London történelmi magja a CityAnglia fővárosáról sokmindent tudunk, hiszen a világ legismertebb nevezetességei közül több is itt található. Ez az egyik legnépszerűbb úti cél, ahova minden évben külföldiek milliói érkeznek, hogy lássák a Big Bent és a Buckingham Palotát, de érdemes kicsit a kulisszák mögé nézni és még közelebbről megismerni Londont és annak történetét.

1. London történelmi magja a City, melynek területe nagyjából megegyezik az egykor itt létező római település, Londinium területével és a középkori London határai is nagyjából itt voltak.

2. London első kávéháza a Paqua Rosee volt, mely 1652-ben nyitotta meg kapuit. A St. Michael’s Alley-n állt és az 1666-os nagy tűzvész során égett le.

3. A Monument ennek a tűzvésznek állít emléket. Megépítésekor a világ legnagyobb önálló kőoszlopa volt, 62 m magas és a Fish Hill-en áll, 62 m-re attól a pékségtől, ahonnan a tűz kiindult.

4. A holland kereskedők által Kínából hozott tea először 1658-ban jelent meg Londonban. Az új italt Thomas Garraway kávéház tulajdonos röplapokon hirdette a londoniaknak.

5. A 111 m magas Szent Pál székesegyház London legmagasabb épülete volt 1710-1962 között. A liverpooli katedrális után ez az Egyesült Királyság második legnagyobb temploma, kupolája a világon a harmadik legnagyobb és az egyik legmagasabb. A székesegyház tornyában a világ második legnagyobb harangja lóg, de itt található Európa legnagyobb kriptája is, ahol többek közt Sir Christopher Wren, az építész, aki a nagy tűzvész után újjáépítette Londont, Lord Nelson és Wellington hercege is nyugszik.

Waterloo-híd6. A város ma egyik legfontosabb hídját, a Waterloo-hidat nagyrészt nők építették újjá a II. világháború bombázásai után. Ezért nevezik a “Hölgyek hídjának” is, bár sohasem ismerték el hivatalosan, hogy valóban női munkásokat dolgoztattak, de köztudott, hogy a férfiak nagy része abban az időben katonai szolgálatot teljesített.

7. Az 1890-ben alapított City and South London vasút volt az első földalatti vasút a világon és az első nagyvasút, melynél villamos vontatást alkalmaztak.

8. A Museum of London, mely az őskortól napjainkig követi nyomon a város történetét, a világ legnagyobb városi múzeuma.

9. A The Shard, a 309.6 m-es felhőkarcoló az Európai Unió legmagasabb épülete. Felavatására 2012-ben, három héttel a londoni olimpia előtt került sor.

10. London volt az első város, mely háromszor is otthont adott a modern olimpiai játékoknak, 1908-ban, 1948-ban és 2012-ben.

11. London leghíresebb szórakozónegyede, a Soho, egykor vadászterület volt. Egészen a 17. század végéig a területet nyílt mezők alkották.

12. A világon elsőként a gázzal való közvilágítást 1807-ben, a londoni Pall Mall Streeten kezdték el működtetni, 1812-ben a londoni Westminster Gas Light lett a világ első gázipari vállalata.

13. Több ősállat csontváza is előkerült London utcái alól. Islingtonban egy krokodil, a Trafalgar Square-en egy víziló, a Chepaside-on egy farkas, a King’s Cross pályaudvar alatt pedig egy mammut maradványai kerültek felszínre.

Londonban több mint 100 színház van14. Londonban több mint 100 színház van, közülük 50 a West Enden. Anglia teljes színházi bevételének közel fele ebből az egy városból folyik be.

15. London volt a világ első városa, melynek népessége elérte az 1 milliót. Elsőségét a legnagyobb városként 1957-ig őrizte, ekkor Tokió leelőzte.

16. A Hyde Park észak-keleti részén, a Marble Arch és az Edgware Road találkozásánál egy feliratos kő emlékeztet arra, hogy egykor itt állt a város háromszög alakú akasztófája, ahol a becslések szerint 5000 embert végeztek ki.

17. A Marble Arch vagyis a Márvány-diadalív eredetileg a Buckingham Palota bejáratához lett tervezve 1828-ban. Később költöztették át a Hyde Parkba, amikor Viktória királynő kibővítette a palotát.

18. Egy viktoriánus lelkész arra figyelmeztette London lakóit, hogy ne engedjék megépíteni a földalattit, mert a kocsik zaja fel fogja zavarni az ördögöt.

19. Az 1950-es évek elején bárki felhívhatta a miniszterelnököt, Winston Churchillt, mivel a száma szerepelt a nyilvános telefonkönyvben.

20. London több látogatót fogad – évente kb. 15,3 milliót – , mint bármely más város a világon. A listán mögötte jóval lemaradva következik Hongkong 12 millió, majd Bangkok és Szingapúr 10 millió, Párizs 8,7 és New York 7,7 millió turistával.

1 hozzászólás

  1. Tetszett a cikk, viszont észrevettem egy apró hibát: a Shard nem 72, hanem 309 méter magas, a 72 az emeletek száma.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here