Glasgowi katedrális

A Clyde folyó mentén található Glasgow, egy ipari városból alakult át az ország kulturális fővárosává, mely kiváló múzeumoknak, művészeti galériáknak és fesztiváloknak ad otthont. A város neve azt jelenti, hogy gyönyörű, zöld hely, amely igazán találó név, hiszen 70 park is van a városban. A színház szerelmeseinek is van választási lehetőségük, hiszen Glasgow azokból is bővelkedik rendesen. Fontos kulturális események a városban például a Celtic Connections Zenei Fesztivál és a Gourock Highland Games, de a sportok is nagyon fontos szerepet játszanak a város életében, hiszen két focicsapat és egy rugby csapat otthona is.

1. Szent Mungo katedrális

A város legfontosabb történelmi épülete a 12. századi Glasgow-i katedrális, vagy más néven Szent Mungo katedrális. A katedrális vonalai tiszták és nincsenek felesleges díszítések. A Blacader kereszthajót Glasgow első püspökéről nevezték el. A katedrális legnagyobb szobája a kripta, ahol Szent Mungo sírja található, a püspökség megalapítóját 603-ban temették el itt.

A közeli Szent Mungo múzeum is igazán különleges látványosság, ahol a világ összes vallásáról, szertartásaikról és tanaikról tudhatunk meg érdekes dolgokat. Az egyiptomi múmiáktól kezdve a hindu szobrokon át egészen a Salvador Dali által készített Keresztes Szent János Krisztusáig bármit megtekinthetünk itt.

2. George tér: Glasgow szíve

George tér

Glasgow szívében, a történelmi viktoriánus városközpontban található a George tér, ahol 12 híres ember szobra áll, mint például Robbie Burns, Sir Walter Scott és Viktória királynő. A tér keleti végén áll a városháza, amelynek a 70 méter magas tornya 1890-ben készült el, valamint a Kereskedők Háza Nagy-Britannia legrégebbi kereskedelmi kamarájának a központja, melyet 1605-ben alapítottak. A divatos Merchant City negyed része egy 19. századi raktár csoport, az Itáliai centrum pedig mindenkit lenyűgöz a különleges kávézóival, éttermeivel és dizájner butikjaival. Egy másik érdekesség a hatalmas Barras Street Market, ahol minden héten legalább 1000 kereskedő árul ételeket, antik darabokat, csecsebecséket és ruhákat.

3. Glasgow-i Művészeti Iskola és Mackintosh Művészeti Akadémiája

Glasgow-i Művészeti Iskola és Mackintosh Művészeti Akadémiája

A Mackintosh Művészeti Akadémiáját mindenképp ajánlatos megnézni azok számára, akik imádják a gyönyörű építészeti csodákat. Az 1909-ben elkészült szecessziós épület hozta meg Charles Mackintosh, a tervező számára a hírnevet. Nem csupán a mesteri külső miatt, de a pompás belső dizájn miatt is. Az épületben a legérdekesebb termek közé tartozik a Mackintosh első „Fehér Szobája”, a Mackintosh szoba, ahol a Művészeti Akadémia a gyűléseket tartotta, a könyvtár, valamint a geléria. 2014-ben az épület jelentős része leégett, így jelenleg még folyik az újjáépítés.

4. Kelvingrove Művészeti Galéria és Múzeum

Kelvingrove Művészeti Galéria és Múzeum

A nyüzsgő Sauchiehall Street egy sétálóutca telis-tele szórakozási és vásárlási lehetőségekkel. A város nyugati végén található utcában találunk modern kávézókat, éttermeket, üzleteket, elegáns szállodákat, de ami a legfontosabb az az elképesztő Kelvingrove Művészeti Galéria és Múzeum. Az 1901-ben nyílt múzeumban brit és európai festmények gyűjteményét tekinthetjük meg, olyan gyöngyszemeket, mint például Van Gogh Alexander Reid-ről készült portréját. De a festményeken kívül találunk még itt skót régészeti leleteket, mint például bronzkori szerszámokat, a 15-16. századból fennmaradt fegyvereket, íjakat és kardokat, Glasgowban készített ékszereket, evőeszközöket és különböző korokból származó agyagedényegeket.

