Borostyánkő vára (Bernstein vár)

Nemcsak a tündérmesék világában otthonosan mozgó gyerekeknek, de a történelem iránt érdeklődő vagy éppen a lovagkori romantikáért rajongó felnőttek számára is csodás utazás végigjárni a Kastélyok útját Burgenlandban és Stájeroszrág déli részén. A középkor tanúit fedezhetjük fel Ausztria legkeletibb tartományaiban, melyek a magyar és török seregekkel szemben védték az országot. Burgenland és Stájerország nagyszerű helyszínek Ausztria ódon várainak, kastélyainak megismeréséhez. A Kastélyok útját végigjárva sokkal izgalmasabb útitervet állíthatunk össze, mintha az ország legnevezetesebb pontjai mentén haladnánk végig.

Borostyánkő vára (Bernstein vár)

A vár korábban a Batthyányiak tulajdona volt, napjainkban az Almásy-grófok örököseinek birtokában van. A család neve az Angol beteg című filmből lehet sokaknak ismerős, Almásy László, a sikeres mérnök és autóversenyző Salzburgban van eltemetve. A sziklán, melyre a kastély épült, már a 9. században is erőd állt. Ahogy arra a neve is utal, az ókorban fontos közigazgatási, kereskedelmi és katonai feladatokat ellátó Borostyánkő út egyik állomása volt. A kastélyban ma egy kis hotel és egy étterem működik, körülötte szép kert terül el, mely nyitva áll a látogatók előtt. A Bernstein vár a 13. század elején épült, mai arculatát a Batthyányiak idején kapta, majd a 19. század legvégén került az Almásyakhoz. Ősi termei hatalmasak, közülük kiemelkedő a lovagterem.

Schlaining vára

Schlaining vára

Lockenhaustól délre találjuk ezt a meseszerű várát, melyben az Európai Béke Múzeum és a Béke és Konfliktuskezelés Osztrák Oktatási központja működik. Ebben a különleges intézményben a konfliktuskezelésre helyezik a hangsúlyt, a szemináriumok, valamint az állandó és időszakos tárlatok az elmúlt évszázadok háborúit a lehetséges megoldások szempontjából vizsgálják és mutatják be. A vár mellett korábban fontos kereskedelmi utak keresztezték egymást, melyek Szombathely, Bécs, Sopron és Neustadt városát kötötték össze. A vár alatt elterülő Stadtschlaining középkori óvárosába is érdemes ellátogatni.

Schielletien kastély

Mintha a schönbrunni kishúga lenne, úgy ragyog a Schielletien kastély. Ez a Kastélyok útjának barokk ékköve, Stájerország második legnagyobb barokk stílusú kastélya, mely a 18. század elején épült. Eredeti tulajdonosa Wurmbrand-Stuppach gróf volt, 1935-ben került állami tulajdonba. Napjainkban kulturális és sportközpontként működik, benne egy háromcsillagos hotel található, ahol az év szinte valamennyi hétvégéjén esküvőkre kerül sor. A kastély csodálatos hátteret festett az itt megrendezett hőlégballon Európa- és Világbajnokságnak. A rekreációs üdüléshez egy teniszpálya és egy halastó is adott itt.

Pöllau vára

Az egykori vásárváros központjában áll a barokk arculatú vár, melynek építése a 12. századra datálható. 1504-1785. között Ágoston-rendi kolostorként működött, az oktatás, a tudomány és a kultúra központja volt. Itt alakították ki a városi zeneiskolát, a próbatermek a vár emeletén kaptak helyet. Ehhez kapcsolódóan számos koncertet szerveznek évközben, de kiállításokat is megnézhetünk itt. Freskókkal díszített terme színvonalas események helyszíne, de a várban működik a turisztikai iroda is, ahol bővebb felvilágosítást kaphatunk a védettség alatt álló Pöllauer-völgy látnivalóiról.

Obermayerhofen kastély

Szelíd dombok között, a stájer gyógyfürdők vidékén áll a kastély, mely az előzőekhez képest kisebb, ám annál látványosabb. Az Obermayerhnofen kastély szállodaként üzemel, 27 szobával, 2 étteremmel, egy saját tóval, árnyas fákkal díszített parkkal. A romantikus környezet miatt a környékbeli esküvők elegáns helyszíne a kastély, melynek története 1170-ig nyúlik vissza. 1315-ben tulajdonosa Heinrich Mayerhofer, Gurk püspöke, akinek utódai eladták az épületet. Ezt követően 230 éven keresztül a teuffenbachi lovagok birtokában volt, akik székhelyüknek tették meg. A következő évszázadokban a kastélynak számos tulajdonosa volt, 1848. után jobbára nyári rezidenciaként használták. A második világháború után a kastély borzasztó állapotba került, az összeomlás szélén állt. 1977-ben talált új tulajdonosra, felújításai munkálatai pedig 1986-ban fejeződtek be. 1991-ben nyitotta meg kapuját itt a luxushotel, a parkot pedig 1999-ben alakították ki a kastély körül.

Burgau vár

Az egykori vízivár a 12. században épült, első tulajdonosa egy lovag volt, később azonban a Batthyányiak egyik birtoka lett. A romantikus várat 1944-ben földig rombolták és ilyen állapotban hevert egészen 1975-ig. A felújításoknak köszönhetően azonban újra a város, Düren ékessége. A várkastélyt koncertekhez, színházi előadásokhoz, esküvőkhöz használják. Termeiben modern művészek alkotásaiból nyitottak kiállítást és egy hangulatos kávézó is várja a vendégeket.

Güssing vár

Güssing vár

Burgenland legrégebbi és egyben legimpozánsabb vára, mely 1157 óta ül büszkén a hegytetőn, egy kialudt vulkáni kúp csúcsán. Még a nagy török háborúk előtt, a 16. század közepén a Batthyányiak kezére került. Ma nemcsak a vár és a család történetét ismerhetjük meg a benne létrehozott hatalmas múzeumban, de gyönyörű műalkotásokat is láthatunk. Tárlatát 5000 darabos gyűjteményből hozták létre, a vár középkori hangulatát pedig tovább éltetik a különböző rendezvények, köztük a Középkori Fesztivál, a város pedig nagyon büszke a vár gazdagon feltöltött borospincéjére is.

Deutschlandsberg vára

A kelta eredetű vár tagadhatatlanul az egyik leginkább meseszerű a Kastélyok útjának valamennyi tagja közül. Az épület nagy része középkori, tulajdonosai a Lonsprech grófok voltak, akik 1860-ban költöztek el innen. Egy érdekes Vármúzeum működik itt, benne kínzókamrával, a kelták történetének bemutatásával, középkori fegyver- és antik ékszer kiállítással.

Aichberg kastély

Szőlőültetvények és gyümölcsösök között találjuk a 11. századi kastélyt, melyet a 16. század vége felé a Leys család építtetett át vidéki kúriából egy pompás kastéllyá. A II. világháborúban a környékbeli lakosok menedékhelyeként szolgált, felújítása 1986-ban kezdődött. Ma szállodaként működik, kertjében medencével. A kastély csupán 10 percnyire található a városközponttól.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here