country Park

A National Trust for Scotland tulajdonában lévő Culzean-kastély egy festői szépségű sziklatetőre épült. A 14. századtól kezdve egy erőd állt itt, melyet a 18. században építettek át a könyvekbe illő kastéllyá. Rengeteg érdekesség van a kastélyban, ilyen a fegyverraktár, ahol különböző pisztolyok gyűjteményét tekinthetjük meg, vagy az étkező, amelyet Antonio Zucchi által készített mennyezeti festmények és Chippendale stílusú bútorok díszítenek.

A kastély egy több mint 568 hektáros területen fekszik, a Fountain Court, a Walled Garden a színes virágágyásaival és a Sir Herbert Maxwell Skót Kertje biztosan mindenkit elvarázsol.

5. Dumfries Múzeum és Camera Obscura

Dumfries Múzeum

A Dumfries Múzeumban megismerhetjük a térség történelmét a különböző műtermeken keresztül. A világ legrégebbi, 1836-ban épített operatív Camera Obscura-jának is ez a múzeum ad otthon, amelyet mai napig használnak. Egy szélmalom torony legfelső szintjén található, s a camera egy 360 fokos panorámát nyújt a környező tájról. A múzeumban megtekinthetjük még az ősi fegyvereket és az első skót keresztények által készített kőfaragványokat is.

6. Robert Burns Háza

Robert Burns Háza

A Burns utcán található házban töltötte a híres költő életének utolsó négy évét, s felesége, Jean Armour haláláig, 1834-ig itt élt. A ház ma már a Burn életét bemutató múzeum. Burns 1796-ban, csupán 37 évesen halt meg és otthona hiteles képet fest életéről.

Végső nyughelye csupán egy rövid sétára van a múzeumtól, a Szent Michael templomkertben.

7. A Ruthwell Templom és Kereszt

A Ruthwell Templom és Kereszt

A lenyűgöző Ruthwell templomhoz abszolút megéri ellátogatni. A 8. században homokkőből kifaragott kereszt több mint 5 méter magas és még mindig kivehetőek raja a latin feliratok és bibliai alakok.

8. Caerlaverock vára

Caerlaverock vára

Caerlaverock várának a romjai 12 kilométerre található Dumfries városától. Az 1270-ből származó, látványos, háromszögű erőd területén van egy felvonóhíd, egy vízes árok és egy lenyűgöző, duplatornyú kapu. Nithsdale első grófja adta hozzá a heraldikai szimbólumokat és a kerek ablakokat, nem sokkal később pedig a várat elhagyták. A közeli mocsár igazi mennyország a hattyúk, kacsák és gázlómadarak számára, télen pedig Brent libák ezrei költenek itt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here