5. A Glasgow-i Egyetem Hunterian Múzeum és Művészeti Galéria

A Glasgow-i Egyetem Hunterian Múzeum és Művészeti Galéria

A Glasgow-i Egyetem, Skócia második legnagyobb felsőoktatási intézménye 1451-ben épült. Olyan előkelő tanárok nevei fűződnek az iskolához, mint James Watt, Adam Smith és az antiszeptikus sebészet atyja, Joseph Lister. Egy állandó kiállítás keretében megismerkedhetünk az Egyetemen belül az ilyen neves tudósok által tett felfedezésekkel. A Hunterian Múzeum a másik híres tudós nevéhez fűződik, egy 18. századi glasgowi orvoshoz, William Hunter-hez. A múzeumban ma már néprajzi, állattani, geológiai és régészeti gyűjtemények is megtalálhatóak. Rubens, Rembrandt és Reynolds alkotásait is megtekinthetjük. A galériában láthatóak még Charles Mackintosh glasgowi otthonából összegyűjtött tárgyak is.

6. Folyóparti Múzeum és a Tall Ship

Folyóparti Múzeum és a Tall Ship

A Glasgowban található díjnyertes Folyóparti Múzeumban a város korábbi Közlekedés Múzeum kiállítási darabjai láthatóak, mint például a hajómodellek, gőzmozdonyok, villamosok, vintage autók és lovas kocsik. Ezek többségét itt, Glasgowban építették. Újításnak számít egy 1938-as glasgowi utca rekonstruálása, valamint a kiváló Tall Ship, amely az egyetlen úszó Clyde folyón épített vitorlás hajó Nagy-Britanniában.

7. Pollok-ház

Pollok-ház

Körülbelül 6 kilométerre Glasgow városközpontjától egy 355 hektáros területen található a Pollok-ház. A Maxwell család otthonát, ezt a mesés kúriát 1752-ben építette William Adam a fiaival. Megcsodálhatjuk a rettentő érdekes spanyok festményeket, melyeket olyan neves művészek készítettek, mint El Greco, Goya, Murillo vagy Veazques.

8. Kibble Palota és a Glasgow-i Botanikus Kertek

Kibble Palota és a Glasgow-i Botanikus Kertek

Az 1873-ban épült Kibble Palota Nagy-Britannia egyik legnagyobb üvegháza, ahol ritka orchideák, ausztrál és új-zélandi fa páfrányok, valamint afrikai és amerikai növények is találhatók. A Glasgow-i Botanikus Kertek területén elhelyezkedő látványos üvegház a ritka növények mellett a viktoriánus szobrairól is híres. De abszolút megéri végigjárni a Botanikus Kert többi zöldházát is.

9. Glasgow Green és az Emberek palotája

Glasgow Green

A városközponthoz közeli, 1662-ben elkészült Glasgow Green a város legrégebbi parkja. A park egyik legnagyobb látványossága az Emberek palotája, egy 1898-ban épült múzeum, amely a kereskedelem és ipar, a szakszervezetek, a nőmozgalom, a szórakozás és sport fejlődését mutatja be egészen az 1750-es évektől a 20. századig. Egy másik izgalmas látnivaló a Téli Kert, melyben trópusi és szubtrópusi növények láthatóak. A világ legnagyobb terrakotta szökőkútját, a Doulton szökőkutat se hagyja ki ha idelátogat! A Nelson emlékmű, Horatio Nelson emlékére 1806-ban állított oszlop is itt található.

10. A Nemzeti Skótduda Központ és a Skótduda Múzeum

Nemzeti Skótduda Központ és a Skótduda Múzeum

A Nemzeti Skótduda Központ kiváló hely azok számára, akik kedvelik a skótdudákat és dobokat. Akár intenzív skótduda kurzusra is elmehetünk. A Nemzeti Skótduda Központ a lenyűgöző Skótduda Múzeumnak is otthont ad, amely olyan híres előadók dudáit mutatja be, mint Robbie Burns és Iain Dall MacKay.

Egy bolt is nyitva áll az ideláogatók számára, ahol a dudákkal kapcsolatos emléktárgyakat vásárolhatják meg. Minden év augusztusában, Glasgow-ban tartják meg a skótdudások világversenyét.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here