Fekete-erdő - Délnyugat-Németország ékköveHa megkérdezünk 10 embert, mit jelent számukra a Fekete-erdő, 10 különböző választ fogunk hallani. Néhányan a finom fekete-erdő tortát említik majd, másoknak a kakukkos órák jutnak eszükbe, megint mások a középkori városok és falvak favázas házairól beszélnek, lesz, aki a magas színvonalú szálláslehetőségeket és szolgáltatásokat emeli ki, míg akad, akit leginkább az érintetlen táj és a fürdők fognak meg. Egy dologban azonban mindannyian egyet fognak érteni: a Fekete-erdő maga a romantika.

A baden-württembergi hegyvidék több mint egy évszázada vonzza a kirándulókat. Ahogy a neve is sejteti, a Fekete-erdő egy sűrű, sötétszínű fenyveserdő, de nem megszakítások nélküli. Benne termékeny legelők, gyümölcsösök, mezők, csillogó tavak és rohanó patakok váltják egymást. Csak kevesen gondolnák, de ez Németország legnaposabb vidéke.
Városait tekintve az egyik leghíresebb Baden Baden, melynek termálforrásait több mint 2000 évvel ezelőtt fedezték fel a rómaiak és Európában azóta is az egyik legnevesebb fürdővárosként ismerik. A 19-20. században uralkodói és nemesi családok költöztek ide a gyógyfürdők miatt. Ma két fürdő működik Baden Badenben, az egyik Európa talán legszebb és legrégebbi fürdőépületében. Ezek után nem meglepő, hogy a városban luxusszállodákat is találunk, köztük van, amelyik már 135 éve működik. Baden Baden azonban nemcsak a fürdésről szól. Elegáns kis üzletek, hangulatos kávézók, finom sütemények, gondozott parkok – igazi sikk és elegancia Európa második legnagyobb operaházával és a világ egyik legszebb kaszinóépületével.

FreiburgKiindulópontnak a fekete-erdei kiránduláshoz Freiburg is remek választás. Ez a Fekete-erdő nem hivatalos fővárosa és hivatalosan is a legnapfényesebb városa az országnak. Középkori hangulatú óvárosa gyalogosövezet, macskaköves utcákkal és favázas épületekkel. Az utcákon miniatűr csatornák vize csörgedezik, séta közben érdemes a lábunk elé nézni. Úgy tartják, aki belelép egybe, az freiburgi lányt vesz feleségül. A székesegyház környékén mindig élénk az élet, itt tartják a napi piacot is. Hogy Svájc és Franciaország közelében vagyunk, az jól érezhető a finom ételeken is. Érdemes megjegyezni, hogy a Fekete-erdőben számos olyan étterem van, ahol friss, helyben termett zöldségekből készült fogásokat, változatosan elkészített vegetariánus ételeket szolgálnak fel.
A Fekete-erdő bejáratának is nevezett Pforzheim még egy érdekes becenévvel büszkélkedhet. Nevezik ugyanis az Arany Városának is. Modern arculata elsőre nem sejtetné, de az óra- és ékszerkészítés régi központja, ennek megfelelően kihagyhatatlan látnivalója a Schmuckwelten, az Ékszervilág, tele drágakövekkel, aranyrudakkal, megnézhetjük, hogy készülnek az ékszerek és az órák, helyben vásárolni is lehet.

A Fekete-erdő híres a festői falvairól, ahol minden igényt kielégítő szállásokat, éttermeket találunk. A túrázás szinte kötelező program az idelátogatóknak, az érintetlen táj még a természetjárásban kevésbé tapasztaltakat is hívogatja. A vidéket járva gondoljunk arra, hogy ez volt az a hely, ahol a túrázást, mint kikapcsolódási lehetőséget tulajdonképpen feltalálták. Ez 1900-ban történt és az a bizonyos nyomvonal még ma is létezik, viszont csupán egy a vidéket behálózó, jól kitáblázott túraútvonalak közül. Aki gyaloglás helyett inkább a két kerékre szavaz, az nekivághat a helyi földutaknak, de szép számmal talál kiépített kerékpárutakat is. Járhatunk fogadóról fogadóra is, a legtöbb településen kifejezetten örülnek a kerékpárosoknak és a túrázóknak. Baiersbonnban egy turistaközpontot is találunk, ahol segítenek kiválasztani az erőnlétünknek leginkább megfelelő útvonalakat. Bérelhetünk elektromos kerékpárt, amivel gyorsabban feljuthatunk a hegyekre.

Népszerű úticélok a tiszta, csillogó hegyi tavak, melyeket zöld erdők és rétek ölelnek körbe. 850 m-en fekszik a Titisee-Neustadt, a kedvelt nyári üdülőhely, ahol kizárólag elektromos motorcsónakokkal lehet közlekedni. A Schluchsee a Fekete-erdő legnagyobb tava, ahol mindenféle vízisportra lehetőség van, kezdve a szörfözéstől a vitorlázáson át egészen a kajakozásig. Itt szintén csak elektromos csónakokkal lehet közlekedni, az Aqua Fun vízipark pedig a családok számára biztosítja a kikapcsolódást.

Délnyugat-Németország nagy hagyományokkal rendelkezik a vendéglátás terén és híres vendégszerető lakóiról. Bármilyen szállás legyen is az igényünk, a Fekete-erdőben éppúgy megtaláljuk az ötcsillagos luxushoteleket, mint a kis családi panziókat vagy a kibérelhető házakat, ha éppen nagyobb baráti társasággal érkezünk. Lehetőség van megismerni a helybeli farmok működését is, autentikus élmény, ha az itt töltött néhány napra egy régi parasztházba költözünk.

Bollenhut

Nyaranta kerül sor a hagyományőrző fesztiválokra, ahol a helybeli nők még mindig büszkén viselik jellegzetes fejfedőjüket, a piros bolyhos kis gombócokkal díszített kalapot, a bollenhutot. Ez a Fekete-erdő egyik jelképe, a másik pedig a kakukkos óra. Az első kakukkos órát a 18. század közepén készítették és ma is készítik, vásárolhatunk is, tökéletes szuvenír. A világ legnagyobb kakukkos óráját Tribergben nézhetjük meg.

A Fekete-erdő azonban nemcsak a természetjárásról és a hagyományőrzésről szól. Freiburg közelében található Németország legnagyobb élményparkja, az Europa Park. A kontinens egyes országainak jellegzetességei köré épülnek fel a látnivalók, kezdve az ókori Görögországtól egészen az angol tündérmesékig. Ha még nincs szállásunk, az itt eltöltött nap után a négycsillagos, mediterrán stílusban kialakított hotelben is megszállhatunk.

A Fekete-erdő gasztronómiáját tekintve főként három dologról híres: a tortáról, a sonkáról és a pálinkáról. A Schwarzwalder Kirschtorte igazi beteljesedés, ha a Fekete-erdőben esszük, akárcsak a sonka, melyhez helyben készült kenyeret, sört fogyaszthatunk a túrázás után megérdemelt jutalomként. A felesleges gyümölcsből és erdei bogyókból gyakran főznek pálinkát. A legismertebbek a szilva, a körte és a cseresznye, ami nélkül nem készülhet igazi Fekete-erdő torta.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here